Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Robert Sandströms Blogg
Samer förvägrades bostad av "välvilja" 
30 August, 2010, 06:29
Posted by Administrator
Eftersom samerna var ett naturfolk ville svenska staten inte utsätta dem för risken att dö genom att ge dem tillgång till rinnande vatten och värme. ”Lappen ägnas sådan omvårdnad att han fick dö i fred”. Därför vägrades han fast bostad - av välvilja!


Peter Sköld. Umeå univeristet. Foto
: Robert Sandström

Peter Sköld, chef för samisk forskning vid Umeå universitet, redogjorde för häpnadsväckande fakta i sin föreläsning om ”samernas historia sedd genom släktforskarnas källor” på Släktforskardagarna i Örebro 28-29 augusti. Ingressen bygger på ett riksdagsbeslut 1893!

Lapplands första turist

Den franske komediförfattaren Jean-Francois Regnard, som kallats Lapplands förste turist, skrev 1863 om lapparna efter ett besök i Torneå lappmark: ”Inget efter apan är så likt människan”.

Minst 60 000

Samernas antal i Sverige uppskattas till 20 000. Beroende på hur man räknar finns det betydligt fler. Antalet grundar sig bland annat på vilka som vill kalla sig same, talar språket och lever som same.

Men när de 8 000 registrerade samerna i Sametinget matchades mot Statistiska Centralbyråns, SCB, tregenrationsregister fann Peter Sköld att Sverige har minst 60 000 samer.

– Då har vi lagt till syskon, mor- och farföräldrar.

Läs mer på Barents Press. (Related link)
add comment ( 18 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Sevärd film med verklig bakgrund 
25 August, 2010, 20:58
Posted by Administrator
Fantastiskt! Något annat finns inte att säga om tvåfaldigt Oscarnominerade Bruce Beresfords film Mao’s last dancer som är fantastisk av flera skäl.

Först och främst för att den vacker och hoppingivande. För det andra att den har verklighetsbakgrund. Och för det tredje att den ger en icke oviktig glimt av Mao’s ofattbara skräckvälde.


Chi Cao gestaltar Li Cunxin i Mao’s last dancer.

Mao’s last dancer är baserad på den fattige bondpojken Li Cunxins biografi med samma namn som kom ut 2005. Huvudrollen görs av Chi Cao som inte haft några svårigheter att identifiera sig med den världsberömda dansaren vars uppväxt och karriär är minst sagt fantastisk.

Chi Cao uppväxt såg förvisso helt annorlunda ut än Li Cunxins. Som son till en danslärare i Beijing och kom han att studera vid dansakademin i Beijing där också Li Cunxin gått.

Chi Cao flyttade till London där han studerade på Royal Ballet School. Att han inte bara kan dansa visar han genom att spela övertygande. Självklart dansar han med bravur!

Efter sju års hård träning och strikt disciplin utvaldes Li Cunxin att delta i USA:s första kulturutbyte med det kommunistiska Kina. Han var då Kinas främste dansare och hade säkert tänkt återvända.

Tre månader i Houston i Texas blev honom övermäktigt och i Cunxin beslöt sig för att hoppa av från Kina. Ett beslut som gav genklang i hela USA och fick oerhörda konsekvenser.

Foto:
Simon Cardwell, Last Dancer Pty Ltd

Fotnot:
Tycker du att jag skriver för många "fantastiskt"? Se filmen så förstår du varför ...
add comment ( 15 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Briljant, spännande och begåvat 
12 August, 2010, 12:18
Posted by Administrator
Initierat och begåvat har Ninni Schulman skrivit sin första spänningsroman, Flickan med snö i håret (Forum). Jag anar en grundlig research och berättelsen har en verklig händelse i botten där karaktärer knyts ihop på ett remarkabelt sätt.


Spännande och läsvärt. Ninni Schulman bjuder på spänning med Flickan med snö i håret. Foto: Anna-Lena Ahlström

Detaljerna är imponerande och spänningen stiger för varje sida. Det går inte att lägga boken ifrån sig. Flickan med snö i håret är en välskriven historia som har sin uppkomst i trafficking.

Deckare har lätt att bli cyniska men här lyser kärleken till människorna i den värmländska glesbygden. Berättelsen har många bottnar och saknar inte en psykologisk dimension. Moraliska dilemman, kriser, bristen på pengar och liknande vardagsbekymmer skildras med kärlek och respekt.

Glimtvis kan jag se situationer och händelser som jag tror att författaren kan ha upplevt i sin vardag. Huvudpersonen är liksom Ninni Schulman journalist, med ett förflutet i trakten som skildras i boken. Mången ensamredaktör på landsortstidningen känner igen sig, dialogen är äkta och miljön återgiven på pricken.

Slutet är briljant.
add comment ( 16 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Slutproduktion utöver det vanliga 
1 May, 2010, 23:18
Posted by Robert
Många slutproduktioner har jag sett genom åren, men aldrig någon så bra som premiären av mimarnas slutproduktion 6 mimare och 6 levande hästar Första maj på Orionteatern i Stockholm.

Tre års studier på Teaterhögskolan har resulterat i en helt igenom professionell föreställning av högsta klass.


Foto: Elias Lindén/Orionteatern

Djärvt och spännande är det med sex frisiska hästar i ensemblen, vilket skapar liv och autenticitet i manegen. Så fyller de en viktig roll också då tanken är att de snart utexaminerade mimarna ska lära sig av varandras erfarenheter, och också skapa något nytt tillsammans med varmbloden.

Lats Rudolfsson, Orionteaterns konstnärlige ledare som svarat för regin, har förstås bidrag till det lyckade resultatet. Men utan elevernas vilja, glädje och skaparlust hade de inte resulterat i rungande applåder och stående ovationer från premiärpubliken.


Foto: Elias Lindén/Orionteatern

Andre Kaliff, Camilla Monsén, Isabell Skarby Hay, Katarina Rodopoulos, Thea Elisabeth Skallevold och Tobias Andersson har all anledning att känna stolthet. Naturligtvis ska Astor, Quintos, Suleyman, Romeo, Joopy och Othello och också vara glada, men jag vet inte hur jag ska framföra det till hästarna. Kanske kan Suzanne Berdino, som tränar dem, vara till min hjälp. Av allt att döma kan hon kommunicera med varmblodsrasen.

Den som vill uppleva en föreställning utöver det vanliga bör hasta till verket och boka biljett. Men gör det nu! Efter 9 maj är det för sent.
add comment ( 14 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Tack för en minnesvärd sextioårsfest 
21 March, 2010, 17:00
Posted by Robert
Min femtioårsdag föregicks av mycket ångest. Skulle jag fira högtidsdagen eller inte? Vilka skulle jag bjuda och på vad?

Det löste sig, och blev några minnesvärda dagar år 2000.

Nu, tio år senare, har jag fyllt sextio. Utan föregående ångest.

Jag visste ju att det skulle gå bra, och de som ville komma den 2 mars var välkomna hem till mig på kaffe och hembakat bröd.

Lördag den 6 mars hade jag en liten fest till vilken jag bjudit in både nya och gamla vänner. Några har jag känt sedan jag var i begynnande tonåren, andra i mer än trettio år. Ytterligare ett antal har tillkommit genom åren. Allt som allt blev vi ett trettiotal i den hyrda festlokalen på Kungsholmen.

Foto: Marcus Lantto
Jag citerar ofta Elise Ottesen-Jensen som hellre tände ett ljus än förbannade mörkret. För mig blev 60-årsfirandet ett klart ljus i en tid som av många med mig betecknas som mörk med tanke på arbetslöshet, höga mat- och elpriser och brist på solidaritet och värme människor emellan.

Wienergulasch och pilaffris stod på menyn och jag bakom grytorna. Det gick åt fem kilo oxkött, tre kilo lök, tre kilo paprika och ett par kilo ris. Bland annat.

Jag steg upp klockan fyra på morgonen och bakade brödet så att det skulle vara nybakat och färskt. Jag stod sedan i köket hela dagen.

Tårtorna överlät jag jag till mina vänner som fixade dem i ett nafs med hjälp av färdiggjorda tårtbottnar, laktosfri grädde, sylt och frysta bär.

Tack för det!

Tack också för alla blommor, presenter, hälsningar, tal och hurrarop. Ingen nämnd och inget glömt.

Jo, en sak måste jag få nämna: Resan ni gav mig till Thailand.

Jag blev mållös, men är överväldigad. Passet har jag tagit fram.

Så straxt bär det av bara snön har smält…

add comment ( 33 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>