Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Brigitte Bardot och Gunvor Pontén
Brigitte Bardot och Gunvor Pontén 
3 December, 2014, 13:50
Posted by Administrator
HAR DUBBLERAT MINA antal autografer s med ett hundra procent, från en till två. Brigitte Bardots namnteckning har nu sällskap med Gunvor Ponténs. Skådespelerskorna är nästan jämngamla och har nu lika stor plats i mitt hjärta.


Foto: Robert Sandström ©

Brigitte Bardots autograf fick jag då jag var en liten telning då hon och hennes dåvarande man Roger Vadim spelade in några filmscener på Stora Luleälven i Norrbotten. Jag köpte ett autografblock och lyckades med konststycket att få henne att skriva i det; hur det gick till och vad som sedan hände är en annan historia. Men så mycket kan jag väl avslöja, att jag har suttit i hennes knä ...

Filmen har dock aldrig visats i Sverige.

Med åren har jag förstått att autografen är värdefull, inte minst med tanke på att Brigitte Bardot mer än en gång utnämnts till ”världens sexigaste kvinna”.


Foto: Robert Sandström ©

En autograf av Gunvor Pontén smäller lika högt. Inte minst med tanke på att hon är den enda nu i livet varande skådespelaren som hade roller i Hon dansade en sommar. En och annan statist kan fortfarande vara i livet, men ur rollistan är ingen annan än Gunvor Pontén kvar i livet.

Hon dansade en sommar, med Arne Mattsson som regissör, blev Nordisk Tonefilms största kassasuccé och vida beryktad för nakenscenerna och Ulla Jacobssons nakna bröst i närbild. Dock icke utan kvaliteter för vilka den som första svenska film tilldelades Guldbjörnen vid Filmfestivalen i Berlin 1952.

Gunvor Pontén är nöjd med sin insats och säger:

– Det kom att dröja många år innan jag blev så bra skådespelerska igen för när jag gjorde rollen hade jag ingen som helst kunskap och erfarenhet av att spela in film. Jag var bara mig själv!

Dåtidens skådespelarelit, Ulla Jacobsson, Folke Sundquist och Edvin Adolphson bland andra, hade ledande roller. Gunvor Pontén gjorde en karaktär som utan framgång la ut sina krokar för en eftertraktad yngling som återvänt till hembygden från universitetsstudierna i storstaden.

– Det är en karaktär jag fått göra många gånger, skrattar Gunvor Pontén som med tiden kommit att bli en av våra mest uppskattade skådespelerskor med många film- och teaterroller i sitt bagage.

Fotnot: Gunvor Pontén är född 1929 i Stockholm, Brigitte Bardot, i dag mest känd som djurrättsaktivist, är född 1934 i Paris.
add comment ( 38 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
En skål för Mäster Sven-Bertil 
2 December, 2014, 10:59
Posted by Administrator
SVEN-BERTIL TAUBE bjöd på en otrolig kväll på Dramaten när han firades för sina 80 år och nya albumet Hommage som tillägnas hans vänner som berikat hans liv med poesi och Musik: Olle Adolphson, Gunnar Bohman. Ulf Björlin, Lars Forsell, Carl-Fredrik Reuterswärd med flera.


Foto: Robert Sandström ©

Peter Nordahl, som tonsatt några av den nya musiken dirigerade.
Den som ännu inte upptäckt Sven-Bertil Taube bör genast inköpa nya CD-n, sätta sig ned och lyssna och förundras över hur vacker den är. Njutbar hela vägen, och som han fraserar sedan! Varje stavelse hörs tydligt och det är ingen tvekan om att han tog tillvara läroåren på Kungliga Dramatiska Teatern.


Sven-Bertil i högform.

Vi ska vara glada som nation över denna visans vän som också är en stor aktör och skicklig skådespelare. Vilket han inte minst visar i en ”En enkel till Antibes” för vilken han förärades en välförtjänt Guldbagge (2011).


Efter konserten utlovade avgående Dramatenchefen Marie-Louise Ekman fler kvällar med Sven-Bertil Taube vilket publik och fans tackar för!

Som sagt, köp skivan, lyssna och njut!
add comment ( 32 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Somaliabilder på bibliotek 
1 December, 2014, 15:57
Posted by Administrator
OSCAR TRIMBEL STÄLLER ut sina målningar från Somalia på Kungsholmens Bibliotek (S:t Eriksgatan 33) i Stockholm månaden ut. Under flera år arbetade han i Somalia som projektledare för hantverksindustrier i flyktingläger och hos lokalbefolkningen.


Oscar Trimbel tillbringade flera år i Somalia där han målade och lyssnade på barnsagor som nu sammanställts i ett vackert bokverk.

Foto: Robert Sandström
Oscar deltog i Mogadishu konstklubb och då han reste runt i landet fick han höra många berättelser och sagor som skrivit ned och samlat i ”Ökensagor – Berättelser från Somalia som han utgett via Författares Bokmaskin, Stockholm.

Målningarna ur boken återfinns i utställningen tillsammans med några strofer ur sagorna.

Utställningen pågår december månad ut.
add comment ( 15 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Tag debatten och undvik nyval 
23 November, 2014, 09:24
Posted by Administrator
TIO DAGAR INNAN det möjligen ödesdigra budgetbesluten i Riksdagen 3 december manar jag Stefan Löfven att ta debatten med SD. Likt Winston Churchill bör statsministern inse att demokratins spelregler tillåter väljarna att rösta som de vill.

– Det är demokrati. Det är detta vi har kämpat för, sa Winston Churchill då han av sin medarbetare kapten Sir Richard Pim meddelades förlusten i parlamentsvalet 1945.


Löfven bör ta till sig Winston Churchills visdomsord.

Churchill tyckte förstås att det var alldeles förfärligt att väljarna inte röstat på honom då han vunnit andra världskriget, men han insåg omedelbart att det var just det han kämpat för varför han utbrast:

”De får så klart rösta som de vill!”

Visst kan också jag tycka att det är alldeles förfärligt att nära tolv procent, en åttondel av rösterna, gick till Sverigedemokraterna, SD.

Jag kan också tycka att svenska väljare borde veta bättre och att en demokratisk nation inte ska ha några löss i fanorna. Men jag respekterar valresultatet och anser att också de 801 178 väljare som röstat på SD ska mötas med respekt.

Det är för övrigt en vedertagen praxis, att var och en ska ha rättighet att säga vad hen tycker (även om det inte var Voltaire som myntade uttrycket, utan Evelyn Beatrice Hall – 128 år efter Voltaires död) och respekteras för det.

Det är demokratins grundbult.

Därför, slut fred med SD, bjud in dem till samtal, sträck ut handen, starta en dialog. Inse att alternativen är ödeläggande, och att ett ignorerande mycket väl kan resultera i ett nyval som lär kostar mer än vad det smakar.

I dagsläget skulle enbart SD gynnas av ett nyval. SVD/Sifos väljarbarometer söndag den 23 november 2014 visar att skillnaden mellan blocken inte varit så litet på flera år.


Opinionsläger 23 november 2015 enligt SvD/Sifo

Stefan Löfven kan fördröja processen genom att ombilda regeringen varvid han utesluter MP och bildar en enpartiregering. Det ger ett kortsiktigt rådrum, men löser inte situationen. SD kommer inte att ge sig. Ett nyval blir ändå följden. Troligen ”förr” än ”senare”.

Att utlysa nyval är ett alldeles för högt spel. Oavsett om Jimmie Åkesson hinner tillfriskna eller inte lär hans parti bli det enda som skulle få mer än 20 procent av rösterna. Övriga partier skulle sjunka som en gråsten och marginaliseras för lång tid framöver …

Ett sådant valresultat skulle medföra att SD ensamt får bilda regering vilket Gud förbjuder!

add comment ( 21 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Smärtsam läsning tar tid att smälta ... 
23 November, 2014, 09:20
Posted by Administrator
PRECIS SOM REGISSÖREN och skådespelerskan Fransesca Quartey i SvT:s program God kväll på fredagskvällen (21 november 2014) sa sig behöva tid för att läsa, förstå och smälta Daniel Suhonens utmärkta bok "Partiledaren som klev in i kylan" behöver också jag tid på mig.

Bitvis är texten på gränsen till osannolik, så det dröjer än ett tag till innan ni får läsa min recension. Det hindrar inte att jag frågat Håkan Juholt om sanningshalten.


Foto: Robert Sandström

– Boken har varit smärtsam att läsa. Men den är sann, säger Håkan Juholt till mig då jag på lördagen (22 november 2014) hugger honom i armen på Socialistiskt forum i ABF-huset på Sveavägen i centrala Stockholm.

Dramat i boken utspelar sig till stora delar i partihögkvarteret på andra sidan Sveavägen där SAP haft sitt parti högkvarter sedan början av 1930-talet, mitt emot Sveriges och Stockholm främsta och ädlaste – i vid mening – kulturhus.

På ena sidan folkrörelse, på andra folkbildning. Så har det det i alla fall varit tänkt …

Berättelsen om Juholts fall och den nya politiken får mig att tveka på flera plan. Har det här hänt? Händer det nu? Här? I vårt land? I Sverige?

Sorgset måste jag inse att det både har hänt och att det händer. Och inte bara i Socialdemokraterna.

Visst, jag har arbetat både i ”folkbildningens högborg” på ABF Stockholm och i ”partihögkvarteret” snett över gatan. Och jag är inte blind, så jag borde inte bli överraskad. Men blir det ändå.

Vissa saker man ser vill man inte se. I stället för att se blundar vi, och då har det kanske aldrig hänt även om det hände.

– Smärtsamt men sant, säger Håkan Juholt på trygg småländska vilket får mig att slå fast att boken är en lysande samtidsskildring över maktspelet i det som jag hittills trott har varit ett demokratiskt parti; som lyssnar på tonen i rörelsen och tillvaratar dess intressen.

Fan trott!

Nåja, jag har några avsnitt kvar. Hittills har det varit smärtsam läsning som ändå gett mig tillförsikt. För vilka ska granska partiet om inte vi som utgör dess väljarbas? Jag har själv förhållit mig kritisk i mer än fyra sekler och Daniel Suhonen säljer heller inte sin själ.

Det han gör är en bragd.

Men varför tiger partiledningen? Varför är det så tyst i leden? Varför vågar ingen säga att de läst/läser boken till vilken det är lång kö i fackförbundens bibliotek. Enskilda ombudsmän medger ”mellan skål och vägg” att de att de läst boken och att de tror på innehållet.

En och annan är förbannad och känner sig sviken. Jag har mött den reaktionen mot mig själv också; för att jag i en tidigare blogg har skrivit att boken är ”förträfflig” utan att själv ha läst den och då inte ens hade fått den i min hand. (Litade på magkänslan och andras recensioner.)

Nu har jag boken i min hand, och jag läser den sakta, sakta, sakta. Som en thriller där jag förväntansfullt vänder blad, i förhoppning om att innehållet ska lätta. Spänningen är olidlig.


add comment ( 24 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | Nästa> Sista>>