Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - STORT TOMRUM EFTER RIKARD WOLF
STORT TOMRUM EFTER RIKARD WOLF 
17 November, 2017, 16:26
Posted by Administrator
Så tragisk och så sorgligt, att nås av beskedet att Rickard Wolf har avlidit i sviterna av sin lungsjukdom, knappt fem månader innan han hunnit fylla 60 år. Vilket är alldeles för tidigt, och vi kan bara ana oss till hur mycket han hade kvar att ge oss.


Foto: Anders Thessing/Stockholms stadsteater

– Jag blir aldrig vän med döden och den kommer aldrig lägligt, skriver poeten Kristina Lugn i en av sina dikter som ofta kommit att handla om ensamhet, död och utanförskap. Precis det som Rikard Wolf identifierade sig med.

Jag medverkade för många år sedan till att få Rikard Wolf att läsa dikter på Arvika Festivalen då den var i sin linda; flera år innan arrangemangsföreningen Galaxen och Arvikafestivalen blev ett begrepp i svenska festivalsammanhang.

Arvikafestivalen bjöd gärna på det oväntade och räddes inte för att erbjuda festivalbesökarna så i festivalsammanhang udda inslag som poesi, film och performances.

Ingen svensk artist har betytt så mycket för homosexuella. ”Pojken på månen”, som han releasade 1995 kom att betyda mer för HBTQ-kollektivet än vad genombrottsfilmen Änglagård (1992) någonsin kommit att göra.

Det sitter en pojke på månen
Han sjunger stilla sin sång
Älska, älska för kärlek
Älska en endaste gång


Vi är många som med Rikard Wolfs död sörjer en riktigt, riktigt stor artist. Personligen sörjer jag en vän som jag kom att träffa från och till genom åren. Alltid med ömsesidig respekt för varandra, jag för hans stora artisteri, han för min journalistiska yrkesroll.

Vila i frid Rikard, tomrummet efter dig kommer att bli stort.
add comment ( 152 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
VAR KOMMER SVENSKA HATET IFRÅN 
8 November, 2017, 09:07
Posted by Administrator
HUR KOMMER DET sig att några är så hatiska i Sverige? Var har det fått sin grogrund?

Född i 1950-talets stigande Välståndssverige ställer jag mig ofta den frågan. Då, när jag växte upp, trodde alla att välståndet bara skulle växa och växa, öka och öka.


Olof Palme får exemplifiera politikerhatet i Sverige? En präst (!) hissade svenska flaggan och några poliser jublade då han mördats.

Enda undantaget var min skollärare, Erik Kjell, tillsynslärare för folkskolan i Porjus. Han visste att allt som går uppåt en dag når toppen och vänder nedåt. För oss skolbarn höll han upp en blyertspenna med skrivspetsen riktad mot taket. Så drog han fingret utmed pennan och förkunnade.

— Allt som går uppåt når en dag sin topp och vänder nedåt ...

Så vist, och så rätt han hade.

Själv har jag aldrig förstått varför vi är för fina och bekväma för att inte utveckla och vidareförädla våra råvaror, malmen, skogen och jordbruksprodukter, till exempel.

KINESISKT STÅL STÄMPLAS SVENSK

Vi säljer stålet i hela balkar (de facto ofta kinesiskt som skeppats hit och stämplas med ”Svensk stål” för att sedan skeppas tillbaka till Kina varifrån det exporteras ut i världen ... Ett gigantiskt bedrägeri!).

Skogen säljer vi som hel timmer och mjölk, smör och grädde behåller vi för oss själva.

Arla skrattade på sig när förslaget om att exportera mejeriprodukter kom på tal. Finnarna är nu världsledande på laktosfri mjölk, som knappast någon behöver, och mjölk importerar vi från Tyskland medan vi importerar trähus från Polen.

Eriksons världsledande AXEväxlar, som revolutionerade telekommunikationen, köper ingen längre. Detsamma gäller Facits skriv- och räknemaskiner. För att inte tala om varven! Vi var fyra femma i världen på att bygga båtar.

NYEXAMINERADE EKONOMER

Så kom några nyexaminerade ekonomer från Handelshögskolan i Stockholm som inte fått lära sig något om byggkreditiv. Följden av bokföringens vid stunden helt normala ”röda siffror” resulterade i nedläggning ...

Tusentals människor förlorade sina jobb i en industri där vi fortfarande kunde ha varit världsledande!

Med Nya Karolinska i Solna ville vi bli en spjutspets inom medicin och slå världen med häpnad. Det har vi också, av helt andra orsaker ... Vilka vet ni själva, och samtidigt som skandalerna växer dras universitetet och Nobelpriset i smutsen.

Exemplen kan göras många, men låt mig sluta här och ställa frågan:

Är det inte allas vårt gemensamma ansvar att ställa allt till rätta? Må vara att vi smet från vårt kollektiva ansvar under två världskrig. För den skull behöver vi väl inte fortsätta att smita från notan.

HATOBJEKT GENOM ÅREN

Jag kommer ihåg skalan av hatobjekt genom åren som jag kunnat notera dessa. Först var det fattiga, handikappade som döva, brottslingar, sjömän, lappar, zigenare, knarkare, bögar, invandrare, flyktingar, översexuella män fram till det nya hatobjektet — politiker.

Att ni inte skäms! Är demokratin inget värd? Varför tar ni inte ert ansvar och åtminstone framträder med namn och bild på sociala medier? Ynkryggar är vad ni är!

Inte bara att ni bär er åt sorgligt och patetiskt. Vad värre är, ni sprider hat, hat och ännu mera hat?

Är ni verkligen så bittra? Men gör någonting då!

INTE SÅ BRA SOM DE TROR
Jag har förmånen att få resa runt i Asien. Fattigdomen är påtaglig hos de flesta länders invånare. Men stoltheten går inte att ta miste på. Många av dem drömmer om ett liv i Europa. Jag gör vad jag kan för att tala om att det inte är så bra som de tror.

Det är tvärtemot mycket dåligt, och ingenting att stå efter! Ingenting heller att vara stolt över för närvarande ...
add comment ( 159 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
FÖRBANNADE FÄHUNDAR 
7 November, 2017, 04:33
Posted by Administrator
FÄHUNDEN LEIF ÖSTLINGs skatteplanerande har fått medlöparna att visa sina trynen i indignation över att skattesmitaren Nummer Ett har avslöjats. Till dem vill jag bara säga:

— Tig, förbannade fähundar!
Foto: Facebook
Trots att Facebook fått miljoner i etableringsstöd av staten betalar de ingen skatt i Sverige. Skamligt,.

Sådana uttalanden som de gör på sociala medier, typ Facebook, är ovärdiga normalt tänkande människor. Som borde vidga sina synfält, höja blicken och se ut över världen. Gör dom det så vet jag att de skulle skäms och veta hut!

Om gnällspikar, surkukar och dito fittor reste runt i världen så såge de hur bra vi har det i Sverige, där dessa människor har råd och möjlighet att inget annat att göra än att sitta och klaga som de värsta bitterfittor.

Ja, jag är förbannad. Reser runt i Asien och är just nu i Laos dit kräk som dessa skulle tvingas besöka. För att inte tala om Filippinerna!

Här ÄR det fattigt, men inte lika fattigt i anden som hos människohatarna i Sverige.
På Filippinerna finns det människor som lever och bor på soptippen praktiskt taget hela sitt liv.

Facebook var säkert inte ämnat som arena för fähundar? Men att det är okej för ägarna att det har blivit det bevisas tydligt med Facebooks skatteplaneringar som inte minst drabbar Sverige!

De här människorna, ofta anonyma med U-båtsbeteenden, åker snålskjuts på goda människors arbeten, krafter och skattepengar. Det finns ingen anledning att vare sig beundra eller se upp till dem. Inte heller avundas dem!

Nu vet jag att dessa människor kommer att spy ned mig med invektiv (vet en fähund vad det betyder?). Det gör inget, jag tål det!
add comment ( 44 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
JAG HAR HAFT FEL – #METOO ÄR RÄTT UTE 
2 November, 2017, 04:02
Posted by Administrator
JAG ERKÄNNER DET. Trodde att #Metoo-kampanjen var ett hysteriskt fenomen till följd av den medierapportering jag nåddes utav i Thailand. Efter hand har jag insett att kampanjen är nödvändig, och att den steg för steg upprättar kvinnor som utsatts för skamlösa övergrepp och våldtäkter.

Jag ska inte säga, att det är Michael Fallons avsägelse som öppnat upp mina ögon. Nej, det är ett återgivet arbetsplatssamtal i Sverige som fått mig att erkänna att jag haft fel, vilket jag naturligtvis beklagar.

Faksimil: sverigesradio.se

– Förlåt mig älskade kvinnor, även om jag med bestämdhet kan säga att jag inte har kladdat på er. Det är jag bergsäker på!

Men jag har alltför många bröder i världen som verkligen beter sig som tölpar. Det raseri som #Metoo ger utlopp för är ett friskhetstecken. Det, om något, är praktisk jämlikhet. Det är bra att ni vittnar, skriker och tjuter – för det behövs. Och det kommer att göra gott.

Jag har också haft anledning att fundera över mitt ställningstagande efter att några högt uppskattade manliga vänner sagt till mig att jag har fel. Eftersom jag respekterar deras åsikter, och känner dem väl, har det varit anledning nog för mig att ta mig en funderare.

ETT SAMTAL RÄCKTE

Ett telefonsamtal till Sverige en sen kväll (lokal tid Thailand) fick mig slutgiltigt att kapitulera. Samtalen i lunchrummen på några arbetsplatser säger mig, att patriarkalismen är djup rotad. Inte bara i Sverige utan snart sagt över hela världen.

Söker efter dess motsvarighet, matriarkat, men finner inga, Det närmaste jag kommer är matrilinjära samhällssystem där egendomar ärvs av kvinnor. Största kulturen därvidlag finns hos folkgruppen minangkabau på Sumatra som består av ungefär fyra miljoner människor.

För övrigt är det osäkert om det över huvud taget funnits några matriarkat. Av de matrilinjära kulturer som har funnits är det enbart spillror kvar och också dessa är på väg att försvinna.

Folkgruppen tuareger i norra Afrika är ett exempel, så också några polynesiska folk i Stillahavsområdet. I övrigt är det männen som styr!

Där har vi förstås orsaken till ojämlika löner mellan könen, något som jag aldrig har förstått. Min ståndpunkt har alltid varit, att lika jobb ska ha lika lön. Oavsett om det utförs av en man eller en kvinna. För mig är det en självklarhet.

Jag har förstått att jag är relativt ensam bland män att ha denna åsikt. Här har vi också mycket kvar att göra. Det här är faktiskt en fråga att gå till val på. Förändringar tar tid, så det är hög tid att gå till verket direkt.

DRABBAR OCKSÅ MÄN

Jag vill också påminna om att sexuella trakasserier även drabbat män. Jag är överraskad över att ingen man har vågat träda fram (vad jag sett i alla fall) och berätta hur det är att tillhöra en sexuell minoritet. Det dessa får utstå är faktiskt jämförbart med det som kvinnor får utstå.

Dessa trakasserier kommer även från kvinnor, och till och med deras egna mödrar som inte kan acceptera att deras barn är homosexuell, lesbisk, transperson eller transgender. Så till den milda grad att barnet i bästa fall flyttar hemifrån, oftast också till en större ort.

I sämsta fall tar de livet av sig.

En av Sveriges främsta jämställdhetskvinnor är framlidne författarinnan Astrid Pettersson i Lindome. Född 1909 i Älvsåker, Hallands län, död den 8 augusti 1998 i Lindome utanför Göteborg.

Större delen av sitt liv bodde hon i Halland, bland annat i Älvsåker, Lindome och Harplinge.

Astrid var den första änkan i Sverige som fick bli medlem i Lantbrukarnas Riksförbund. När lantbrukaren dog kunde inte kvinnan ärva medlemskapet. Hon ställdes utanför jordbrukskollektivet.

Astrid var inte den som satte sig där man ställde henne. Tvärt om, hon rev upp himmel och jord och åstadkom ett sjuhelsikes oväder i lantbruksrörelsen och Bondeförbundet där hon också var aktiv politiker.

Hon var första namn på riksdagslistan i Halland, men barnafödande, och då gick platsen till en annan hallänning. Så var det på 1940-talet. Även här har mycket förändrats.

KVINNAN I CENTRUM

Astrid skrev ett 20-tal böcker om bondelivet. Ofta självbiografiska, alltid med kvinnan i centrum. Med detaljer som tvingade henne att lägga ned handlingen i 1700-talet för att inte bli åtalad. Sanningen har alltid varit obekväm för de besuttna.

Hon deltog i fyrtio fredsmarscher i Washington och var vår främste antikärnkraftkämpe. Naturligtvis åstadkom hon förändringar i Bondeförbundet, och hon blev första svenska bondgårdsägande kvinnan vars medlemskap godkändes.

INGEN KVINNOSAKSKVINNA

Mina samtal vid hennes stora köksbord i hennes stora hus i Gastorp i Lindome, som hon själv ritade, är oändliga. Ville jag få henne att explodera räckte det med att jag kallade henne för ”kvinnosakskvinna”.

– Jag är ingen kvinnosakskvinna, men för jämställdhet! dundrade Astrid och fortsatte.

– Kvinnorna har inte bättre ideal än männen. De vill bara komma åt mannens privilegier. Nej, låt oss börja från om från början och utgå från att män och kvinnor är lika och har samma förutsättningar!

Det är också min ståndpunkt. #Metoo-rörelsen är en bit på vägen. Det gläder mig att kvinnorättskvinnan Tarana Burke fått kredit för sin rörelse som hon startade på Myspace 2006, främst för färgade yngre kvinnor i utsatta områden.

Så fort jag hittar en T-shirt med trycket #Metoo ska jag köpa den och ta den på mig. Jag lovar, och hoppas härmed vara förlåten med mitt för hastiga ställningstagande för några veckor sedan.
add comment ( 151 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
SD MARGINALISERAS 
15 October, 2017, 04:03
Posted by Administrator
Min bedömning om att SD nått sin peak, vilket jag skrev den 3 oktober efter Nazisternas ”Coitus interruptus” i Göteborg där nassarna bara tilläts promenera från en ICA-butik till en annan, fortsätter deras opinionssiffror att dala.

Faksimil: svd.se

Partiet ligger nu i nivå med maj 2015, månaderna innan antalet flyktingar som sökte skydd i Sverige kom att skjuta i höjden, enligt SVD/Sifos opinionsmätning som publiceras i SVD 15 oktober 2017.

VALRESULTAT 2018

Det här tror jag också blir deras resultat i riksdagsvalet i september 2018.

Deras viktigaste fråga står inte i fokus längre, samtidigt som en rad omvärldshändelser snabbt ritat om den politiska kartan, både i Sverige och omvärlden. En rad oroshärdar måste hanteras med gemensamma krafter och klimatet har sannerligen också sin givna plats i den politiska debatten.

SD SAKNAR NÄRING

I det perspektivet saknar Sverigedemokraterna näring och de kommer därför inte att få någon som helst avgörande roll oavsett valutgången vid nästa riksdagsval. SD är också omgärdat av för många skandaler för att nå trovärdighet.

Jag tror fortfarande att Liberalerna och Centern blir Stefan Löfvens samarbetspartner. Ulf Kristersson stängde definitivt dörren till samarbete på Moderaterna arbetarstämma i Örebro och den går nog inte att öppna igen. Åtminstone inte så snart som efter nästa riksdagsval.
add comment ( 53 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | Nästa> Sista>>