Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - JAG HAR HAFT FEL – #METOO ÄR RÄTT UTE
JAG HAR HAFT FEL – #METOO ÄR RÄTT UTE 
2 November, 2017, 04:02
Posted by Administrator
JAG ERKÄNNER DET. Trodde att #Metoo-kampanjen var ett hysteriskt fenomen till följd av den medierapportering jag nåddes utav i Thailand. Efter hand har jag insett att kampanjen är nödvändig, och att den steg för steg upprättar kvinnor som utsatts för skamlösa övergrepp och våldtäkter.

Jag ska inte säga, att det är Michael Fallons avsägelse som öppnat upp mina ögon. Nej, det är ett återgivet arbetsplatssamtal i Sverige som fått mig att erkänna att jag haft fel, vilket jag naturligtvis beklagar.

Faksimil: sverigesradio.se

– Förlåt mig älskade kvinnor, även om jag med bestämdhet kan säga att jag inte har kladdat på er. Det är jag bergsäker på!

Men jag har alltför många bröder i världen som verkligen beter sig som tölpar. Det raseri som #Metoo ger utlopp för är ett friskhetstecken. Det, om något, är praktisk jämlikhet. Det är bra att ni vittnar, skriker och tjuter – för det behövs. Och det kommer att göra gott.

Jag har också haft anledning att fundera över mitt ställningstagande efter att några högt uppskattade manliga vänner sagt till mig att jag har fel. Eftersom jag respekterar deras åsikter, och känner dem väl, har det varit anledning nog för mig att ta mig en funderare.

ETT SAMTAL RÄCKTE

Ett telefonsamtal till Sverige en sen kväll (lokal tid Thailand) fick mig slutgiltigt att kapitulera. Samtalen i lunchrummen på några arbetsplatser säger mig, att patriarkalismen är djup rotad. Inte bara i Sverige utan snart sagt över hela världen.

Söker efter dess motsvarighet, matriarkat, men finner inga, Det närmaste jag kommer är matrilinjära samhällssystem där egendomar ärvs av kvinnor. Största kulturen därvidlag finns hos folkgruppen minangkabau på Sumatra som består av ungefär fyra miljoner människor.

För övrigt är det osäkert om det över huvud taget funnits några matriarkat. Av de matrilinjära kulturer som har funnits är det enbart spillror kvar och också dessa är på väg att försvinna.

Folkgruppen tuareger i norra Afrika är ett exempel, så också några polynesiska folk i Stillahavsområdet. I övrigt är det männen som styr!

Där har vi förstås orsaken till ojämlika löner mellan könen, något som jag aldrig har förstått. Min ståndpunkt har alltid varit, att lika jobb ska ha lika lön. Oavsett om det utförs av en man eller en kvinna. För mig är det en självklarhet.

Jag har förstått att jag är relativt ensam bland män att ha denna åsikt. Här har vi också mycket kvar att göra. Det här är faktiskt en fråga att gå till val på. Förändringar tar tid, så det är hög tid att gå till verket direkt.

DRABBAR OCKSÅ MÄN

Jag vill också påminna om att sexuella trakasserier även drabbat män. Jag är överraskad över att ingen man har vågat träda fram (vad jag sett i alla fall) och berätta hur det är att tillhöra en sexuell minoritet. Det dessa får utstå är faktiskt jämförbart med det som kvinnor får utstå.

Dessa trakasserier kommer även från kvinnor, och till och med deras egna mödrar som inte kan acceptera att deras barn är homosexuell, lesbisk, transperson eller transgender. Så till den milda grad att barnet i bästa fall flyttar hemifrån, oftast också till en större ort.

I sämsta fall tar de livet av sig.

En av Sveriges främsta jämställdhetskvinnor är framlidne författarinnan Astrid Pettersson i Lindome. Född 1909 i Älvsåker, Hallands län, död den 8 augusti 1998 i Lindome utanför Göteborg.

Större delen av sitt liv bodde hon i Halland, bland annat i Älvsåker, Lindome och Harplinge.

Astrid var den första änkan i Sverige som fick bli medlem i Lantbrukarnas Riksförbund. När lantbrukaren dog kunde inte kvinnan ärva medlemskapet. Hon ställdes utanför jordbrukskollektivet.

Astrid var inte den som satte sig där man ställde henne. Tvärt om, hon rev upp himmel och jord och åstadkom ett sjuhelsikes oväder i lantbruksrörelsen och Bondeförbundet där hon också var aktiv politiker.

Hon var första namn på riksdagslistan i Halland, men barnafödande, och då gick platsen till en annan hallänning. Så var det på 1940-talet. Även här har mycket förändrats.

KVINNAN I CENTRUM

Astrid skrev ett 20-tal böcker om bondelivet. Ofta självbiografiska, alltid med kvinnan i centrum. Med detaljer som tvingade henne att lägga ned handlingen i 1700-talet för att inte bli åtalad. Sanningen har alltid varit obekväm för de besuttna.

Hon deltog i fyrtio fredsmarscher i Washington och var vår främste antikärnkraftkämpe. Naturligtvis åstadkom hon förändringar i Bondeförbundet, och hon blev första svenska bondgårdsägande kvinnan vars medlemskap godkändes.

INGEN KVINNOSAKSKVINNA

Mina samtal vid hennes stora köksbord i hennes stora hus i Gastorp i Lindome, som hon själv ritade, är oändliga. Ville jag få henne att explodera räckte det med att jag kallade henne för ”kvinnosakskvinna”.

– Jag är ingen kvinnosakskvinna, men för jämställdhet! dundrade Astrid och fortsatte.

– Kvinnorna har inte bättre ideal än männen. De vill bara komma åt mannens privilegier. Nej, låt oss börja från om från början och utgå från att män och kvinnor är lika och har samma förutsättningar!

Det är också min ståndpunkt. #Metoo-rörelsen är en bit på vägen. Det gläder mig att kvinnorättskvinnan Tarana Burke fått kredit för sin rörelse som hon startade på Myspace 2006, främst för färgade yngre kvinnor i utsatta områden.

Så fort jag hittar en T-shirt med trycket #Metoo ska jag köpa den och ta den på mig. Jag lovar, och hoppas härmed vara förlåten med mitt för hastiga ställningstagande för några veckor sedan.
add comment ( 151 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
SD MARGINALISERAS 
15 October, 2017, 04:03
Posted by Administrator
Min bedömning om att SD nått sin peak, vilket jag skrev den 3 oktober efter Nazisternas ”Coitus interruptus” i Göteborg där nassarna bara tilläts promenera från en ICA-butik till en annan, fortsätter deras opinionssiffror att dala.

Faksimil: svd.se

Partiet ligger nu i nivå med maj 2015, månaderna innan antalet flyktingar som sökte skydd i Sverige kom att skjuta i höjden, enligt SVD/Sifos opinionsmätning som publiceras i SVD 15 oktober 2017.

VALRESULTAT 2018

Det här tror jag också blir deras resultat i riksdagsvalet i september 2018.

Deras viktigaste fråga står inte i fokus längre, samtidigt som en rad omvärldshändelser snabbt ritat om den politiska kartan, både i Sverige och omvärlden. En rad oroshärdar måste hanteras med gemensamma krafter och klimatet har sannerligen också sin givna plats i den politiska debatten.

SD SAKNAR NÄRING

I det perspektivet saknar Sverigedemokraterna näring och de kommer därför inte att få någon som helst avgörande roll oavsett valutgången vid nästa riksdagsval. SD är också omgärdat av för många skandaler för att nå trovärdighet.

Jag tror fortfarande att Liberalerna och Centern blir Stefan Löfvens samarbetspartner. Ulf Kristersson stängde definitivt dörren till samarbete på Moderaterna arbetarstämma i Örebro och den går nog inte att öppna igen. Åtminstone inte så snart som efter nästa riksdagsval.
add comment ( 53 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
ROX YOUR SOUL 
7 October, 2017, 09:04
Posted by Administrator
TRENDSÄTTARE. SMAKA PÅ ordet. Visst låter det spännande? När det gäller val av motorbike har jag blivit det i min condochain på Mae Ramphueng Beach i Thailand. Jag var först med att köpa en Yamaha Aerox – som säljs under devisen ”Rox your soul”.

Det goda rådet att byta märke från Honda (Click) till Yamaha fick jag av min vän Tomas. Han tyckte att det inte räckte med en stötdämpare; han föredrog två baktill. Han var helt klart nöjd med sin Yamaha så följde med honom till ett av deras service- och försäljningsställen i Rayong.


Tre exemplar av Yamahas nya motorbicke Aerox intill varandra på Rayong Condochains MC-parkering.

Jag han bara komma in i lokaliteterna så föll mina ögon på den splitternya modellen Aerox som strax skulle lanseras brett i Thailand, både med utställningar, expon och tv-reklam. Inte ens priset var satt, så jag hade svårt att komma till ett affärsslut, men jag gav mig inte.

OBESIKTIGAT EXEMPLAR

Det skulle senare visa sig att exemplaret jag kom att köpa inte ens var besiktigat för trafik i Thailand; men det är en annan historia. Affären gick så fort att de nödvändiga dokumenten från immigrationsmyndigheten glömdes bort.

En interimistisk regeringsskylt (röd) fick jag inte heller, så de första två månaderna körde jag utan registreringsnummer. En detalj som trafikpolisen inte reagerade över; enligt Yamaha hade de tagit slut!

Efter ett par månader ordnade allt sig. Men självklart blev jag snopen när de krävde att få lägga beslag på min motorbike vid första servicen. ”Den skulle fotograferas av polisen.” Många bortförklaringar har jag hört, men den här tog priset!

SKAPAT EN TREND

Motorn är starkare, däcken bredare och cykeln stabilare än Hondas Click. Det är ingen sak att glida fram på sukumhviten (motorväg) och till och med på staliga highway går det undan. Något jag skrutit om för mina grannar, och nu har det visat sig att jag har skapat en trend!

Jag hade det enda exemplaret i omgivningen någon månad. Plötsligt dök det upp två till här i Mae Ramphung Beach. Min granne Claes följde strax mitt exempel och bytte upp sig, tätt följd av min vän Erkki som häromdagen rullade in på parkeringen med sitt nyinköpta exemplar.


I motsats till mig, som körde skyltlös ett par månader, har Claes och Erkki röda interimsskyltar på sina exemplar.


Där, på vår MC-parkering, står nu tre Yamaha Aerox på rad bredvid varandra. Det känns naturligtvis bra att vi alla tre har två stötdämpare bak …

Foto: Robert Sandström

add comment ( 44 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
REGN OCH RUSK INGET HINDER 
4 October, 2017, 09:35
Posted by Administrator
REGN OCH RUSK får inte hindra en strandpromenad. Det hindrade inte heller invigningen av Sveriges i dag största vattenkraftverk, Harsprånget, 1951. Tvärt om. Följdriktigt var rubriken på Norrländska Socialdemokratens, NSD, första sida: ”Regn och Rusck invigde Harsprånget”.
Rayong Condochain -
ett landmärke.
Foto: Robert Sandström

Tidningen var min barndoms husorgan och Rusck var dåvarande generaldirektören för Vattenfall, Åke J:son Rusck. Kraftverksbygget påbörjades 1919, men lades ned 1923 för att sedan återupptas 1945. 1951 stod kraftverket klart.

Selfie i regnet, 4 oktober 2017.

Jag avskräcks därför inte av tunga regnmoln, även om jag föredrar växlande molnighet under mina promenader på Mae Ramphueng Beach som ligger i Thailandsbukten med vidunderlig utsikt ut över havet. Strandremsan är tolv kilometer lång.

TOLV KILOMETER STRAND

Till foten av Khao Laemya Nationalpark har jag knappt två kilometer. Går jag i andra riktningen, som i dag, kan jag promenera nästan en mil på stranden. Väljer dock att vända vid ”Vita stenen” där en djup reva i sandbanken försvårar torrskodd promenad. Dit är det exakt 2,6 kilometer varför promenaden blir dryga halvmilen.
Vänder vid revan i sandbanken.

VÄDERSTATION

Här står även en väderstation och vid den brukar jag vända. I dag kostade jag på mig att även ta en selfie i regnet. När jag kom hem tog jag en bild på Rayong Condochain där jag har min lägenhet inrymd på sjunde våningen.

Byggnaden kallas ”Båten” i folkmun och har blivit ett välkänt landmärke på orten.

Väderstationen.

Fotnot: Åke J:son Rusck var född 1912. Han lämnade Vattenfall 1957 för att året därpå bli verkställande direktör för SAS där han efterträddes av Curt Nicolin 1961.
Rusck, som dog 1978, 66 år gammal, var ledamot av Ingenjörsakademien och han hade också FN-uppdrag i Tanzania 1965–1968 och som rådgivare i UNIDO, FN:s organisation för industriell utveckling, 1969–1972.
add comment ( 81 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
STATSMINISTERN FORTSÄTTER REGERA 
3 October, 2017, 07:39
Posted by Administrator
YTTRE OMSTÄNDIGHETER, SOM politikerna inte har kunnat styra eller påverka, har raskt ritat om den politiska kartan i Sverige. Socialdemokraterna är på frammarsch, Alliansen har skjutit sig både i foten och knät, och Sverigedemokraterna har nått sin peak.

Foto: Socialdemokraterna

Stefan Löfven har all anledning att skratta. Partiet är på frammarsch och de politiska motståndarna är krossade av yttre omständigheter som spelar socialdemokraterna i händerna. Som statsminister lär han fortsätta också efter riksdagsvalet 2018.

Plötsligt är politik roligt igen. Lite tillspetsat verkar det gå bäst för partiet när Stefan Löfven håller sig borta. Då ett verkligt hot saknas kan han koncentrera sig på socialdemokratiska frågor.

Förhoppningsvis börjar han också tala om hur socialdemokraterna vill forma vårt framtida Sverige.

Alliansen är inte längre något problem sedan de skjutit sig inte bara i foten, utan också i knäskålarna genom att rikta ett misstroendevotum mot Peter Hultqvist, populäraste försvarsministern någonsin; omtyckt och respekterad också hos ett flertal av alliansens anhängare.

Attentatet på Drottninggatan, Nazisternas ”Coitus interruptus” i Göteborg och omvärldsläget är tre tongivande faktorer som gör att jag vågar förutspå att Stefan Löfven är statsminister också efter riksdagsvalet 2018.

I princip finns inga hotbilder.

SD:s verkliga tryne har kommit i dagen och efter att Nordiska motståndsrörelsen effektivt stoppades av polisen som begränsade deras marsch under Bokmässan i Göteborg till en promenad från en ICA-butik till en annan.

Utbrytarförsöket slogs i bojar och de förväntade kravallerna blev en folkfest av sällan skådat slag. En anhängare av autonoma vänstern blev så frustrerad att han kastade iväg en sten när upploppet uteblev. Mer än så blev det.

Precis som Stockholmarna visade prov på solidaritet och samhörighet på Drottninggatan fredag den 7 april 2018 förenades motdemonstranterna i en formidabel folkfest i Göteborg lördag den 30 september.

Jag kan bara påminna mig en händelse i Sverige där vi som nation har varit så samlad. Det är mordet på Olof Palme som väckte allas avsky. Sverige blev sig aldrig mera likt, men kanske är det på väg att vända nu? Kverulanterna får snart inse att det inte finns mycket att klaga på.

Lyfter vi blicken och ser ut över Europa och övriga världen så har vi det oförskämt bra i Sverige. Jag har besökt några länder i Asien och större fattigdom och kollektivt elände än på Filipinerna har jag aldrig tidigare upplevt.

Visst, vi har stora problem att hantera och mycket fördomar att bekämpa. Men om vi alla hjälps åt och baxar en liten sten var så tror jag att vi kan se ganska ljust på både framtiden och tillvaron. Dessa faktorer tillsammans gör att jag tror på en socialdemokratisk valseger i riksdagsvalet 2018.

Består det politiska läget får Stefan Löfven fortsätta att regera. Samarbetspartners saknas inte. Miljöpartiet kan vi räkna bort; frågan är om de ens når riksdagen vid nästa val? Kristdemokraterna likaså. Återstår: Liberalerna och Centern.

Fotnot:
Coitus interruptus, "avbrutet samlag". En urgammal metod som också finns återgiven i Första Mosebok, där det beskrivs hur "Onan lät sin säd spillas på marken".
add comment ( 136 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | Nästa> Sista>>