Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Smärtsam läsning tar tid att smälta ...
Smärtsam läsning tar tid att smälta ... 
23 November, 2014, 09:20
Posted by Administrator
PRECIS SOM REGISSÖREN och skådespelerskan Fransesca Quartey i SvT:s program God kväll på fredagskvällen (21 november 2014) sa sig behöva tid för att läsa, förstå och smälta Daniel Suhonens utmärkta bok "Partiledaren som klev in i kylan" behöver också jag tid på mig.

Bitvis är texten på gränsen till osannolik, så det dröjer än ett tag till innan ni får läsa min recension. Det hindrar inte att jag frågat Håkan Juholt om sanningshalten.


Foto: Robert Sandström

– Boken har varit smärtsam att läsa. Men den är sann, säger Håkan Juholt till mig då jag på lördagen (22 november 2014) hugger honom i armen på Socialistiskt forum i ABF-huset på Sveavägen i centrala Stockholm.

Dramat i boken utspelar sig till stora delar i partihögkvarteret på andra sidan Sveavägen där SAP haft sitt parti högkvarter sedan början av 1930-talet, mitt emot Sveriges och Stockholm främsta och ädlaste – i vid mening – kulturhus.

På ena sidan folkrörelse, på andra folkbildning. Så har det det i alla fall varit tänkt …

Berättelsen om Juholts fall och den nya politiken får mig att tveka på flera plan. Har det här hänt? Händer det nu? Här? I vårt land? I Sverige?

Sorgset måste jag inse att det både har hänt och att det händer. Och inte bara i Socialdemokraterna.

Visst, jag har arbetat både i ”folkbildningens högborg” på ABF Stockholm och i ”partihögkvarteret” snett över gatan. Och jag är inte blind, så jag borde inte bli överraskad. Men blir det ändå.

Vissa saker man ser vill man inte se. I stället för att se blundar vi, och då har det kanske aldrig hänt även om det hände.

– Smärtsamt men sant, säger Håkan Juholt på trygg småländska vilket får mig att slå fast att boken är en lysande samtidsskildring över maktspelet i det som jag hittills trott har varit ett demokratiskt parti; som lyssnar på tonen i rörelsen och tillvaratar dess intressen.

Fan trott!

Nåja, jag har några avsnitt kvar. Hittills har det varit smärtsam läsning som ändå gett mig tillförsikt. För vilka ska granska partiet om inte vi som utgör dess väljarbas? Jag har själv förhållit mig kritisk i mer än fyra sekler och Daniel Suhonen säljer heller inte sin själ.

Det han gör är en bragd.

Men varför tiger partiledningen? Varför är det så tyst i leden? Varför vågar ingen säga att de läst/läser boken till vilken det är lång kö i fackförbundens bibliotek. Enskilda ombudsmän medger ”mellan skål och vägg” att de att de läst boken och att de tror på innehållet.

En och annan är förbannad och känner sig sviken. Jag har mött den reaktionen mot mig själv också; för att jag i en tidigare blogg har skrivit att boken är ”förträfflig” utan att själv ha läst den och då inte ens hade fått den i min hand. (Litade på magkänslan och andras recensioner.)

Nu har jag boken i min hand, och jag läser den sakta, sakta, sakta. Som en thriller där jag förväntansfullt vänder blad, i förhoppning om att innehållet ska lätta. Spänningen är olidlig.


add comment ( 24 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Ostkungens herrgårdjul 
20 November, 2014, 08:09
Posted by Administrator
JAG KALLADES OSTKUNGEN som liten. Älskade ost över allt annat, och har så gjort i hela mitt liv.Under julgranen låg klapparna, ett paket var rektangulärt konformat. På det stod: ”Till Ostkungen”.

Dagarna före dopparedagen kollade jag paket, minst ett par gånger om dagen. På julaftonen släppte jag inte paket för ett ögonblick. När tomten kom satt jag och väntade med en kökskniv i handen …

Döm av min stora förvåning då jag slet upp paketet och utbrast:

– En ficklampa!?!

Jag blev så ledsen att pappa fick ringa handlar’n som skrockande gick ned i affären och skar till en rejäl bit herrgård – till Ostkungen. Nöjt tog jag emot paketet, av osten, som bara var till mig, skar jag tjocka skivor och åt.

Godare jul har jag aldrig upplevt. Jag var sju år.

add comment ( 15 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Prisbelönt fotografi i kampen mot ebola 
11 November, 2014, 14:35
Posted by Administrator
HANS ROSLING, PROFESSOR i internationell hälsa vid Karolinska institutet, framhåller i en radiosändning på tisdagen (P1) att spridningen av ebolaviruset inte ökar. Men – den minskar inte heller!

Rosling befarar också att spridningen har lagt sig på ”en oroväckande hög nivå”.

Kampen mot Ebolaviruset måste därför fortsätta och här kan alla bidra efter förmåga.


Foto: Martin Edström

Unge, världsvide fotografen Martin Edström, flerfaldigt belönad, skänker sitt står till stacken genom en unik utgåva av en hans mest prisbelönta bilder: ”Cape of Cape Verde”.

Upplagan består av sju numrerade exemplar, signerade och försedda med äkthetsbevis.

Den som köper printen bidrar med ett icke föraktligt ekonomiskt bidrag till organisationen Läkare utan gränser som oförtröttligt deltar i kampen mot spridningen av det dödliga viruset.

Jag ska vara oblyg nog och berätta att jag har köpt ett exemplar eftersom jag gillar Martin Edströms bilder och är skärslit förtjust i hans mästerliga fotografi The Face of Cape Verde.

KONTEMPLATIV TRIPTYK

Bilden är för mig en triptyk som, pro primo fångar ett ögonblick, pro secundo förmedlar ett intryck, och pro tertio skänker livslång njutning till både ägare och betraktare.

Från fotograf via ägare till betraktare är bilden i tre led ett kontemplativt konstverk vars överskott från den unika sjufaldiga utgåvan oavkortat tillfaller Läkare utan gränser och deras oförtröttliga kamp mot en hotande pandemi – Ebola.

Printen kan du köpa här: https://martinedstrom.com/prints/
add comment ( 8 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Tysta diplomatins totala kollaps 
27 October, 2014, 11:17
Posted by Administrator
SOM BÄRARE AV det fria ordet och medlem i Publicistklubben känns det som en plikt att på min blogg publicera Publicistklubbens uttalande på Dawit Isaaks 50-årsdag som firades utan hans närvaro i fortsatt fångenskap världen över måndagen den 27 oktober 2014.


Foto: Arkivbild

Publicistklubbens ordförande Björn Häger skriver:

DAWIT FYLLER 50 ÅR IDAG I FÄNGELSET - DEN TYSTA DIPLOMATIN HAR MISSLYCKATS

I dag fyller den svenske journalisten Dawit Isaak 50 år. Under dagen har flera manifestationer ägt rum där svensk medievärld uttryckt sin samlade avsky över den eritreanska regimens arrogans.

Dawit Isaak greps i Eritrea den 23 september 2001 och har sedan dess suttit fängslad utan rättegång.

Eritrea är en stat som tävlar om bottenplatsen på listan över sämst pressfrihet i världen.

En stat som räds det fria ordet.

En stat som varken verkar lyssna till svenska publicisters protester eller till svenska utrikesdepartementets tysta diplomati.

Idag finns skäl att särskilt påminna om vilken skam det är att Dawit ännu sitter inlåst i sin cell.

Hittills har UDs tysta diplomati misslyckats.

Utrikesminister Margot Wallström måste prioritera arbetet för att få Dawit Isaak fri.

Publicistklubben kommer att fortsätta uppmärksamma fallet, idag, som andra dagar, tills dess att Dawit Isaak har frigivits.


Bakgrund:
Svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak är fängslad utan rättegång. Den ende svensk som av Amnesty International har utsetts till samvetsfånge och är också den ende EU-medborgare som sitter fängslad för sina åsikters skull. Stöd vår kamp för hans frigivande genom donationer eller genom att berätta om hans öde för alla du känner. Uppmärksamheten håller Dawit vid liv.

Fakta: Dawit Isaak
Isaak, Dawit, född 1964, eritreansk-svensk journalist.Isaak kom till Sverige 1987 som flykting från kriget mellan Etiopien och Eritrea. Han blev svensk medborgare 1992 men behöll samtidigt sitt eritreanska medborgarskap.

Efter kriget återvände Isaak till Eritrea, där han arbetade som journalist på den oberoende tidningen Setit. Tidningen stängdes i september 2001 sedan den givit sitt stöd åt en politisk oppositionsgrupp. I samband med detta fängslades Isaak och flera andra journalister utan rättegång. Trots flera internationella upprop, senast i början av 2009, hade ännu hösten 2012 inte någon rättegång inletts.

Isaak tilldelades 2011 års Golden Pen of Freedom Award.
Lennart Weibull (Källa: Nationalencyklopedin)

Fakta: Eritrea
Eritrea vid Röda havet blev en självständig stat 1993, efter ett mer än 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Från 1880-talet hade landet varit en italiensk koloni men tvingades efter andra världskriget in i en federation med Etiopien genom ett beslut av FN. År 1962 annekterade Etiopien landet och gjorde slut på dess tidigare självstyre. Som självständig stat har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer, utan tillstymmelse till press- och yttrandefrihet. Den jordbruksbaserade ekonomin har lidit svårt av de många krigsåren och de fortsatta militära satsningarna.
add comment ( 13 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Efterlängtat författarmöte 
26 October, 2014, 19:44
Posted by Administrator
FÖRFATTAREN STIG LARSSON har fyra viktiga råd till invandrarungdomar:

• Börja aldrig med knark.
• Förälska dig bara i kvinnor som du vet inte kommer att blir otrogna.
• Var alltid ärlig.
• Se dig om i paradiset Sverige!

Stig Larsson. Foto: Ulla Montan, Albert Bonniers förlag

Förra sommaren blev jag golvad av Stig Larssons öppenhjärtiga självbiografi ”När det känns att det håller på ta slut”. Som jag recenserat, bland annat på Bokus.com.

Efter denna läsupplevelse har jag ”jagat” författaren och dramatikern. För ett par månader sedan träffades vi och bestämde att vi skulle ses igen, på hans favorithak ”Rosa Drömmar”.

I dag, söndag 26 oktober 2014, blev mötet av. Efter en eftermiddags samtal över en bit mat är vi överens om att ses igen, och prata mer om våra respektive missbruk som vi båda lämnat. Stig amfetaminet, jag alkoholen.

Det jag vill förmedla av vårt samtal är ovanstående fyra punkter, Stigs råd till invandrarungdomar, som också har adressen: alla till dig som är på väg att lämna tonåren och gå in i vuxenåldern!

Av råden är, som Stig säger:

– Tre negativa och ett positivt råd.

– Det positiva, paradiset, är här och nu!

Jag skriver under på det, för med vår egen socioekonomiskt historiska utveckling – från förra seklets trettiotal till detta sekels tiotal – kan jag konstatera att vi alla är ”grevar och baroner”.

Höj blicken, se bortom Sveriges gränser, så inser du att Sverige är ett paradis. Som en trädgård, om än många blommor vissnat, åkrarna byggts om till vägar och allt långtifrån är perfekt, i jämförelse med alldeles för många länder i världen!

Min recension på bokus.com
En klassiker redan innan den kommit ut och...
Robert Sandström, 19 juni 2013
En klassiker redan innan den kommit ut och uppfriskande ärlig i anslaget. Få författare är så öppna med både med- och motgångar. Dramatikern Stig Larsson lyckas dock ännu bättre i intervjusoffor när han förbannar bruket av stimulantia. Men detta är avskräckande nog!
add comment ( 11 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | Nästa> Sista>>