Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Robert Sandströms Blogg
Tag debatten och undvik nyval 
23 November, 2014, 09:24
Posted by Administrator
TIO DAGAR INNAN det möjligen ödesdigra budgetbesluten i Riksdagen 3 december manar jag Stefan Löfven att ta debatten med SD. Likt Winston Churchill bör statsministern inse att demokratins spelregler tillåter väljarna att rösta som de vill.

– Det är demokrati. Det är detta vi har kämpat för, sa Winston Churchill då han av sin medarbetare kapten Sir Richard Pim meddelades förlusten i parlamentsvalet 1945.


Löfven bör ta till sig Winston Churchills visdomsord.

Churchill tyckte förstås att det var alldeles förfärligt att väljarna inte röstat på honom då han vunnit andra världskriget, men han insåg omedelbart att det var just det han kämpat för varför han utbrast:

”De får så klart rösta som de vill!”

Visst kan också jag tycka att det är alldeles förfärligt att nära tolv procent, en åttondel av rösterna, gick till Sverigedemokraterna, SD.

Jag kan också tycka att svenska väljare borde veta bättre och att en demokratisk nation inte ska ha några löss i fanorna. Men jag respekterar valresultatet och anser att också de 801 178 väljare som röstat på SD ska mötas med respekt.

Det är för övrigt en vedertagen praxis, att var och en ska ha rättighet att säga vad hen tycker (även om det inte var Voltaire som myntade uttrycket, utan Evelyn Beatrice Hall – 128 år efter Voltaires död) och respekteras för det.

Det är demokratins grundbult.

Därför, slut fred med SD, bjud in dem till samtal, sträck ut handen, starta en dialog. Inse att alternativen är ödeläggande, och att ett ignorerande mycket väl kan resultera i ett nyval som lär kostar mer än vad det smakar.

I dagsläget skulle enbart SD gynnas av ett nyval. SVD/Sifos väljarbarometer söndag den 23 november 2014 visar att skillnaden mellan blocken inte varit så litet på flera år.


Opinionsläger 23 november 2015 enligt SvD/Sifo

Stefan Löfven kan fördröja processen genom att ombilda regeringen varvid han utesluter MP och bildar en enpartiregering. Det ger ett kortsiktigt rådrum, men löser inte situationen. SD kommer inte att ge sig. Ett nyval blir ändå följden. Troligen ”förr” än ”senare”.

Att utlysa nyval är ett alldeles för högt spel. Oavsett om Jimmie Åkesson hinner tillfriskna eller inte lär hans parti bli det enda som skulle få mer än 20 procent av rösterna. Övriga partier skulle sjunka som en gråsten och marginaliseras för lång tid framöver …

Ett sådant valresultat skulle medföra att SD ensamt får bilda regering vilket Gud förbjuder!

add comment ( 21 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Smärtsam läsning tar tid att smälta ... 
23 November, 2014, 09:20
Posted by Administrator
PRECIS SOM REGISSÖREN och skådespelerskan Fransesca Quartey i SvT:s program God kväll på fredagskvällen (21 november 2014) sa sig behöva tid för att läsa, förstå och smälta Daniel Suhonens utmärkta bok "Partiledaren som klev in i kylan" behöver också jag tid på mig.

Bitvis är texten på gränsen till osannolik, så det dröjer än ett tag till innan ni får läsa min recension. Det hindrar inte att jag frågat Håkan Juholt om sanningshalten.


Foto: Robert Sandström

– Boken har varit smärtsam att läsa. Men den är sann, säger Håkan Juholt till mig då jag på lördagen (22 november 2014) hugger honom i armen på Socialistiskt forum i ABF-huset på Sveavägen i centrala Stockholm.

Dramat i boken utspelar sig till stora delar i partihögkvarteret på andra sidan Sveavägen där SAP haft sitt parti högkvarter sedan början av 1930-talet, mitt emot Sveriges och Stockholm främsta och ädlaste – i vid mening – kulturhus.

På ena sidan folkrörelse, på andra folkbildning. Så har det det i alla fall varit tänkt …

Berättelsen om Juholts fall och den nya politiken får mig att tveka på flera plan. Har det här hänt? Händer det nu? Här? I vårt land? I Sverige?

Sorgset måste jag inse att det både har hänt och att det händer. Och inte bara i Socialdemokraterna.

Visst, jag har arbetat både i ”folkbildningens högborg” på ABF Stockholm och i ”partihögkvarteret” snett över gatan. Och jag är inte blind, så jag borde inte bli överraskad. Men blir det ändå.

Vissa saker man ser vill man inte se. I stället för att se blundar vi, och då har det kanske aldrig hänt även om det hände.

– Smärtsamt men sant, säger Håkan Juholt på trygg småländska vilket får mig att slå fast att boken är en lysande samtidsskildring över maktspelet i det som jag hittills trott har varit ett demokratiskt parti; som lyssnar på tonen i rörelsen och tillvaratar dess intressen.

Fan trott!

Nåja, jag har några avsnitt kvar. Hittills har det varit smärtsam läsning som ändå gett mig tillförsikt. För vilka ska granska partiet om inte vi som utgör dess väljarbas? Jag har själv förhållit mig kritisk i mer än fyra sekler och Daniel Suhonen säljer heller inte sin själ.

Det han gör är en bragd.

Men varför tiger partiledningen? Varför är det så tyst i leden? Varför vågar ingen säga att de läst/läser boken till vilken det är lång kö i fackförbundens bibliotek. Enskilda ombudsmän medger ”mellan skål och vägg” att de att de läst boken och att de tror på innehållet.

En och annan är förbannad och känner sig sviken. Jag har mött den reaktionen mot mig själv också; för att jag i en tidigare blogg har skrivit att boken är ”förträfflig” utan att själv ha läst den och då inte ens hade fått den i min hand. (Litade på magkänslan och andras recensioner.)

Nu har jag boken i min hand, och jag läser den sakta, sakta, sakta. Som en thriller där jag förväntansfullt vänder blad, i förhoppning om att innehållet ska lätta. Spänningen är olidlig.


add comment ( 24 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Ostkungens herrgårdjul 
20 November, 2014, 08:09
Posted by Administrator
JAG KALLADES OSTKUNGEN som liten. Älskade ost över allt annat, och har så gjort i hela mitt liv.Under julgranen låg klapparna, ett paket var rektangulärt konformat. På det stod: ”Till Ostkungen”.

Dagarna före dopparedagen kollade jag paket, minst ett par gånger om dagen. På julaftonen släppte jag inte paket för ett ögonblick. När tomten kom satt jag och väntade med en kökskniv i handen …

Döm av min stora förvåning då jag slet upp paketet och utbrast:

– En ficklampa!?!

Jag blev så ledsen att pappa fick ringa handlar’n som skrockande gick ned i affären och skar till en rejäl bit herrgård – till Ostkungen. Nöjt tog jag emot paketet, av osten, som bara var till mig, skar jag tjocka skivor och åt.

Godare jul har jag aldrig upplevt. Jag var sju år.

add comment ( 93 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Prisbelönt fotografi i kampen mot ebola 
11 November, 2014, 14:35
Posted by Administrator
HANS ROSLING, PROFESSOR i internationell hälsa vid Karolinska institutet, framhåller i en radiosändning på tisdagen (P1) att spridningen av ebolaviruset inte ökar. Men – den minskar inte heller!

Rosling befarar också att spridningen har lagt sig på ”en oroväckande hög nivå”.

Kampen mot Ebolaviruset måste därför fortsätta och här kan alla bidra efter förmåga.


Foto: Martin Edström

Unge, världsvide fotografen Martin Edström, flerfaldigt belönad, skänker sitt står till stacken genom en unik utgåva av en hans mest prisbelönta bilder: ”Cape of Cape Verde”.

Upplagan består av sju numrerade exemplar, signerade och försedda med äkthetsbevis.

Den som köper printen bidrar med ett icke föraktligt ekonomiskt bidrag till organisationen Läkare utan gränser som oförtröttligt deltar i kampen mot spridningen av det dödliga viruset.

Jag ska vara oblyg nog och berätta att jag har köpt ett exemplar eftersom jag gillar Martin Edströms bilder och är skärslit förtjust i hans mästerliga fotografi The Face of Cape Verde.

KONTEMPLATIV TRIPTYK

Bilden är för mig en triptyk som, pro primo fångar ett ögonblick, pro secundo förmedlar ett intryck, och pro tertio skänker livslång njutning till både ägare och betraktare.

Från fotograf via ägare till betraktare är bilden i tre led ett kontemplativt konstverk vars överskott från den unika sjufaldiga utgåvan oavkortat tillfaller Läkare utan gränser och deras oförtröttliga kamp mot en hotande pandemi – Ebola.

Printen kan du köpa här: https://martinedstrom.com/prints/
add comment ( 8 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Tysta diplomatins totala kollaps 
27 October, 2014, 11:17
Posted by Administrator
SOM BÄRARE AV det fria ordet och medlem i Publicistklubben känns det som en plikt att på min blogg publicera Publicistklubbens uttalande på Dawit Isaaks 50-årsdag som firades utan hans närvaro i fortsatt fångenskap världen över måndagen den 27 oktober 2014.


Foto: Arkivbild

Publicistklubbens ordförande Björn Häger skriver:

DAWIT FYLLER 50 ÅR IDAG I FÄNGELSET - DEN TYSTA DIPLOMATIN HAR MISSLYCKATS

I dag fyller den svenske journalisten Dawit Isaak 50 år. Under dagen har flera manifestationer ägt rum där svensk medievärld uttryckt sin samlade avsky över den eritreanska regimens arrogans.

Dawit Isaak greps i Eritrea den 23 september 2001 och har sedan dess suttit fängslad utan rättegång.

Eritrea är en stat som tävlar om bottenplatsen på listan över sämst pressfrihet i världen.

En stat som räds det fria ordet.

En stat som varken verkar lyssna till svenska publicisters protester eller till svenska utrikesdepartementets tysta diplomati.

Idag finns skäl att särskilt påminna om vilken skam det är att Dawit ännu sitter inlåst i sin cell.

Hittills har UDs tysta diplomati misslyckats.

Utrikesminister Margot Wallström måste prioritera arbetet för att få Dawit Isaak fri.

Publicistklubben kommer att fortsätta uppmärksamma fallet, idag, som andra dagar, tills dess att Dawit Isaak har frigivits.


Bakgrund:
Svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak är fängslad utan rättegång. Den ende svensk som av Amnesty International har utsetts till samvetsfånge och är också den ende EU-medborgare som sitter fängslad för sina åsikters skull. Stöd vår kamp för hans frigivande genom donationer eller genom att berätta om hans öde för alla du känner. Uppmärksamheten håller Dawit vid liv.

Fakta: Dawit Isaak
Isaak, Dawit, född 1964, eritreansk-svensk journalist.Isaak kom till Sverige 1987 som flykting från kriget mellan Etiopien och Eritrea. Han blev svensk medborgare 1992 men behöll samtidigt sitt eritreanska medborgarskap.

Efter kriget återvände Isaak till Eritrea, där han arbetade som journalist på den oberoende tidningen Setit. Tidningen stängdes i september 2001 sedan den givit sitt stöd åt en politisk oppositionsgrupp. I samband med detta fängslades Isaak och flera andra journalister utan rättegång. Trots flera internationella upprop, senast i början av 2009, hade ännu hösten 2012 inte någon rättegång inletts.

Isaak tilldelades 2011 års Golden Pen of Freedom Award.
Lennart Weibull (Källa: Nationalencyklopedin)

Fakta: Eritrea
Eritrea vid Röda havet blev en självständig stat 1993, efter ett mer än 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Från 1880-talet hade landet varit en italiensk koloni men tvingades efter andra världskriget in i en federation med Etiopien genom ett beslut av FN. År 1962 annekterade Etiopien landet och gjorde slut på dess tidigare självstyre. Som självständig stat har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer, utan tillstymmelse till press- och yttrandefrihet. Den jordbruksbaserade ekonomin har lidit svårt av de många krigsåren och de fortsatta militära satsningarna.
add comment ( 20 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | Nästa> Sista>>