Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Robert Sandströms Blogg
SD MARGINALISERAS 
15 October, 2017, 04:03
Posted by Administrator
Min bedömning om att SD nått sin peak, vilket jag skrev den 3 oktober efter Nazisternas ”Coitus interruptus” i Göteborg där nassarna bara tilläts promenera från en ICA-butik till en annan, fortsätter deras opinionssiffror att dala.

Faksimil: svd.se

Partiet ligger nu i nivå med maj 2015, månaderna innan antalet flyktingar som sökte skydd i Sverige kom att skjuta i höjden, enligt SVD/Sifos opinionsmätning som publiceras i SVD 15 oktober 2017.

VALRESULTAT 2018

Det här tror jag också blir deras resultat i riksdagsvalet i september 2018.

Deras viktigaste fråga står inte i fokus längre, samtidigt som en rad omvärldshändelser snabbt ritat om den politiska kartan, både i Sverige och omvärlden. En rad oroshärdar måste hanteras med gemensamma krafter och klimatet har sannerligen också sin givna plats i den politiska debatten.

SD SAKNAR NÄRING

I det perspektivet saknar Sverigedemokraterna näring och de kommer därför inte att få någon som helst avgörande roll oavsett valutgången vid nästa riksdagsval. SD är också omgärdat av för många skandaler för att nå trovärdighet.

Jag tror fortfarande att Liberalerna och Centern blir Stefan Löfvens samarbetspartner. Ulf Kristersson stängde definitivt dörren till samarbete på Moderaterna arbetarstämma i Örebro och den går nog inte att öppna igen. Åtminstone inte så snart som efter nästa riksdagsval.
add comment ( 53 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
ROX YOUR SOUL 
7 October, 2017, 09:04
Posted by Administrator
TRENDSÄTTARE. SMAKA PÅ ordet. Visst låter det spännande? När det gäller val av motorbike har jag blivit det i min condochain på Mae Ramphueng Beach i Thailand. Jag var först med att köpa en Yamaha Aerox – som säljs under devisen ”Rox your soul”.

Det goda rådet att byta märke från Honda (Click) till Yamaha fick jag av min vän Tomas. Han tyckte att det inte räckte med en stötdämpare; han föredrog två baktill. Han var helt klart nöjd med sin Yamaha så följde med honom till ett av deras service- och försäljningsställen i Rayong.


Tre exemplar av Yamahas nya motorbicke Aerox intill varandra på Rayong Condochains MC-parkering.

Jag han bara komma in i lokaliteterna så föll mina ögon på den splitternya modellen Aerox som strax skulle lanseras brett i Thailand, både med utställningar, expon och tv-reklam. Inte ens priset var satt, så jag hade svårt att komma till ett affärsslut, men jag gav mig inte.

OBESIKTIGAT EXEMPLAR

Det skulle senare visa sig att exemplaret jag kom att köpa inte ens var besiktigat för trafik i Thailand; men det är en annan historia. Affären gick så fort att de nödvändiga dokumenten från immigrationsmyndigheten glömdes bort.

En interimistisk regeringsskylt (röd) fick jag inte heller, så de första två månaderna körde jag utan registreringsnummer. En detalj som trafikpolisen inte reagerade över; enligt Yamaha hade de tagit slut!

Efter ett par månader ordnade allt sig. Men självklart blev jag snopen när de krävde att få lägga beslag på min motorbike vid första servicen. ”Den skulle fotograferas av polisen.” Många bortförklaringar har jag hört, men den här tog priset!

SKAPAT EN TREND

Motorn är starkare, däcken bredare och cykeln stabilare än Hondas Click. Det är ingen sak att glida fram på sukumhviten (motorväg) och till och med på staliga highway går det undan. Något jag skrutit om för mina grannar, och nu har det visat sig att jag har skapat en trend!

Jag hade det enda exemplaret i omgivningen någon månad. Plötsligt dök det upp två till här i Mae Ramphung Beach. Min granne Claes följde strax mitt exempel och bytte upp sig, tätt följd av min vän Erkki som häromdagen rullade in på parkeringen med sitt nyinköpta exemplar.


I motsats till mig, som körde skyltlös ett par månader, har Claes och Erkki röda interimsskyltar på sina exemplar.


Där, på vår MC-parkering, står nu tre Yamaha Aerox på rad bredvid varandra. Det känns naturligtvis bra att vi alla tre har två stötdämpare bak …

Foto: Robert Sandström

add comment ( 45 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
REGN OCH RUSK INGET HINDER 
4 October, 2017, 09:35
Posted by Administrator
REGN OCH RUSK får inte hindra en strandpromenad. Det hindrade inte heller invigningen av Sveriges i dag största vattenkraftverk, Harsprånget, 1951. Tvärt om. Följdriktigt var rubriken på Norrländska Socialdemokratens, NSD, första sida: ”Regn och Rusck invigde Harsprånget”.
Rayong Condochain -
ett landmärke.
Foto: Robert Sandström

Tidningen var min barndoms husorgan och Rusck var dåvarande generaldirektören för Vattenfall, Åke J:son Rusck. Kraftverksbygget påbörjades 1919, men lades ned 1923 för att sedan återupptas 1945. 1951 stod kraftverket klart.

Selfie i regnet, 4 oktober 2017.

Jag avskräcks därför inte av tunga regnmoln, även om jag föredrar växlande molnighet under mina promenader på Mae Ramphueng Beach som ligger i Thailandsbukten med vidunderlig utsikt ut över havet. Strandremsan är tolv kilometer lång.

TOLV KILOMETER STRAND

Till foten av Khao Laemya Nationalpark har jag knappt två kilometer. Går jag i andra riktningen, som i dag, kan jag promenera nästan en mil på stranden. Väljer dock att vända vid ”Vita stenen” där en djup reva i sandbanken försvårar torrskodd promenad. Dit är det exakt 2,6 kilometer varför promenaden blir dryga halvmilen.
Vänder vid revan i sandbanken.

VÄDERSTATION

Här står även en väderstation och vid den brukar jag vända. I dag kostade jag på mig att även ta en selfie i regnet. När jag kom hem tog jag en bild på Rayong Condochain där jag har min lägenhet inrymd på sjunde våningen.

Byggnaden kallas ”Båten” i folkmun och har blivit ett välkänt landmärke på orten.

Väderstationen.

Fotnot: Åke J:son Rusck var född 1912. Han lämnade Vattenfall 1957 för att året därpå bli verkställande direktör för SAS där han efterträddes av Curt Nicolin 1961.
Rusck, som dog 1978, 66 år gammal, var ledamot av Ingenjörsakademien och han hade också FN-uppdrag i Tanzania 1965–1968 och som rådgivare i UNIDO, FN:s organisation för industriell utveckling, 1969–1972.
add comment ( 81 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
STATSMINISTERN FORTSÄTTER REGERA 
3 October, 2017, 07:39
Posted by Administrator
YTTRE OMSTÄNDIGHETER, SOM politikerna inte har kunnat styra eller påverka, har raskt ritat om den politiska kartan i Sverige. Socialdemokraterna är på frammarsch, Alliansen har skjutit sig både i foten och knät, och Sverigedemokraterna har nått sin peak.

Foto: Socialdemokraterna

Stefan Löfven har all anledning att skratta. Partiet är på frammarsch och de politiska motståndarna är krossade av yttre omständigheter som spelar socialdemokraterna i händerna. Som statsminister lär han fortsätta också efter riksdagsvalet 2018.

Plötsligt är politik roligt igen. Lite tillspetsat verkar det gå bäst för partiet när Stefan Löfven håller sig borta. Då ett verkligt hot saknas kan han koncentrera sig på socialdemokratiska frågor.

Förhoppningsvis börjar han också tala om hur socialdemokraterna vill forma vårt framtida Sverige.

Alliansen är inte längre något problem sedan de skjutit sig inte bara i foten, utan också i knäskålarna genom att rikta ett misstroendevotum mot Peter Hultqvist, populäraste försvarsministern någonsin; omtyckt och respekterad också hos ett flertal av alliansens anhängare.

Attentatet på Drottninggatan, Nazisternas ”Coitus interruptus” i Göteborg och omvärldsläget är tre tongivande faktorer som gör att jag vågar förutspå att Stefan Löfven är statsminister också efter riksdagsvalet 2018.

I princip finns inga hotbilder.

SD:s verkliga tryne har kommit i dagen och efter att Nordiska motståndsrörelsen effektivt stoppades av polisen som begränsade deras marsch under Bokmässan i Göteborg till en promenad från en ICA-butik till en annan.

Utbrytarförsöket slogs i bojar och de förväntade kravallerna blev en folkfest av sällan skådat slag. En anhängare av autonoma vänstern blev så frustrerad att han kastade iväg en sten när upploppet uteblev. Mer än så blev det.

Precis som Stockholmarna visade prov på solidaritet och samhörighet på Drottninggatan fredag den 7 april 2018 förenades motdemonstranterna i en formidabel folkfest i Göteborg lördag den 30 september.

Jag kan bara påminna mig en händelse i Sverige där vi som nation har varit så samlad. Det är mordet på Olof Palme som väckte allas avsky. Sverige blev sig aldrig mera likt, men kanske är det på väg att vända nu? Kverulanterna får snart inse att det inte finns mycket att klaga på.

Lyfter vi blicken och ser ut över Europa och övriga världen så har vi det oförskämt bra i Sverige. Jag har besökt några länder i Asien och större fattigdom och kollektivt elände än på Filipinerna har jag aldrig tidigare upplevt.

Visst, vi har stora problem att hantera och mycket fördomar att bekämpa. Men om vi alla hjälps åt och baxar en liten sten var så tror jag att vi kan se ganska ljust på både framtiden och tillvaron. Dessa faktorer tillsammans gör att jag tror på en socialdemokratisk valseger i riksdagsvalet 2018.

Består det politiska läget får Stefan Löfven fortsätta att regera. Samarbetspartners saknas inte. Miljöpartiet kan vi räkna bort; frågan är om de ens når riksdagen vid nästa val? Kristdemokraterna likaså. Återstår: Liberalerna och Centern.

Fotnot:
Coitus interruptus, "avbrutet samlag". En urgammal metod som också finns återgiven i Första Mosebok, där det beskrivs hur "Onan lät sin säd spillas på marken".
add comment ( 169 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
JAG ÄR INTE DEN ATT DÖMA 
5 August, 2017, 06:52
Posted by Administrator
DEN HÄR MORGONEN tänker jag på Anders Borg, förre finansministern som gjort bort sig utöver det vanliga och till och med visat sina genitalier på en privat fest – om jag har förstått saken rätt.
Foto: Peter Knutson/Nya Moderaterna


Rakryggat har han bett om ursäkt offentligt, vilket inte ursäktar handlandet men visar att han står för vad han har gjort. Han säger att han ska söka hjälp då ha inser att handlandet inte är acceptabelt.

Det ska han ha kredit för!

Jag fick kännedom om händelsen via sociala medier och det tog ett tag innan jag fick grepp om historien. (Om jag nu har fått det, för jag har bara medieuppgifter att gå på och de är som bekant inte alltid att lita på.)

FÖLJER PARTILINJERNA

Av det jag sett kan jag märka att åsikterna om Borgs handlande följer partilinjerna. Vänsterblocket förfasar sig medan höger dito tröstar, visar förståelse och förlåter hans handlande.

Tydligare än så här kan det inte bli, att Socialdemokraterna i varje situation tänker kollektivt medan den bland "sossar" så förhatliga högern har ett individperspektiv och därför vågar ta ställning i enskild sak – och låter nåd gå före rätt.

För mig förmänskligar det deras politik medan "mitt part" – som jag lämnar vid nyår efter femtio års medlemskap* – för länge sedan glömt bort den enskilda människan.

Det har tagit många år för mig att inse det. Vilket har varit smärtsamt, på gränsen till neurotiskt eftersom det medfört ångest och djup smärta.

HAR SJÄLV TRASKAT

Låt mig därmed säga, att jag inte är den som dömer Anders Borg. Jag har själv traskat i djupaste förnedring under fem års alkoholmissbruk och jag vet därför hur djup en del av oss måste sjunka innan vi erkänner våra tillkortakommanden. Först därefter kan vi radikalt förändra våra liv och leverne och göra något gott av det som gjort så ont.

Själva händelsen är i det här perspektivet ointressant, och vi måste tillåta oss att se orsaken till handlingssättet.

Det Anders Borg har gjort gör ett oräkneligt antal människor varje dag, hög som låg, från norr till söder, utan att någon för den skull förfasas, reagerar, skriker i högan sky, tar minsta lilla notis, starar tryckpressar eller välter nätet.

Det är när tjugotaggarna dabbar sig som vi kollektivt förfasas och skriker Usch! och Fy!

Anders Borg är ingen politiker. Han har inte vuxit upp i en partiorganisation och har inte haft möjlighet att lära sig oskrivna regler och den politiska koden. Han kommer från en helt annan verklighet, fri från insyn där jag antar att man kan föra sig nästan hur som helst.

DONALD TRUMP

Amerikas nuvarande president är inget undantag,; trots att han skryter om att han är så rik att han kan ta vilken kvinna som helst på deras intimaste kroppsdel bidrar amerikanska kvinnors röstande till att välja honom till världens högsta ämbete. Varför skulle då inte Anders Borg tro sig kunna ta vilken man som helst på dennes ädlaste kroppsdel.

Ingen jämförelse i övrigt.

Vi har många exempel, inom Sossarna också, och säg mig det parti vars förtroendevalda och medlemskader lever tadelfritt …

Ytterst få personer är rustade för att plötsligt kastas in i offentligheten. Vi har ett oräkneligt antal idrottsmän och idrottskvinnor som inte klarat uppgiften. För några år sedan drevs också en av Sveriges främste brottare till självmord för att han inte stod ut i den offentliga rollen.

BUMERANGEFFEKT

Den som vill kasta första stenen bör noga överväga sin handling innan han tar upp den från marken och hivar i väg den. Risken är stor att du fattar tag i en bumerang!

Foto: Peter Knutsson/Nya Moderaterna

PS*

Jag återkommer till mitt utträde ur Socialdemokraterna i en senare blogg då detta verkställts, varvid jag också förklarar mitt ställningstagande.
add comment ( 6 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | Nästa> Sista>>