Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Robert Sandströms Blogg
Ömsom vin, ömsom vatten 
28 October, 2009, 23:38
Posted by Robert
Det finns mycket att kommentera, men tiden rent privat räcker inte riktigt till. Vill dock ge Mona Sahlin ett plus i kanten för ett inspirerande inledningsanförande på S-kongressen.

Det ger råg i ryggen och väcker hopp.

Mindre än ett år före valet förefaller dock inget av de politiska blocken att riktigt veta vad de vill. Opinionsmätningarna är lika vimsiga, än leder det borgerliga blocket, än det socialistiska. Jämt visar det sig dock vara – i de allra flesta fall.

Det är med andra ord ömsom vin, ömsom vatten. Det kan knappast bli mer spännande än så här!

add comment ( 19 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Klart att man blir förbannad! 
17 October, 2009, 12:40
Posted by Robert
Häromdagen redovisade Aftonbladet.se 16 riksdagsledamöter – från vänster till höger – som tjänar mer än 210 000 kronor på sidouppdrag utöver riksdagslönen. Det vill säga: Två och en halv gång mer än vad en fattigpensionär har att leva på under ett helt år - utöver riksdagsarvodet.


Foto: www.fotoakuten.se

Listan toppas av Staffan Anger, M. Civilekonom från Västmanland som 2008 hade en förvärvsinkomst på 5 390 000 kronor. Utöver riksdagslönen på 624 000 kronor tjänade han drygt 4,7 miljoner kronor på sitt ”extraknäck”.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin står på andra plats med en förvärvsinkomst på 1,54 miljoner kronor. För sitt uppdrag i riksdagen får hon 630 000 kronor och till det kan hon lägga nästan en miljon kronor som hon får i bonus av Socialdemokratiska partiet för att hon är partiledaren. (Vad hennes man Bo tjänar som VD för partiets mediebolag AiP Media vill jag inte sia om, men säkert rör det sig om en rejäl hacka.)

Mona är inte den anda sossen på listan. I topp finns också Bosse Ringholm (1,29 miljoner kronor), Håkan Juholt (1,06 miljoner kronor) och Gossen Ruda, förlåt Thomas Bodström.

Thomas Bodström lär få minst två löneavier från statskassan varje månad eftersom hans sidoinkomst kommer från advokatbyrån som han driver tillsammans med tidigare Jämställdhetsombudsmannen, JämO, Claes Borgström. Det kanske inte är allom bekant, men de flesta advokatarvodena betalas via ”statskassan” där kostnaden för advokatarvoden i brottmål brukar stanna.

Riksdagsledamöterna ska företräda folket. Fan tro’t.


Fotocollage: www.aftonbladet.se

Nu är det långt ifrån alla pensionärer som bara har sin garantipension att leva av, det vill säga 6 777 kronor för den som är gift, 7 597 kronor för den som är ensamstående.

Barbro Westerholm, FP, är också pensionär. Hon kan dessutom titulera sig professor emerita och för sina sidouppdrag som ledamot i ett antal styrelser, Cancerfonden med flera, får hon 662 000 kronor per år. Tillsammans med riksdagsarvodet på 638 000 kronor är hennes sammanlagda årsinkomst 1,3 miljoner kronor. Att jämföra med fattigpensionären som får nöja sig med drygt 80 000 kronor.

Som arvodena rusat i höjden tror jag inte att riksdagsledamöternas lönande extraknäck spär på politikerföraktet. Däremot förstår jag den S-väljare som blir förbannad och i ren protest röstar på SD i nästa års riksdagsval. Det är också ett sätt att säga ifrån.

Har partistrategerna tänkt på det?

1 comment ( 38 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Huvudlös repris i huvudlöst parti 
11 October, 2009, 16:40
Posted by Robert
Ja, ja. Kör allt i repris en gång till. Det går ändå åt helvete.

Så måste hon ha tänkt, Mona Sahlin, då hon valde att återinsätta Anna Helsén som partiets presschef. Samma syssla hade nämnda Anna Helsén hos Persson, och vi vet ju alla hur det gick i förra valet. Åt helvete! Persson avgick och Helsén följde med honom till JKL.


Ur DN.se 2009-10-11


Före dagens intervju med Anna Helsén i Dagens Nyheter (11 oktober 2009) förstod jag inte hur Mona Sahlin tänkte då hon gjorde det valet. Efter att ha läst artikeln förstår jag att Mona Sahlin inte har tänkt alls:

”Klart att jag måste ge tjejen en ny chans, det fick ju jag …”.

De har ju båda de gemensamt att de saknar minnen av barnpiss och sill i sina näsborrar. Uppväxt i en läkarfamilj i den burgna Stockholmsförorten Bromma kan ju ingen begära att nya presschefen ska känna till hur vanligt folk lever. Vilket hade haft en poäng med tanke på att Mona Sahlin inte vet det.

Så kommer det att gå som det går, tro mig!

Nu behöver inte S skylla det kommande valnederlaget på samarbetet med V och MP, vilket annars hade varit naturligt:

”Väljarkåren har gett oss bakläxa. De vill inte att vi ska samregera med vänster- och miljöpartister” skulle Mona Sahlin kunnat säga innan hon tvingas avgå efter det, som jag tror, sämsta valresultatet i socialdemokratins historia.

Istället kan hon skylla på presschefen, för någon måste ju göras till syndabock.

Det bästa vore förstås att Mona Sahlin inser allvaret och kastar in handduken före höstens S-kongress. Fast det kan hon inte, för då blir både hon och maken arbetslös.


Rödgrön röra. Foto: SAP

Bo Sahlin är som bekant VD för Socialdemokraternas mediebolag AiP Media som bland annat ger ut Husbondens röst. Förlåt, Aktuellt i Politiken heter tidningen vars uppgift borde vara att granska partiet. För vem ska annars göra det?

(Huvudlöst är det förstås, att partiledarens make kan vara VD för partiets mediebolag. Men detta är ju Sverige, så vem kan bli överraskad? För övrigt är det inte det enda som är huvudlöst …).

Partistrategerna har säkert redan räknat ut nästa hösts valresultat, men partiledaren kan inte offras nu. Det vore detsamma som att lägga sig platt för Alliansen. Därför måste man fortsätta så som ingenting har hänt. Titta, det regnar!

Jag gillar det inte, verkligen inte, men bereder mig ändå på fyra år till med regeringen Reinfeldt.

Huva, som de säger hemma i Norrbotten.
add comment ( 25 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Begåvat, djärvt och modigt. 
9 October, 2009, 17:35
Posted by Robert

Norska Nobelkommitténs beslut att 2009-års fredspris ska tillfalla USA:s president Barack Obama väcker säkert både förvåning och debatt.

Men valet av pristagare väcker, precis som Nobelkommittén framhåller, hopp om en bättre värld. Själv vill jag utbrista: Yes We Can!

Beslutet är djärvt. Det är också modigt och begåvat. Och – Helt rätt!

Kritikerna kommer säkert att slå ned på att Barack Obama får det prestigefyllda fredspriset efter bara mindre än nio månader som president.

Barack Obama prisas för sina ansträngningar att stärka internationell diplomati och internationellt samarbete. Något som vi inte sett frukterna utav – ännu.

Men det är ändå ett begåvat val då Nobelkommittén direkt och indirekt sätter press på Barack Obama, som förutsätts leva upp till priset.

Priset ställer extraordinära krav på ledaren för världens största demokrati i hans freds- och medlingsarbete. Det är skälet till att också jag sällar mig till skaran av gratulanter.

Ett grattis som jag också riktar till norska Nobelpriskommittén.
add comment ( 16 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Byt Mona mot Carin 
1 October, 2009, 11:50
Posted by Robert
Det hjälper inte med en ny kommunikationschef för att blidka socialdemokratiska väljare. Loppet är kört. Det enda som skulle hjälpa är väl att byta ut Mona Sahlin mot en person med pondus och karisma och som står stadigt på jorden. Carin Jämtin till exempel. Hon är kvinna också.Foto: Stockholms stad

Carin Jämtin. Kvinna med pondus - mitt tips som Socialdemokraternas nästa partiledare.

Inför kongressen möbleras det om i toppen. Inte många nya namn nämns, mer än att nyhetsmagasinet Fokus’ chefredaktör Karin Pettersson blir ny kommunikationschef och att Ibrahim Baylan blir ordinarie ledamot i partiets verkställande utskott, VU. Vilket betyder att han flyttas upp från tillförordnad till ordinarie partisekreterare.

Ekot uppger att Mikael Damberg har större chanser än Thomas Bodström att bli ordinarie i VU. Det är klokt, mycket klokt. Har bott granne med karln och jag har lärt känna honom som en klok och omtänksam person. Han är ”vår” ordförande i Stockholms läns partidistrikt och en av tre (!) Solnasossar som kan komma på de fem främsta platserna på Stockholms läns riksdagslista; efter Maryam Yazdanfar (andra namnet) och två platser före Björn von Sydow.

(Björn von Sydow kommer dock sannolikt att toppa Uppland eftersom han fått bygglov på den tomt han köpt där och där han också förväntas folkbokföra sig.)

I nuläget toppas Stockholms län av Thomas Bodström … Men det är lång tid kvar innan listan spikas och jag håller det inte för otroligt att det blir en kvinna i toppen. Vilket vore logiskt eftersom Mona Sahlin inte finns på listan. Hon kommer däremot att toppa Stockholms stad är det tänkt.

Att Sahlin misslyckats, och inte kunna ”leverera”, betyder inte att Socialdemokraterna ska frångå målet att få en kvinnlig statsminister. Det vore att underkänna kvinnorna och gillas inte av väljarkåren. Däremot skulle det säkerligen vara mumma för medierna: ”Tänka sig att partiledaren inte toppar någon lista. När har det hänt? Aldrig!”

Vad har jag då emot Bodström? Ja, vad har jag inte emot honom, kan jag svara. Maktfullkomligheten är ett skäl, Pysslingen ett annat. Och det faktum att han delar uppdraget som riksdagsledamot med att vara advokat. Tiden kan näppeligen räcka till för att göra ett bra jobb vare sig som riksdagsledamot eller advokat.

Nej, byt ut Mona Sahlin vid kongressen. Hon kan gå tillbaka som rektor för SSU:s förbundsskola Bommersvik. Styra och ställa på en kursgård klarar hon nog. Men att styra landet?
Nej!

1 comment ( 24 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>