Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Robert Sandströms Blogg
Inget nytt under solen 
29 September, 2018, 00:15
Posted by Administrator
FREDRIKA BREMER-FÖRBUNDET och Rättviseförmedlingens förslag att byta ut mans- till kvinnonamn i bokstaveringsalfabet, för att få det jämställt har prövats tidigare – men övergetts.

Om de nu verkligen vill uppnå vad de önskar hade väl det mest radikala vara att använda könsneutrala namn? Namn som både män och kvinnor kan använda.Sådana namn finns upptecknad på flera sajter på Internet.De här unisexnamnen (A-Z) finns på babyhjalp.se:

A: Adan, Adel, Aden, Alaa, Alde, Alem, Alex, Alexis, Amal, Amine, Andrea, Andy, Ange, Angel, Aoi, Ariel, Ariel, Ashley, Ayo. B: Bennie, Bent, Bevin, Billie, Billy, Binh, Blair, Blaze, Blue, Bobby, Boo, Bram, Brilliant, Brooke. C: Calvin, Cam, Camille, Camille, Cay, Chandra, Charlie, Chris, Cleo. D: Dana, Dani, Dara, Darin, Day, December, Deniz, Denver, Devon, Dominique, Drew, Dylan. E: Eddy, Eine, Eli, Elia, Elliot, Ellis, Emery, Etly. F: Farah, Fidel, Flynn, Frances/Francis, Frankie. G: Gaby, Garin, Gerry, Gum. H: Hadi, Hale, Han, Haven, Helle, Hero, Hol, Iben, Illon. I: In, Indigo, Inge, Inger, Io, Isa, J: Jackie, Jaden, James, Jamie, Javier, Jean, Jessie, Jian, Jie, Joan, Jona, Joni, Jordan, Joy, Juno, Justin. K: Kadin, Kaj, Kaj, Kari, Karol, Keanu, Kelly, Kendal, Kennedy, Kerry, Kim, Kin, Kiran, Kirsten, Kit, Knif, Koda, Kory. L: Laken, Le, Lee, Lelle, Leslie, Lex, Lior, Lo, Logan, Love, Luam. M: Madison, Malak, Maram, Marcelle, Matty, Melek, Micheal, Michele, Mickey, Mika, Mimas, Minh, Minou, Mio, Miracle, Misha, Moke, Moon, Morgan, Murphy, Myles. N: Nasim, Navid, Nicko, Nicola, Nikita, Nilo, Nim, Niss, Noelle/Noel, Noor, Nour. O: Okapi, Omega, Orion, Orlando. P: Paris, Pax, Pepper, Phoenix, Pim. Q: Quinn. R: Reagan, Red, Reese, Remedy, Remy, René, Renee, Revin, Ricky, Riley, Riley, Rio, River, Robin, Rory, Rowan, Rusty, Ryan. S: Sam, Sandy, Sasha, Senja, Seven, Shamon, Silver, Sky, Sol, Sonny, Stevie, Sunny. T: Taylor, Terry, Tevin, Thanh, Tiger, Tim, Tintin, Tivoli, Tone, Toni, Tony, Torild, Tory, Tove. U: Umi. V: Vaiden, Valdis, Vally, Vanja, Venedict, Vida. W: Wai, Wallis, Winter. X: Xandy. Y: Yoshi, Yuri. Z: Zana, Zen, Ziggy, Zion, Zoan.

Fakta: Det svenska bokstaveringsalfabetet baserat på namnsnamn började användas 1891. Listan återfanns i telefonkatalogen år 1902, reviderades 1930 och har sedan dess inte ändrats med undantag från 1960 då Harald byttes till Helge, etta till ett och sjua till sju.

I Västsverige förekom ända inpå 1940-talet en lista med både mans- och kvinnonamn. I Sverige användes också inpå 1930-talet ett särskilt namnalfabet med kvinnonamn för att förtydliga siffror.

Fotnot:
Enligt svensk lag ska alla myndigheter, så också Försvarsmakten, använda det svenska språket. Därför återgick Försvarsmakten till det svenska signaliseringsalfabetet efter att under några år använda Natos ICAO-standard.
add comment ( 103 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Viktig ögonöppnare 
29 September, 2018, 00:03
Posted by Administrator
ÖPPNA ERA HJÄRTAN på Stockholms Stadsteater, fungerar som en ögonöppnare för mig. Jag, säkert i likhet med många andra, trodde att jag inte hade några fördomar.

Pjäsen ställer allt på ända, och jag förstår att också jag sitter fast i gamla värderingar som inte alltid är faktagrundade. Den smygande rasismen förtydligas i skådespelarnas förmåga att skildra händelser i parallella världar, med bibehållet fokus.


Öppna era hjärtan av journalisten Amanda Glans i regi av Andreas Kundler spelas på Stockholms Stadsteater. Foto: Maryam Barari

Första karaktären, en aktiv nazist som blir kär i en tjej av utländsk härkomst som han träffar på pendeltåget. Hon visar sig också vara judinna ... En annan gestaltar en synnerligen helt vanlig man som bestämmer sig för att hjälpa en tiggare.

Det går inte riktigt som han tänkt sig, trots goda föresatser slutar det i ett kidnappningsdrama!

SCENISK BLANDFORM

Pjäsen är en ny form av scenisk blandform i regi av Andreas Kundler med manus av journalisten Amanda Glans. Se den, och låt dig överraskas!

Scen: Stockholms Stadsteater

Skådespelare: Samuel Fröler, Ann-Sofie Rase, Kardo Mirza, Max Ulveson (Teaterhögskolan i Malmö), Elsa Fryklund, Emran Afazali (Högskolan Scen och musik i Göteborg) och Mohammad Zare (Värmdö kulturskola)

Fotnot: Titeln anspelar på ett sommarsamtal av dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt som han höll inför andra moderater 16 augusti 2014.
add comment ( 28 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Garanterat extraval om ett halvt år 
22 September, 2018, 12:20
Posted by Administrator
NU RÅDER DET väl ingen tvekan om att M och SD Är allierade med varandra?

Annie Lööf slog näven i bordet och hävdade att Centern aldrig kommer att styra med stöd av SD. Nu visar hon sitt rätta jag och vi Socialdemokrater ska inte räkna med hennes stöd i en kommande regeringsbildning.

Skärmdump: dn.se 20180922

Lika bra att Moderaterna får tillsätta statsminister så slipper Stefan Löfven och vi Socialdemokrater administrera avgrundspolitiken som kommer att bli följden av en Riksdag som sitter i knät på fascister.

Jag är väl medveten om att flertalet av dem som har röstat på SD bara är besvikna på sina egna partier, M och S. Ledningen har djupa rötter i nazism och fascism vilket tog sin början under det Andra världskriget.

OVÄRDIG OCH SKAMLIGT

Att en av världens främsta demokratier, Sverige, på måndag kommer att välja Björn Söder till tredje vice talman är ovärdig och djupt skamligt. Ingen har som Söder uttalat sig så främlingsfientligt som vad han har gjort.

Jag lär inte leva då, men det vore intressant att höra vad barnbarn och barnbarnsbarn kommer att säga om svensk politik på 2010-talet. Den som inte ser en tydlig upprepning av 1930-talet torde vara både döv och blind!

Nåja, det håller på sin höjd ett halvt år, tills statsbudgeten ska klubbas. Då om inte förr kör alliansregeringen i diket, sedan får vi ett extraval och då kan vi tillsammans plocka bort lössen ur fanan.

Fotnot*

Med hänvisning till Bibeln, Mattetus 5:37 kallar jag saker vid sitt rätt namn. Texten lyder i sin helhet:
"Sådant skall edert tal vara, att ja är ja, och nej är nej. Vad därutöver är, det är av ondo."
add comment ( 12 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Nya Karolinska överraskar 
21 September, 2018, 15:19
Posted by Administrator
”DU FINNS INTE i systemet!”

– Vad bra! Slipper jag betala skatt då? I alla fall till landstinget …?

Att Nya KS är ett bygghaveri må vara en sak, men att deras patientsystem är det också är inte bra alls. För andra gången på kort tid har jag fått en läkartid – som inte finns.

Foto: Robert Sandström

I Centralkassan har de inte funnit mig. Inte heller på mottagningen. När jag talade om tiden och läkarens namn fick jag svaret:

”Vi har ingen läkare som heter så.

SMEKNAMNET FÖREDRAS

Det förklaras av att vederbörandes namn är så svårt att uttala att läkaren bokas under sitt smeknamn. Häpp!

Via ett tidigare läkarbesök, och den då tjänstgörande läkarens journalanteckningar, fann de mig till slut.

POSTNORD HÅLLER PÅ BREVET

Nu visade det sig att tiden var av avbokad för tio dagar sedan, vilket ska ha meddelats mig via brev; PostNord har det väl någonstans i sitt system?

Först kunde de inte ge mig en ny tid på grund av underbemanning. När jag hotade med att sitta kvar tills de hade tid kom en sjuksköterska, och vips fick jag en tredje tid, i slutet av oktober.

Nu hoppas jag bara att jag finns i systemet nästa gång jag besöker Nya Karolinska på Eugeniavägen i Solna så att jag kan få min undersökning gjord.

Fotnot:
Jag var en av tre patienter vid min besökstid som avbokats utan att ha meddelats ...

Ps!
För en tid sedan gick Nya KS ut i media och talade om att de hade högst kompetent personal, men inga patienter. Nu verkar förhållandet vara det omvända, många patienter men ingen personal.
add comment ( 27 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Coops Miró-verk stannar i Värmland 
19 September, 2018, 10:11
Posted by Administrator
COOP VÄRMLANDS UNIKA och ovärderliga konstverk av Miró förblir i Värmländsk ägo. Efter en värderingsrunda där ingen köpare kunnat leva upp till konsumentföreningens villkor deponeras den nu på Värmlands Museum.


Länsmuseichef Åsa Hallén och Coop Värmlands VD Tomas Sjölander visar upp Joan Mirós omtalade konstverk ”Makemono” tillsammans med den praktfulla lådan.
Foto: Värmlands Museum


Den spanske konstnären Joan Miró (1893-1983) var verksam i Paris 1920-1940 där han deltog i surrealisternas utställningar. Hans originella bildskrift, som kan påminna om primitiva grottmålningar, förenklades under 1930-talet. Bland hans mer inflytelserika verk märks två målade kakelväggar, Solen och Månen i UNESCO, Paris.

MAKEMONO

Målningen skapades 1956 och har namnet Makemono. Det är en scenografi/acryl i storleken 975 cm bred med höjd från 39,5 till 41,4 cm. Den laverades 1962 i en praktfull träask, utvändigt utskuren och målad i original av Joan Miró. På lockets insida återfinns en magnifik målning på svart botten i lackfärger.


Joan Mirós omtalade konstverk ”Makemono” tillsammans med den praktfulla lådan.
Foto: Coop Värmland


Asken är bevarad och konstverket var under många år uppsatt på dåvarande Domusrestaurangen i Karlstad. Varuhuset brann ned 1999, men då förvarades konstverket i ett bankfack för att sedan placeras på dåvarande Obs! Bergvik 2002.

Fem år senare, 2007, flyttades konstverket till Konsum City i Mitt-i-city gallerian varifrån Coop har flyttat. Det har varit föremål för en värdering, och utbjudet till försäljning men ingen köpare har godkänts.

TRÄLÅDAN ALDRIG VISAD

Den medföljande trälådan har av säkerhetsskäl aldrig visats upp för allmänheten vilket nu troligen kan komma att göras när verket ska förvaras på Värmlands Museum i Karlstad.
add comment ( 16 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<Tillbaka | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Nästa> Sista>>