Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Arbetarrörelsens uppgång, storhetstid och tillbakagång
Arbetarrörelsens uppgång, storhetstid och tillbakagång 
1 September, 2016, 15:06
Posted by Administrator
Torgny Karnstedts trettonde, fjortonde eller möjligen femtonde (?) bok, ”Karlssons Pojke” (Eget förlag) tecknar arbetarrörelsens uppgång, storhetstid och tillbakagång. Ett viktigt tidsdokument som författaren själv betraktar som sitt litterära testamente.


Karlssons pojke spänner över Torgny Karnstedts 40-åriga författargärning och här finns läsvärda noveller om möten, episoder och levnadsöden som författaren träffat på under åren.
Foto: Robert Sandström ©

Torgny Karnstedt debuterade 1977 med Slamfarmen, hyllad över alla bräddar. Den kom året efter Ulf Lundells Jack, som i år uppmärksammats som sig bör då även den var ett viktigt tidsdokument.

Olika genrer förvisso vilket inte förtar att Slamfarmen är kanske den viktigaste arbetsplatsskildring som skrivits i detta land? Därför ska det bli intressant att se om också den kommer att uppmärksammas på samma sätt som Jack nästa år – 40 år efter utgivningen.

ENVIS OCH KONSEKVENT

Nu lär det inte bli så, för Torgny Karnstedt är allt annat än "PeKå" (politiskt korrekt). I Karlssons pojke får jag svaret på min mångåriga undran, om varifrån Torgny Karnstedt fått sin ilska, envishet och sitt konsekventa handlande.

Likt fadern, Edvard, som pryder omslaget med sonen i famnen; dagtingar Torgny Karnstedt inte med samvetet. Och med lätt hand och vass penna berättar han utan att vara nostalgisk om pappan och familjens vedermödor.

(På bokens insida finns också faderns reskoffert som han bar med sig mellan olika arbetsplatser.)

Nu är det förvisso mer än 40 års arbetarhistoria som nedtecknats. Torgny Karnstedt tar utgångspunkt från fadern, men beskriver också mor- och föräldrarna. Det ger läsaren en glimt av 1800-talet och socialdemokratins vagga.

DRÖMMEN OM NÅGOT BÄTTRE

Edvard blev änkeman när Torgny var nio år. Drömmen om något bättre fick honom att säga upp sig och flytta vidare, utom de gånger då han resolut sparkades iväg för att han agiterat för lantarbetarnas rätt att bilda fackförening!

Litterärt testamente eller inte (jag håller en slant på att Torgny Karnstedt kommer med fler böcker) är det intressant att se Tacklistan som inleder boken. Den liknar på håll en fyr som lyser upp och manar oss till läsning och betraktande.

Granskar man texten närmare finner man en hoper människor av alla de slag som på ett eller annat sätt kommit att forma den författare och person Torgny Karnstedt har blivit: stridbar, varm och ödmjuk.

De må så vara om hans debut inte uppmärksammas 2017 (De kvarvarande resterna av arbetarrörelsen borde ta tillfället i akt!) Ingen kan ändå ta ifrån honom det idoga arbete han gör för att främja läsandet hos skolungdomar.

”Torgny Karnstedt är en av ordets och litteraturens främsta apostlar i Sverige” citeras Björn Ranelid i baksidestexterna. Det är sannerligen ingen överdrift och om inte annat så borde den gärningen ge Torgny Karnstedt välförtjänt uppmärksamhet jubileumsåret 2017.

Fotnot:
Samtidigt med Karlssons pojke släpper Karnstedts förlag Victor Estbys ”Dagsverser och noveller” som är en uppföljning på förlagets tidigare utgivning Versting (2013) som både hyllats och flitigt citerats.
add comment ( 10 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Olof Palme och Röda Anna 
31 August, 2016, 00:11
Posted by Administrator
”HAR DU NÅGRA bilder på dej när du var tyngdlyftare?”

Frågan kom överraskande, och när jag rotade rätt på någras bilder (två visade det sig; som också är de enda jag har från den tiden) ramlade jag över bilden på mig och Olof Palme. Med så dålig skärpa och tagen med så usla ljusförhållanden att redaktionssekreteraren frågade fotografen:

”Använde du dörrmattan som blixt?”.

Bilden är copyrightskyddad ©

Jag minns att jag sa till Olof Palme när bilden togs: "Sköter du de horisontella kommunikationerna så sköter jag de vertikala ..."

Det var inte mitt första möte – och inte heller mitt sista – med Olof Palme. När bilden togs gjorde jag ett reportage med ”Röda Anna” i Hajom utanför Årjäng. Hon hette Anna Axelsson och var Olof Palmes störste supporter.

”Röda Anna i Hajom” svarade Palme när han ombads svara på frågan om vad som var hans största minne från valrörelsen 1982.

När jag läste svaret i Aktuellt i Politiken ringde jag till Olof Palme – Man gjorde så på den tiden – och berättade att Röda Anna ville besöka honom i regeringskansliet.

Palme hade besökt Anna på hennes arbetsplats i Töcksfors och därför tyckte hon att det skulle vara roligt att besöka hans arbetsplats i Stockholm.

Palme svarade omedelbart ”Kom hit!” och vi fick två datum i december 1982 att spela på. Vi valde det första datumet och reportaget blev Värmlands Folkblads stora julreportage det året.

Palme uppvaktade Röda Anna senare då hon fyllde 50 år. Straxt efteråt mördades Olof Palme, och tro mig eller ej, Anna Axelsson kom inte att leva lång tid därefter.

Mitt sista möte med henne var när hon hämtade ett VHS-band med en inspelning av Olof Palmes begravning. Hon orkade inte se direktsändningen på teve, och vad jag förstått tittade hon heller aldrig på videoinspelningen …

Oförglömliga är de besök hon gjorde på min redaktion, alltid med ett par räksmörgåsar med sig. Hon satt på en stol och lyssnade på vad som hände, och såg förnöjd ut. Miljön passade henne, och hon berättade för mig hur roligt det var att besöka Värmlands Folkblad.

Hon räddes icke att utnyttja kändisskapet och kontakten med tidningen för goda syften. En dag ringde hon mig och berättade:

”Ringer de från fabriken och frågar när du kommer, så är det jag som har sagt att du ska komma hit i dag. Du förstår, de har varken plogat eller sandat på flera dagar, och det är glashalt ute.”

Företaget ringde aldrig, men Anna berättade att de både plogat och sandat fortare än kvickt …!
add comment ( 12 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Blir du full på 40 meters djup? 
27 August, 2016, 08:24
Posted by Administrator
DET HÖR INTE till vanligheten att jag in extenso citerar någon i min blogg. Men Fredrik Virtanens kolumn i Aftonbladet 27 augusti 2016 säger allt som behöver sägas. Då finns inget att tillägga mer än:

Läs den!
Faksimil ur Aftonbladet lördag 27 augusti 2016 Copyright Aftonbladet ©

add comment ( 7 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Rullskridskoåkandet var en anka 
26 August, 2016, 19:35
Posted by Administrator
TRÄFFADE HELT ÖVERRASKANDE på min ”broder i Kristus” (1 Kor) pastor Sten-Gunnar Hedin som jag inte träffat sedan han drabbades av en stroke för ett par år sedan under ett av sina många ordförandeuppdrag för Läkarmissionen.
Foto: Robert Sandström ©

– Jag klarar mig bättre och bättre, säger Sten-Gunnar som promenerar raskt med hjälp av sin rullator. Dock inte lika fort som när han åkte rullskridskor på Sveavägen i centrala Stockholm för några år sedan.

– Det där är ju inte sant, men jag har aldrig dementerat uppgiften som tidningen Broderskap spred i tron att det verkligen var mig de hade sett, säger Sten-Gunnar och skrattar precis så gott som han brukar.add comment ( 24 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Svenska modellen? Vilket tjafs! 
24 August, 2016, 20:29
Posted by Administrator
JAG IRRITERAR MIG på allt struntprat om ”Svenska modellen” och liknande uttryck som Löfven, Fridolin, hans syster Bolibompa (Bah Kuhnke) och övriga i S-MP-regeringen brukar svänga sig med när de ska försöka lägga tyngd vid sina stolliga förslag.Vi har ingen Svensk modell. Däremot har vi lagar, instiftade av Sverige Riksdag. Bland annat lagen om gränsen för rattonykterhet; den har naturligtvis inte kommit dit av en slump, eller för att makten vill djävlas med oss. (Frågan är aktuell, därför väljer det som exempel.)

Politiker som pratar om den svenska modellen och "värdegrund" kan sällan förklara vad de menar. Och oftast lever de själva bortom all sans och moral. Jag börjar därför se dessa maktens företrädare som charlataner, som tror att vi, väljarna, går på vad som helst.

Värdegrund förklaras ibland så flummigt att det inte är sant. Begreppet kan inte heller jag definiera. Oftast. Jag använder det därför bara på en plats, i kyrkan. För där kan jag redogöra för vad jag menar eftersom min värdegrund grundar sig på min kristna tro.

Jag är dock inte religiös, utan kristen! Det kan synas vara samma sak för den oinvigde, men där finns en viss nyansskillnad mellan det ena och det andra.

Kan ni nu, efter denna korta utläggning, enas med mig om att vi börjar kalla saker vid sitt rätta namn?

Tack!
add comment ( 3 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Nästa> Sista>>