Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Tärningen är kastad
Tärningen är kastad 
7 September, 2009, 10:43
Posted by Robert
”Jag har aldrig i mitt liv skrivit någon dagbok; jag har aldrig fått någon tid över för denna sysselsättning. Så snart jag får någon ledig stund så arbetar jag, skrev en gång Albert Engström, och jag skulle kunna säga, att jag gör sammaledes.

Hur går man nu tillväga vid dagboksskrivande? Jag vet inte. Som en tafatt nybörjare får jag därför försöka famla mig fram i arbetet. Men jag vill bara be läsarna betänka faktum: Detta ar en debutverk och sålunda i särskilt behov av vanligt bemötande.”

Dessa inledningsrader är hämtade ur Vilhelm Mobergs ”Otrons artiklar” (Författarförlaget 1973); om jag minns rätt så kom boken ut strax innan han på kvällen den 8 augusti 1973 dränkte sig i sjön utanför sitt boningshus. I depression på grund av skrivkramp. Ett öde som ofta slutar med döden hos framstående författare som tyngs av krav och överkrav.

För Moberg var dagboken ett uppdrag. Han skrev den på beställning av redaktören för tidningen Vi och publicerades i tidningens julnummer 1971. Anteckningarna fördes under sju veckodagar i författarens liv under oktober månad samma år.

I likhet med Moberg är det här något nytt för mig, efterlängtat. Jag är däremot inte deprimerad och lider för närvarande inte av skrivkramp. Jag har heller ingen tanke på att dränka mig.
Att ha en egen blogg är stort, att ha den kopplad till en egen hemsida är större. Ödmjukt tar jag min an uppgiften med liv och lust.

August Strindberg
För att citera Strindberg, så kommer ”det bli fullskrivet med flera stilar, somt redigt med bläck, annat klottrat med blyerts eller rödpenna.” (Ett halvt ark papper, ur novellsamlingen Sagor från 1903).
– A´lea iacta est.

Ämnen saknas icke, det bara att stava och lägga ihop.

Eller som Caesar sa när han gick över floden Rubicon:
Tärningen är kastad. Häng med!
2 comments ( 25 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Bojkotta fattigmansutgåvan av Nationalencyklopedin 
4 September, 2009, 08:33
Posted by Robert
Då Nationalencyklopedin är ett standardverk som inte får förändras på överskådlig tid får man förstå att det kan vara svårt att finna nya köpare.

”Business as usual” och då är inga knep otillåtna. Mediekoncernen Bonnier gör en ohelig allians med Bra Böcker i Höganäs och distribuerar en fattigmansutgåva.

Vår tids vetande har blivit Vår tids letande.

Lika fel som att teori är detsamma som hypotes och etik moral. Båda begreppen har missbrukats. Hur smart är det?
Foto: NE
add comment ( 10 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Pirrig premiär 
4 September, 2009, 08:32
Posted by Robert
Foto: Marcus Lantto

Egentligen är det här inget märkvärdigt. De som känner mig kom säkert att utbrista: "har ni sett Robbans senaste påhitt ...? Det var just så en nära vän basunerade ut "nyheten" att jag köpt en cabriolet för sådär bra precis 20 år sedan.

”Har ni journalister så dåligt betalt att du inte hade råd med ett tak då du köpte bilen” var också en kommentar. En annan: ”Du är ju fyrtio! Sådan där bil köper man väl när man är tjugo?!

20 år för sent alltså.

Jag har alltså blivit med blogg. Jag medger att det känns lite ”pirrigt”. Det jag skriver här kan ju komma att läsas både när och fjärran, och då gäller det att hålla tangenterna i styr. Och oavsett om det når "verkshöjd" eller ej kan det komma att citeras i de mest skilda sammanhang; förhoppningsvis korrekt. I värsta fall lösryckt och förvrängt.

Syftet är snarare att oroa än roa, att pysa ut lite vrede, förundran, undran och förvåning. Även om ämnena kommer att skifta, saker och ting förändras över tid, är udden riktad mot politikers och medias bruk och missbruk av makt. En makt som man inte alltid är medveten om att man besitter och som allt för oftast gagnas för egna syften. Girigheten verkar inte ha några gränser …

Publicister har ersatts av ekonomer, journalister av programledare och Publik services programutbud ska vi inte tala om.

Jo, det ska vi. Som licensbetalare har jag rätt att ha
synpunkter och jag får också ställa krav. I alla fall på Sveriges Television eftersom de kräver att jag betalar för att titta. Ungefär som på Kiviks marknad där Skäggiga damen visade upp sig för den som betalade entré.

Sveriges Radio är lite mer diffust, för de krävs ingen licens för att äga en radioapparat. Den får vi lyssna på gratis, och då får vi kanske stå ut med att programmen repriseras, om och om igen. Inte över tid, utan under samma dygn.

Syftet är vällovligt, förutsatt att lyssnaren är oförmögen och budskapet måste hamras in …
2 comments ( 31 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |