Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Det går inte att lagstifta om civilkurage
Det går inte att lagstifta om civilkurage 
11 September, 2009, 15:47
Posted by Robert
Civilkurage, sug på ordet. Vet du ens vad det betyder?

Svenska Akademiens nyutgivna Svensk Ordbok ((Norstedts) förklarar att det handlar om ”förmåga att utan fruktan hävda sin egen ståndpunkt gentemot överhet eller dylikt, och trots risk för straff.” Justitiedepartementet tar det bokstavligt och vill med lag tvinga allmänheten att ingripa.

Som om en lagstiftning skulle ändra på någonting!?

Förmyndarsamhället vet inga gränser. Det som borde vara en självklarhet ska nu upphöjas till lag. Vem tror att någon sätter sitt liv på spel bara för att det påbjuds i lag? Inte jag i alla fall.

Det är lika dumt som att det en gång var förbjudet att gå mot röd gubbe i trafiken. Efter att en av Hagasessorna trotsat lagen togs den bort; om jag minns rätt (vilket jag tror att jag gör?).

Nej, information och kunskap är det enda som hjälper.

Med all rätt ska man känna rädsla i vissa situationer, och inse att man ingenting kan göra. Har själv ett färskt exempel. För någon vecka sedan var jag inne i centrala Stockholm. Från Åhléns kom en man rusande med, som det visade sig, en stulen ryggsäck. Hack i häl kom ett butiksbiträde och efter honom en väktare.

Rusande och villt frustande rakt mot mig!

Vad skulle jag göra? Lägga krokben? Ställa mig i vägen?

Men om den flyende bar kniv? Eller var ”påtänd” av knark”?

Hur skulle jag kunna veta det och avgöra om jag utsatte mig för fara för mitt eget liv? På två – tre sekunder?

Nej, jag ingrep inte. Och känner ingen skuld för att jag inte gjorde det. Jag vågar ändå påstå att jag har ett mått av civilkurage, inympat med modermjölken. Från en tid då etik och moral var levande begrepp. Uppfostran kallas det visst.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/lag-om ... s-1.949338
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3499841.svd

add comment ( 18 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Ole, dole, doff ... 
8 September, 2009, 07:17
Posted by Robert
Ett år före nästa riksdagsval visar en ny opinionsundersökning från Synovate att de borgerliga partierna stärkt sitt grepp om landets största kommun, Stockholm. Förtroendet för Socialdemokraterna är det sämsta sedan allmänna rösträtten infördes.

Enligt en annan opinionsundersökning, Demoskop, vill socialdemokratiska väljare ha Margot Wallström som partiledare. På andra plats kan de tänka sig Thomas Bodström. Mona Sahlin kommer först i tredje hand när de leker ”Ole, Dole, Doff”.

Socialdemokratiska väljare vill således inte ha Mona Sahlin vare sig som partiledare eller statsministern. Situationen blir inte lättare av att förstahandsalternativet inte vill.

Margot Wallström har varit väldig tydlig härvidlag, och jag är övertygad om att hon inte går att rubba. Jag är den första att beklaga det, men jag respekterar hennes beslut.

Thomas Bodström däremot, han vill säkert bli både partiledare och också statsminister. Det är jag övertygad om, vilket diskvalificerar honom.

Socialdemokraterna behöver ingen ny Göran Persson. ”HSB” sa förvisso ”Nej”, ”Nej”, ”Nej” varenda gång han fick frågan. Det kommer också Thomas Bodström att svara.

Man känner lössen på gången ...

Opinionsundersökningarna talar sitt tydliga språk. Socialdemokraterna har ett strukturproblem. Det är hög tid att revitalisera den representativa demokratin.

Foto: Anna-Lena Ahlström
Mona Sahlin
1 comment ( 34 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Tärningen är kastad 
7 September, 2009, 10:43
Posted by Robert
”Jag har aldrig i mitt liv skrivit någon dagbok; jag har aldrig fått någon tid över för denna sysselsättning. Så snart jag får någon ledig stund så arbetar jag, skrev en gång Albert Engström, och jag skulle kunna säga, att jag gör sammaledes.

Hur går man nu tillväga vid dagboksskrivande? Jag vet inte. Som en tafatt nybörjare får jag därför försöka famla mig fram i arbetet. Men jag vill bara be läsarna betänka faktum: Detta ar en debutverk och sålunda i särskilt behov av vanligt bemötande.”

Dessa inledningsrader är hämtade ur Vilhelm Mobergs ”Otrons artiklar” (Författarförlaget 1973); om jag minns rätt så kom boken ut strax innan han på kvällen den 8 augusti 1973 dränkte sig i sjön utanför sitt boningshus. I depression på grund av skrivkramp. Ett öde som ofta slutar med döden hos framstående författare som tyngs av krav och överkrav.

För Moberg var dagboken ett uppdrag. Han skrev den på beställning av redaktören för tidningen Vi och publicerades i tidningens julnummer 1971. Anteckningarna fördes under sju veckodagar i författarens liv under oktober månad samma år.

I likhet med Moberg är det här något nytt för mig, efterlängtat. Jag är däremot inte deprimerad och lider för närvarande inte av skrivkramp. Jag har heller ingen tanke på att dränka mig.
Att ha en egen blogg är stort, att ha den kopplad till en egen hemsida är större. Ödmjukt tar jag min an uppgiften med liv och lust.

August Strindberg
För att citera Strindberg, så kommer ”det bli fullskrivet med flera stilar, somt redigt med bläck, annat klottrat med blyerts eller rödpenna.” (Ett halvt ark papper, ur novellsamlingen Sagor från 1903).
– A´lea iacta est.

Ämnen saknas icke, det bara att stava och lägga ihop.

Eller som Caesar sa när han gick över floden Rubicon:
Tärningen är kastad. Häng med!
2 comments ( 25 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Bojkotta fattigmansutgåvan av Nationalencyklopedin 
4 September, 2009, 08:33
Posted by Robert
Då Nationalencyklopedin är ett standardverk som inte får förändras på överskådlig tid får man förstå att det kan vara svårt att finna nya köpare.

”Business as usual” och då är inga knep otillåtna. Mediekoncernen Bonnier gör en ohelig allians med Bra Böcker i Höganäs och distribuerar en fattigmansutgåva.

Vår tids vetande har blivit Vår tids letande.

Lika fel som att teori är detsamma som hypotes och etik moral. Båda begreppen har missbrukats. Hur smart är det?
Foto: NE
add comment ( 10 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Pirrig premiär 
4 September, 2009, 08:32
Posted by Robert
Foto: Marcus Lantto

Egentligen är det här inget märkvärdigt. De som känner mig kom säkert att utbrista: "har ni sett Robbans senaste påhitt ...? Det var just så en nära vän basunerade ut "nyheten" att jag köpt en cabriolet för sådär bra precis 20 år sedan.

”Har ni journalister så dåligt betalt att du inte hade råd med ett tak då du köpte bilen” var också en kommentar. En annan: ”Du är ju fyrtio! Sådan där bil köper man väl när man är tjugo?!

20 år för sent alltså.

Jag har alltså blivit med blogg. Jag medger att det känns lite ”pirrigt”. Det jag skriver här kan ju komma att läsas både när och fjärran, och då gäller det att hålla tangenterna i styr. Och oavsett om det når "verkshöjd" eller ej kan det komma att citeras i de mest skilda sammanhang; förhoppningsvis korrekt. I värsta fall lösryckt och förvrängt.

Syftet är snarare att oroa än roa, att pysa ut lite vrede, förundran, undran och förvåning. Även om ämnena kommer att skifta, saker och ting förändras över tid, är udden riktad mot politikers och medias bruk och missbruk av makt. En makt som man inte alltid är medveten om att man besitter och som allt för oftast gagnas för egna syften. Girigheten verkar inte ha några gränser …

Publicister har ersatts av ekonomer, journalister av programledare och Publik services programutbud ska vi inte tala om.

Jo, det ska vi. Som licensbetalare har jag rätt att ha
synpunkter och jag får också ställa krav. I alla fall på Sveriges Television eftersom de kräver att jag betalar för att titta. Ungefär som på Kiviks marknad där Skäggiga damen visade upp sig för den som betalade entré.

Sveriges Radio är lite mer diffust, för de krävs ingen licens för att äga en radioapparat. Den får vi lyssna på gratis, och då får vi kanske stå ut med att programmen repriseras, om och om igen. Inte över tid, utan under samma dygn.

Syftet är vällovligt, förutsatt att lyssnaren är oförmögen och budskapet måste hamras in …
2 comments ( 31 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |