Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Magnus "Bisse" Bergdahl till minne
Magnus "Bisse" Bergdahl till minne 
19 August, 2018, 20:53
Posted by Administrator
I dag, den 19 augusti 2018, skulle min barndomsvän Magnus "Bisse" Bergdahl fylla 68 år. Vi lärde känna varandra i sjunde klass i Åseda grundskola och kom att förbli vänner för livet.

Bilden är en skärmdump från Internet, fotot är taget av [ibNina Fyhr

Magnus var gitarrist och sångare i Thorleifs dansband i vilket han blev medlem för exakt 50 år sedan, 1968. Han avled den 7 december förra året. Något jag inte blev varse förrän helt nyligen då jag planlöst surfade på Internet och landade på hans dödsannons; jag vistades vid tillfället för hans frånfälle i Thailand ...

Sorgen och saknaden kändes tydligt och jag insåg att ett av de starkaste bandet till min barndom för alltid var avklippt. Tänkte osökt på poeten Kristina Lugns text där hon skriver, att hon aldrig blir vän med döden.

Magnus' röst var Gudabenådad. När prostens son (pappa Thore var prost i Åseda, tillika min och Magnus konfirmationspräst) sjöng O' Helga Natt som tonåring i Åseda kyrka var intet öga torrt. Jag är säker på att också Gud berördes.

LASTBILSCHAUFFÖRER

Magnus spelade inte bara i ett dansband. Han var även lastbilschaufför och kuskade runt på våra svenska vägar åtskilliga mil hela sitt yrkesverksamma liv. I åttonde klass praktiserade vi tillsammans som lastbilschaufförer.

Vi bytte också godis med varandra på sommarloven; jag fick Magnus' centerrullar och jag gav honom Tarragona, bägge chokladerna var tillverkade på Cloettas chokladfabrik i Ljungsbro.

I denna text vänder jag mig nu direkt till dig i din himmel, Magnus:

— Tack för skosnörena du gav mig i sjuan med orden "du ska alltid vårda dina skor och inte gå med trasiga skosnören", och för de fina och vackra minnen du lämnar efter dig till mig. Du betydde mer för mig under mina högstadieår än vad jag någonsin kom att berätta för dig. Vila i frid.

add comment ( 18 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Polismyndigheten visar höjden av flathet 
13 August, 2018, 19:04
Posted by Administrator
DETTA ÄR HÖJDEN av flathet. Sverige är väl enda landet inom EU som upplåter polisiära resurser för att tillåta nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att manifestera och dela ut flygblad i Kungälv fram till valet.

Tillståndet omfattar även en valstuga på torget och två torgmöten.

Skärmdump: sverigesradio.se

Lokala polismyndigheten satte ned foten och sa nej. Bristande resurser angavs som orsak, och det är nog ett högst rimlig skäl och en motivering så god som någon. I Kungälv andades kommunen och lokalbefolkningen ut.

JAG BLIR MÖRKRÄDD FÖR MINDRE

Vad gör då polismyndigheten i Västra Götaland? Jo, kör över den lokala Polisen och hävdar att det inte alls är några bristande resurser och ändrar därför beslutet och bifaller NMR:s ansökan.

Jag kan bli mörkrädd för mindre!

Men än är sista ordet inte sagt. Kungälvs kommun har överklagat regionala polismyndighetens beslut till förvaltningsrätten, så nu kommer frågan att avgöras i domstol. Frågan är hur ordningslagen ska tolkas.

Det känns bra!

HOPPET STÅR TILL DOMSTOLEN

Vi som kan vår moderna historia, och vet vad Nazityskland gjorde sig skyldig till under Andra världskriget, ställer nu vårt hopp till domstolen.

Blir domslutet att nazister ska skyddas sänder det en tydlig signal till Sveriges Riksdag:

ÄNDRA SKYNDSAMT LAGAR OCH FÖRORDNINGAR SÅ ATT DET BLIR TYDLIGT ATT SLÖDDREN SKA BORT FRÅN GATOR OCH TORG!

Gör ni inte det kommer ni att få stå där med skammen när stöveltrampen hörs över berg och slätter samtidigt som demokratin nedmonteras!

ANVÄND HUVUDET

Polismyndigheten i Västra Götaland bör i framtiden besparas arbetet med att begära ökade resurser. Finns det pengar att skydda nazister behövs sannerligen inga ökade anslag. Lär er i stället att omprioritera. Och använd huvudet nästa gång.
add comment ( 29 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Duplantis säker bragdguldkandidat 
13 August, 2018, 06:56
Posted by Administrator
ARMAND "MONDO" DUPLANTIS rekordhopp i Berlin uppmärksammas brett både i Sverige och USA. Guldhopparen har både svenskt och amerikanskt medborgarskap därför är bragdhoppet även nytt amerikanskt rekord.


Skärmdump: USA Today Lafayette

Ingen hoppar dock högre i USA. Det nordamerikanska rekordet är är 6,04 och innehas av amerikanen Brad Walker medan det sydamerikanska rekordet är en centimeter lägre (6,03) och innehas av brasilianaren Thiago Braz da Silva.

Sveriges största morgontidningar, DN och SvD, har notiser på försa sidan. Båda tidningarna inleder sportsektionerna med Duplantis rekordhopp, DN med en helsida och SvD har däremot en helsida medan SvD nöjer sig med en trekvartssida.

BRAGDGULDSKANDIDAT

Det säger något om hur stor bragd rekordhoppet är och det skulle förvåna mig stort om han inte får årets bragdguld. Betänk att han bara är 18 år gammal …

Föräldrarna är före detta friidrottare och också hans tränare. Pappa Greg var stavhoppare med ett personbästa på 5,80 meter och mamma Helena tävlade i sjukamp.


Skärmdump: DN:s E-tidning

VÄRLDENS BÄSTA 15-ÅRING

Jag är extra glad över framgången eftersom jag har följt Armand Duplantis sedan Radiosportens reportage om ”Världens bästa 15-åring” i september 2015. Inslaget kan avlyssnas på webben. Adressen är:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=6258503.

Fakta : Duplantis
Längd: 1,80
Föräldrar: Amerikansk pappa (Greg) svensk mamma (Helena, född Hedlund)
Hemort: Lafayette, Louisana
Klubb: Upsala IF Friidrott
Tränare: Greg och Helena Duplantis
Världsrekord: Junior, inom- och utomhus, 5,83/6,05
add comment ( 141 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
– Det är ett krig! 
7 August, 2018, 06:26
Posted by Administrator
SEX ÅR EFTER TV-PREMIÄREN ser jag om Torka aldrig tårar … av Jonas Gardell och upptäcker hur stark den är. Jag har inga minnen av att jag uppfattade den så när jag såg den hösten 2012. Men mycket har hänt sedan dess …

Bokomslag, Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell
Foto: Norstedts förlag

Garderoben är väl snart något man bara förvarar kläder i. Men för inte så länge sedan var det synonymt med att inte öppet visa att man är homosexuell. Fastan att alla visste det försökte man dölja det så gått det gick. Oftast inte alls.

Dagens unga har inga problem med att öppet visa sin kärlek oavsett vem den riktas till. I debatten är det nästan en ”ickefråga”. Det betyder inte jag undervärderar betydelsen av Pride och paraden som precis avslutats i Stockholm och nu fortsätter till Göteborg.

LÅNG KAMP KVAR

Nej, det finns mycket fördomar kvar och jag förstår den som smyger med sin homosexualitet i ett litet samhälle eller på en liten ort där det tisslas och tasslas. Och ser vi oss om ut i världen finns oerhört mycket kvar att kämpa emot.

Jag har nära vänner som avlidit i Aids, så långt som HIV-infektionen inte behöver gå numera i ett land som Sverige där bromsmediciner är gratis. Förra året följde jag en kamrat i Thailand hela vägen fram till hans sista andetag.

Det var en omstörtande upplevelse. I Thailand finns inga kostnadsfria behandlingar och bromsmediciner. På några månader utvecklas sjukdomen och sista förloppet går på några veckor.

Ena dagen är personen tal- och kontaktbar för att två – tre dagar senare vara helt försatt i koma. Ett par dagar därefter upphör livet.

Jag har aldrig blivit så berörd och jag frågade en läkare här i Sverige, som behandlar Aids-patienter, hur läkare och sjukvårdspersonal står ut? Svaret på min fråga kom blixtsnatt:

– Det är ett krig!

HIV/AIDS FÖRSTA FÖRLOPPP

Med det perspektivet ser jag om dramatriologin och märker, dels hur mycket jag har glömt, dels hur träffsäker den är. Och, naturligtvis, vilken fantastisk författare och dramatiker vi har i Jonas Gardell!

Du som inte har sett ”Torka aldrig tårar …” får inte missa att se den på SVT Play där den ligger ute till 1 februari 2019.

Se den som en dramadokumentär om Hiv/AIDS första förlopp i Sverige, eller för att minnas de första offren i denna sjukdom som synliggjorde så ofattbart mycket hat och fördomar. Inte minst från den ”Kärleksfulla kristna” och några präster som till och med tyckte att det var ”bra att bögarna dog”.

Skräcken för att drabbas var massiv. Sjukhuspersonalen klädde sig i tätslutande ”rymddräkter” och förordningen löd: ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

När döden inträtt lades kroppen i en svart plastsäck på vilken det stod: ”SMITTORISK”.

Och det var de som älskade mest ...
De av kärlek besatta ...
Det var dem som frosten tog!
Ur Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell

Fotnot: Torka aldrig tårar utan handskar är en romantrilogi skriven av Jonas Gardell. Den första delen, Kärleken, utkom 20 juli 2012 och den andra delen, Sjukdomen, utkom 2 januari 2013. Den sista delen, Döden, utkom hösten samma år.
add comment ( 13 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Mörker, bara mörker 
31 July, 2018, 13:23
Posted by Administrator
JAG VET INTE om jag ska vara ledsen eller förbannad? En minnesruna i Arvika Nyheter (som laddats upp av Börge Nilsson på hans FB-sida) visar med önskvärd tydlighet hur kallt och ogästvänligt Sverige är.

(Min kommentar, varsamt redigerad, till inlägget återges längst ned.)

När en fjärdedel av väljarkåren är beredd att rösta på Sverigedemokraterna, SD, säger det allt om tillståndet i Sverige. Det är mörker, bara mörker ...!


Jimmy Åkesson – Mörkrets fanbärare!
Foto: Riksdagen

Om sex veckor går Sverige till val. Jag antar och befarar att SD blir största parti med drygt 25 procent av rösterna i riksdagsvalet. Några jublar, i oförstånd naturligtvis.

Nåja, den nya regeringen – som inte kommer att ledas av SD – håller som längst ett halvår och sedan får vi ett extraval, vilket inte hänt sedan 1921 (och 2014 och 1887).

I rådande situation, med landets värsta brandkatastrofer rasande för fullt inte bara i Sverige utan hela Europa, hinner inget parti och ingen politiker hejda Jimmy Åkessons seger på den korta tid som återstår. Det är bara att gilla läget, vad annat kan vi göra?

INGET INFLYTANDE

Segern blir dock kortvarig och något inflytande får inte SD. De övriga partierna kommer att blockera hans möjligheter att ingå i någon regering. Sedan får de kryssa sig fram i Riksdagen så gott det går ...

Under tiden kan vi peka Lång näsa mot de som röstat in de nationalistiska och socialkonservativa politikerna i Riksdagen. (Här skulle jag kunna citera Jesu ord på korset: ”Fader förlåt dem, de vet inte vad gör”).

När jag nu siar om valresultatet kan jag lika gärna säga, att jag tror att jag tror att Stefan Löfven får fortsätta att regera landet då han är mest lämpad och kommer att få tillräcklig majoritet i Riksdagen för att leda en minoritetsregering. Så länge det nu varar …

Ja, jag är socialdemokrat, vilket inte betyder att jag gillar den politik som partiet just nu för. Kappan vänds efter valvinden och jag har i alla fall inte hört vad det är för politik som Löfven och det Socialdemokratiska partiet vill föra.

Mest är det gnäll på vad Alliansen har gjort eller inte har gjort; raka svar ges inte på raka frågor.

Kärnväljarna, som burit upp partiet i ett sekel, vänds ryggen och förslagen som läggs gynnar inte de fattiga och mest behövande. Inte undra på att dessa lägger sin röst på Sverigedemokraterna?

SDs politik motsvarar till synes den besvikna skaran som övergetts av Socialdemokrater, och också ett antal väljare från andra partier. Det är på inget vis typiskt svensk; situationen är precis densamma både i övriga Europa och så också USA.

Jag ser ingen annan förklaring till att Donald Trump har valts till president i världens största demokrati.

Dessa tankar rann upp som en strid ström ur min hjärna då jag såg minnesrunan över tonåringen Alireza från Afghanistan som dog alldeles ensam på sitt rum i Migrationsverkets förläggning i Stömne tre mil från Arvika.Förvisso är Stömne en vacker plats, men det täcker inte behovet hos ett asylsökande barn. Orten har bara ett 60-tal invånare, och där finns inte mycket att göra ...

Hur kan man över huvud taget placera ett asylsökande barn på en förläggning för asylsökande i Stömne? Jag begriper det inte!

Min kommentar till dödsrunan:

Jag växte upp i en gemenskap präglad av empati och solidaritet. Något man inte kan lära sig, utan värderingar som vi föds med. Så eftersatt i vårt svenska samhälle i dag att frågan är, om vi inte bör gå till val med ett nationellt krav om att det ska ingå i den svenska värdegrunden?

En asylsökande tonåring, som rest närmare fem tusen kilometer för att komma till Sverige, dör i sina unga hoppfulla år på en flyktingförläggning i Stömne, i total ensamhet, övergiven av välfärdsstaten Sverige, utan hopp och framtidstro.

Osökt tänker jag på Stig Dagermans dagsedel Den nya kärleken som publicerades i tidningen Arbetaren den 27 oktober 1950.

Upprinnelsen var, att två mekaniska sköldpaddor – deras hjärnor var elektriska och ögonen fotoceller – hade blivit förälskade i varann och att de reagerade häftigt mot varje försök att skilja dem åt.

Tårarna fryser, Kassandra.
Ett kylskåp är människans bröst.
Men maskinerna älskar varandra.
Och det är ju alltid en tröst.
---
Bryt icke strömmen för andra.
Stor sak att ej kärleken dör.
Maskinerna älskar varandra.
Det är mera än människor gör.


add comment ( 11 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Nästa> Sista>>