Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Robert Sandströms Blogg
JAG ÄR INTE DEN ATT DÖMA 
5 August, 2017, 06:52
Posted by Administrator
DEN HÄR MORGONEN tänker jag på Anders Borg, förre finansministern som gjort bort sig utöver det vanliga och till och med visat sina genitalier på en privat fest – om jag har förstått saken rätt.
Foto: Peter Knutson/Nya Moderaterna


Rakryggat har han bett om ursäkt offentligt, vilket inte ursäktar handlandet men visar att han står för vad han har gjort. Han säger att han ska söka hjälp då ha inser att handlandet inte är acceptabelt.

Det ska han ha kredit för!

Jag fick kännedom om händelsen via sociala medier och det tog ett tag innan jag fick grepp om historien. (Om jag nu har fått det, för jag har bara medieuppgifter att gå på och de är som bekant inte alltid att lita på.)

FÖLJER PARTILINJERNA

Av det jag sett kan jag märka att åsikterna om Borgs handlande följer partilinjerna. Vänsterblocket förfasar sig medan höger dito tröstar, visar förståelse och förlåter hans handlande.

Tydligare än så här kan det inte bli, att Socialdemokraterna i varje situation tänker kollektivt medan den bland "sossar" så förhatliga högern har ett individperspektiv och därför vågar ta ställning i enskild sak – och låter nåd gå före rätt.

För mig förmänskligar det deras politik medan "mitt part" – som jag lämnar vid nyår efter femtio års medlemskap* – för länge sedan glömt bort den enskilda människan.

Det har tagit många år för mig att inse det. Vilket har varit smärtsamt, på gränsen till neurotiskt eftersom det medfört ångest och djup smärta.

HAR SJÄLV TRASKAT

Låt mig därmed säga, att jag inte är den som dömer Anders Borg. Jag har själv traskat i djupaste förnedring under fem års alkoholmissbruk och jag vet därför hur djup en del av oss måste sjunka innan vi erkänner våra tillkortakommanden. Först därefter kan vi radikalt förändra våra liv och leverne och göra något gott av det som gjort så ont.

Själva händelsen är i det här perspektivet ointressant, och vi måste tillåta oss att se orsaken till handlingssättet.

Det Anders Borg har gjort gör ett oräkneligt antal människor varje dag, hög som låg, från norr till söder, utan att någon för den skull förfasas, reagerar, skriker i högan sky, tar minsta lilla notis, starar tryckpressar eller välter nätet.

Det är när tjugotaggarna dabbar sig som vi kollektivt förfasas och skriker Usch! och Fy!

Anders Borg är ingen politiker. Han har inte vuxit upp i en partiorganisation och har inte haft möjlighet att lära sig oskrivna regler och den politiska koden. Han kommer från en helt annan verklighet, fri från insyn där jag antar att man kan föra sig nästan hur som helst.

DONALD TRUMP

Amerikas nuvarande president är inget undantag,; trots att han skryter om att han är så rik att han kan ta vilken kvinna som helst på deras intimaste kroppsdel bidrar amerikanska kvinnors röstande till att välja honom till världens högsta ämbete. Varför skulle då inte Anders Borg tro sig kunna ta vilken man som helst på dennes ädlaste kroppsdel.

Ingen jämförelse i övrigt.

Vi har många exempel, inom Sossarna också, och säg mig det parti vars förtroendevalda och medlemskader lever tadelfritt …

Ytterst få personer är rustade för att plötsligt kastas in i offentligheten. Vi har ett oräkneligt antal idrottsmän och idrottskvinnor som inte klarat uppgiften. För några år sedan drevs också en av Sveriges främste brottare till självmord för att han inte stod ut i den offentliga rollen.

BUMERANGEFFEKT

Den som vill kasta första stenen bör noga överväga sin handling innan han tar upp den från marken och hivar i väg den. Risken är stor att du fattar tag i en bumerang!

Foto: Peter Knutsson/Nya Moderaterna

PS*

Jag återkommer till mitt utträde ur Socialdemokraterna i en senare blogg då detta verkställts, varvid jag också förklarar mitt ställningstagande.
add comment ( 6 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
SJ HAR SKUMMA BILJETTPRISER 
21 July, 2017, 09:55
Posted by Administrator
NÄR JAG SITTER i loungen på Stockholms central inser jag att SJ har skumma biljettpriser. Som pensionär åker jag alltid första klass till ett pris som är lägre än andra klass, trots att jag köper en billigare biljett får jag mer för pengarna än andraklassresenärer.

Jag laddar för Osloresan, som från Stockholm tar fem timmar och tio minuter, med en uppsjö tidningar till ett sammanlagt kioskvärde av 266 kronor som SJ bjuder förstaklassresenärer på. Frukost får man också.

FRIA TIDNINGAR OCH INTERNET

Den här tågresan kostar exempelvis 313 kronor och då får jag tillgång till loungen både på Stockholms central respektive på Oslo S. Plus en kostnadsfri frukostbuffé, fritt internet och, som ni redan har förstått, en uppsjö tidningar, av vilka de på bilden är ett axplock.

Redan här har jag så att säga åkt gratis. Reklammakarna skulle dock påstå att jag inte fått det gratis för att jag åker I-klass, utan att jag har "sparat" pengar genom att köpa just den biljettypen.

Men det går inte att "spara" pengar som du aldrig lägger ut. Möjligen "besparas" du en utgift eller kostnad.Ser plötsligt att frukostboxen kostar 65 SEK och till det tillkommer kostnaden för kaffet om du åker II-klass och äter i tågets café. Där får du i bästa fall en sittplats och du blir inte serverad vid bordet.Nåja. Jag ser det som en "bonus" för alla I-klassbiljetter som jag har köpt genom åren. Åtskilliga järnvägsmil har det blivit, inte minst av det faktum att jag växte upp i Porjus, Norrbotten, fem mil från närmaste stad och Garnisionssjukhuset i Boden trettio mil bort.

Till Garnisionssjukhuset i militärstaden Boden blev det många resor de första tio levnadsåren på grund av krånglande öron. Tåg var enda färdsätt på den tiden, efter byte från rälsbuss i Gällivare fem mil från Porjus.

MISSBRUKAR TIDNINGAR

Som journalist har jag haft förmånen att åka I-klass för att kunna jobba under resan. Eftersom jag älskar att åka tåg har jag fortsatt denna (o)vana.

Tidningar ...? Ja, det har jag ett missbruksförhållande till. Är de gratis så följer de med. I hopp om att jag ska finna något spännande uppslag, en snygg redigering/design, eller — rent av — en nyhet! (Vilket sällan har hänt.)

Yrkesskadad som jag är kommer jag alltid hem med en bråte tidningar som allt som oftast hamnar i pappersåtervinningen efter några dagar, en vecka eller två, eller vid nästa röjning i tidningsstället.

Foto: Robert Sandström
add comment ( 41 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
JAG SKÄMS Å NATIONENS VÄGNAR … 
3 July, 2017, 10:24
Posted by Administrator
Jag skäms å nationens vägnar …

Sverige tar nu sitt första rikta steg mot att göra barnkonventionen till lag. Vilket har tagit 27 år.
Tjugosju!!
©Pixabay.com

196 länder har anslutit sig till FN:s konvention till barns rättigheter som grundlades 1923 – för snart ett hundra år sedan!1945, efter Andra världskrigets slut, signerades FN:s stadgar och året därpå bildades UNICEF. 1948 antogs FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och elva år senare deklarationen om barns rättigheter.

1989 antogs Barnkonventionen i FN som året därpå ratificerades av Sverige. Det innebar att Sverige förpliktigade sig att följa konventionen, men den blev inte en lag vilket har krävts av ett flertal organisationer genom åren.

Nu har Sverige fått ”tummen ur” och lämnat ett förslag till lagrådet om att inkorporera konventionen i svenska lagar vilket betyder att tjänstemän och beslutsfattare måste förhålla sig till barnkonventionen på ett annat sätt än vad som råder i dag.

Därmed förstärks våra barns rättigheter. Vilket har tagit Sverige 27 år!

Behöver jag påpeka att Sverige är ett av de sista länderna i världen härvidlag …

Skäms politiker och beslutsfattare!

Fotnot:

Konventionens 54 artiklar i sammandrag finns att läsa på raddabarnen.se/om-oss/barnkonventionen/barnkonventionen-kort-verison/
add comment ( 7 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Jag tror på framtiden 
5 June, 2017, 09:12
Posted by Administrator
DET ÄR BARA att inse att en ny generation tagit över. Helt tydligt blev det i välgörenhetskonserten ”One Love Manchester”. Lika tydligt är det i norska TV-succén SKAM. Ni som missat den får skylla er själva.
Justin Bieber överraskade på ”One Love Manchester”.

Såg konserten i natt (lokal tid Thailand) och överraskades av det djup, engagemang, och allvar som präglade de unga världsartisternas framträdanden. Djupast intryck gjorde Justin Bieber med sitt känslosamma tal om kärlekens kraft.

Måste erkänna att de flesta som stod på scenen var helt obekanta för mig. Men jag begriper att det är dessa som har greppet om den uppväxande generationen. Det gör mig sprudlande glad!

Detta var något annat än de gubbdominerade välgörenhetskonserterna som fylls med högstämda tal fyllda med retorik och tomma löften.

Det nya är så hoppfullt, ärligt och entusiasmerande att jag för första gången på länge, länge känner hopp inför framtiden. Bara en sådan sak.

Jag hyser inga förhoppningar om att våra svenska politiker ska låta sig påverkas. Men den politiker och beslutsfattare som med stigande ålder fortfarande lever i tron att den unga generationen inte kan ta över fick sig en rejäl tankeställare.

Jag skulle gärna vilja se era miner när ni plötsligt fattar att en ny tid råder. Fast det kommer aldrig att hända, för ni kommer inte att förstå det. För er återstår det bara att sitta på hemmet och likt en klagovisa upprepa, att ”Det var bättre förr …”

Det var det inte!

Själv litar jag fullständigt på den unga uppväxande generationen. Och du som inte sett SKAM, och till och med skryter om det, kan gott sitta kvar i din bubbla och se världen svischa förbi. Tro mig, ditt tåg har gått!
add comment ( 8 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
”Skit på er så länge hängslena håller” 
27 April, 2017, 04:10
Posted by Administrator
MINST FYRA MORGNAR i veckan kokar jag gröt till frukost. Avnjuts med rårörda lingon som kan köpas på Ikea i Bangkok. Tar jag smörgås till så blir det hårt bröd, i dag Wasa Original crisp.
Foto: Robert Sandström
Pålägget är nästan undantagslöst ost, gärna med ett par skivor färsk eller inlagd gurka ovanpå. Vatten och kaffe dricks till.

(Bryggkaffe beställer jag från ett rosteri i Thailand eftersom det kan vara knepigt att finna då thailändarna inte är några kaffedrickare. Snabbkaffe finns förstås, men det blir aldrig samma sak och skulle bara förstöra frukostupplevelsen.)

Just den här morgonen skär jag osten med kniv eftersom jag köpte en hel Emmentaler på tre kilo i går – den klassiska rundpipiga hårdosten från Schweiz.

Under ett halvår i Thailand brukar jag köpa tre, fyra hela ostar av olika sorter. Förutom Emmentaler Cheddar och blåmögelostar. Inte ostarnas ost att förglömma, den underbara Roqueforten. Delar ostarna och vacuumpackar dem.

I hel bit är kilopriset lägre än vad osten kostar delad i Sverige. I bit? Ja, då blir det dyrt, om du alls finner ost i din matbutik i Thailand då thailändare inte äter ost. I alla fall inte hårdost.

Mjukt bröd ser du heller inte här på ett frukostbord.

OSTKUNGEN

Jag har alltid älskat ost. Som liten kallades jag inte för inte Ostkungen. Riktigt smör och helfet mjölk unnar jag mig också. Grädde när det är motiverat, i matlagning till exempel.

– Hur kan du gå ner i vikt som äter så mycket ost? är en vanlig fråga. Svaret är enkelt.

"Jag äter inte bröd, potatis, pasta och ris, mer än i undantagsfall."

Ja, så är det.

Viktminskningen tillskriver jag också avsaknad av stress. Åren i hetluften med penna och block, tajta presstopp och ett flängande hit och dit gav mig alla onödiga extrakilon. Det är bara att se på mina kollegor som fortfarande jagar nyheter, deras vikt kunde vara mindre.

STÄLLTID

Men till det krävs vettiga sovtider, regelbundna måltider och ställtid. Det sistnämnda – som kanske är viktigast av allt ur flera synpunkter – finns det inget utrymme för. Tyvärr får jag väl säga, eftersom både journalistiken och människan bakom skulle må bra av det.

Ställtid var ursprungligen den tid det tar att ställa om till exempel en maskin från tillverkning av en produkt till tillverkning av en annan produkt. Sedermera något självklart för lärare som behöver varva ned, pusta ut och komma bort från eleverna mellan lektionerna.

För journalister borde det vara mer regel än undantag då det ger möjlighet till eftertanke samtidigt som händelserna får sjunka in och reflekteras över.

Men nu gäller bara profiten, så – för att citera en värmländsk idrottsledare – Skit på er så länge hängslena håller!
add comment ( 14 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | Nästa> Sista>>