Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Svenska modellen? Vilket tjafs!
Svenska modellen? Vilket tjafs! 
24 August, 2016, 20:29
Posted by Administrator
JAG IRRITERAR MIG på allt struntprat om ”Svenska modellen” och liknande uttryck som Löfven, Fridolin, hans syster Bolibompa (Bah Kuhnke) och övriga i S-MP-regeringen brukar svänga sig med när de ska försöka lägga tyngd vid sina stolliga förslag.Vi har ingen Svensk modell. Däremot har vi lagar, instiftade av Sverige Riksdag. Bland annat lagen om gränsen för rattonykterhet; den har naturligtvis inte kommit dit av en slump, eller för att makten vill djävlas med oss. (Frågan är aktuell, därför väljer det som exempel.)

Politiker som pratar om den svenska modellen och "värdegrund" kan sällan förklara vad de menar. Och oftast lever de själva bortom all sans och moral. Jag börjar därför se dessa maktens företrädare som charlataner, som tror att vi, väljarna, går på vad som helst.

Värdegrund förklaras ibland så flummigt att det inte är sant. Begreppet kan inte heller jag definiera. Oftast. Jag använder det därför bara på en plats, i kyrkan. För där kan jag redogöra för vad jag menar eftersom min värdegrund grundar sig på min kristna tro.

Jag är dock inte religiös, utan kristen! Det kan synas vara samma sak för den oinvigde, men där finns en viss nyansskillnad mellan det ena och det andra.

Kan ni nu, efter denna korta utläggning, enas med mig om att vi börjar kalla saker vid sitt rätta namn?

Tack!
add comment ( 3 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Äntligen! 
15 August, 2016, 14:08
Posted by Administrator
FRÅN OCH MED i dag, 15 augusti 2016, har myndigheterna skyldighet att utbyta information mellan sig för att förhindra organiserad brottslighet. Nu väntar jag bara på en lag som även kriminaliserar ohemula avgångsvederlags för politiker av alla de slag och på alla nivåer!


– Att myndigheter kan samverka utan onödiga hinder är av stor betydelse för ett framgångsrikt arbete mot organiserad brottslighet, säger inrikesminister Anders Ygeman i ett pressmeddelande.

”För att värna om enskildas integritet ska uppgiftsskyldigheten endast omfatta sådana fall där behovet av ett effektivt informationsutbyte är extra starkt och därmed särskilt motiverat. De förutsättningar som måste vara uppfyllda för att uppgiftsskyldigheten ska gälla är bland annat att samverkan är formaliserad genom ett särskilt beslut och att den mottagande myndigheten behöver uppgiften för att delta i samverkan. Dessutom ska en intresseavvägning göras av den utlämnande myndigheten.”

add comment ( 4 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Samma arbetsplats i mer än 60 år 
6 June, 2016, 14:43
Posted by Administrator
MAGDALENA ÅSTRÖM HAR varit på samma arbetsplats i 62 år! Hon började arbeta på sin makes kafé 1953. Året därpå flyttade han Konditori Valand till Surbrunnsgatan 48 strax intill Odenplan i Stockholm. 1 april 1954 tog hustrun Magdalena emot första kunden och sedan har åren bara flugit i väg …

Konditoriägare Magdalena Åström blir 86 år 1 september 2016.
Foto: Robert Sandström ©


Det var samma år som de första provsändningar med television inleddes på Tekniska Högskolan i Stockholm, Ernest Hemingway fick Nobelpriset i litteratur och på biograferna – som det fanns många utav i omgivningarna – premiärvisades klassiska Storstadshamn med Marlon Brando och Audrey Hepburn i huvudrollerna.

Puck Stocklassas konstverk. Skulptören bodde under uppväxten i USA men flyttade hem igen till Stockholm redan som 13-åring. Utbildade sig vid Tekniska skolan och på Konstakadmien. Mest känd för flickfigurer och djurbilder.
Foto: Robert Sandström ©


Tro inte att du kan få en espresso eller kaffe latte serverad av Magdalena. Nej, här är det vanligt bryggkaffe och något annat som är garanterat – att det är tyst. Ingen störande musik, vilket främjar småprat och umgänge.

Kaffekorgar kunde beställas förr, i dag är det mest ett utställningsföremål.
Foto: Robert Sandström ©


Den klassisk ägg-och ansjovismackan serveras förstås, och här originalinredningen bevarad. Patinerad med årens hjälp och många trevliga konstverk och tavlor att vila ögonen på.

Här finns ett par pelikaner i keramik att beskåda.
Foto: Robert Sandström ©


En färsk Dagens Nyheter ligger också framme om morgnarna till den läshungrige.

Har du vägarna förbi Stockholm så leta upp konditori Valand på Surbrunnsgatan. Du blir inte besvikna, bara nostalgisk!

Inredningen är intakt och här är det lätt att bli nostalgisk.
Foto: Robert Sandström ©

add comment ( 97 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Kyrkogårdsvandring i Göteborg 
30 May, 2016, 11:33
Posted by Administrator
DET ÄR FRIDFULLT på kyrkogårdar. Där finns något rofyllt och vördsamt som inger trygghet och tillförsikt. Också en plats för minnen och eftertankar.
Foto: Robert Sandström ©

Jag vandrar på Östra kyrkogården i Göteborg och stannar framför Jazzdrottningen Sonya Hedenbratts grav. Sonya som alltid mötte mig i spårvagnen med ett glatt: "Häj på däj dö!"

Med det mötet kunde dagen inte börja bättre …
Foto: Robert Sandström ©

Jag passerar viloplatsen för "den förträfflige Hr Thorén" med förnamnet Ulf, som ledde tv-programmet "Hvar fjortonde dag" vars vinjett inkluderade rävar som korsade Nybrovikens is.
Foto: Robert Sandström ©

Jag stannar till vid Karin Boyes grav, som skrev något av vår mest älskade poesi som "Visst gör det ont när knoppar brister" och "I rörelse". Men också den dystopiska science fiktion-romanen Kallocain, åtta år före George Orwell 1984!

Foto: Robert Sandström ©

Till sist får jag syn på en liten gravprydnad i form av en anka i sten som leder mina tankar till Blekingeförfattaren Ragnar Jändel som kanske har skrivit de de vackraste orden om en kyrkogård:

Foto: Robert Sandström ©

"Jag längtar hem – hem till en kyrkogård
som jag har kär. Det blommar, blommar där."

---
"Nu sjunger havet alltid nedanför
om allt som dog och ändå aldrig dör.
Trots allt det sjunger, blommar vackert där."


Precis så.
add comment ( 78 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Ge ”terroristen” ett kultur- och språkpris 
25 May, 2016, 14:24
Posted by Administrator
DET HAR VARIT förvånansvärt tyst kring Justitiekanslerns (JK) beslut att bara utfästa 12 000 kronor i skadestånd till Moder Mothanna Magid som hängdes ut som terrorist med bild och allt i media.

Bilden hämtad från Moder Mothanna Magids Facebooksida.

Visserligen tog jag mig för pannan när hans advokat begärde 1 miljon kronor i skadestånd för dygnen han satt bakom lås och bom. Jag befarade också att Moder Mothanna Magid skulle utsättas för påhopp i sociala media, vilket också gjordes.

Så får han 12 000 kronor för den tid han satt frihetsberövad. Tolv tusen …

Beloppet inkluderar även det lidande han fått utstå. Det är snudd på att det hade varit bättre att inte ge honom någonting alls. Varför hörsammades i stället min önskan om att rättsstaten Sverige skulle garantera honom en rejäl utbildning som plåster på såren?

Svenska Dagbladets juridiske kommentator Mårten Schultz, professor i civilrätt, har kommenterat skadeståndet med orden:

”Hånfullt!”

Det är precis vad det är.

Men sedan har det blivit tyst kring personen Moder Mothanna Magid. Jag undrar förstås vad som hade hänt om en ”svensk” förolämpats på samma sätt?

Även om Moder Mothanna Magid av naturliga skäl blev chockad av beslutet så har han gått vidare i livet. Förtjänstfullt har han medförfattat en lärobok i arabiska där man kan lära sig språket på sju dagar!

Med vanliga bokstäver och på svenska lär han ut språket precis som det talas. Det är en bedrift som jag hoppas kommer att belönas. Gärna med ett kultur- eller språkpris. Eller varför inte, med en rejäl yrkesutbildning bekostad av svenska staten!

add comment ( 4 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Nästa> Sista>>