Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Robert Sandströms Blogg
Olof Palme och Röda Anna 
31 August, 2016, 00:11
Posted by Administrator
”HAR DU NÅGRA bilder på dej när du var tyngdlyftare?”

Frågan kom överraskande, och när jag rotade rätt på någras bilder (två visade det sig; som också är de enda jag har från den tiden) ramlade jag över bilden på mig och Olof Palme. Med så dålig skärpa och tagen med så usla ljusförhållanden att redaktionssekreteraren frågade fotografen:

”Använde du dörrmattan som blixt?”.

Bilden är copyrightskyddad ©

Jag minns att jag sa till Olof Palme när bilden togs: "Sköter du de horisontella kommunikationerna så sköter jag de vertikala ..."

Det var inte mitt första möte – och inte heller mitt sista – med Olof Palme. När bilden togs gjorde jag ett reportage med ”Röda Anna” i Hajom utanför Årjäng. Hon hette Anna Axelsson och var Olof Palmes störste supporter.

”Röda Anna i Hajom” svarade Palme när han ombads svara på frågan om vad som var hans största minne från valrörelsen 1982.

När jag läste svaret i Aktuellt i Politiken ringde jag till Olof Palme – Man gjorde så på den tiden – och berättade att Röda Anna ville besöka honom i regeringskansliet.

Palme hade besökt Anna på hennes arbetsplats i Töcksfors och därför tyckte hon att det skulle vara roligt att besöka hans arbetsplats i Stockholm.

Palme svarade omedelbart ”Kom hit!” och vi fick två datum i december 1982 att spela på. Vi valde det första datumet och reportaget blev Värmlands Folkblads stora julreportage det året.

Palme uppvaktade Röda Anna senare då hon fyllde 50 år. Straxt efteråt mördades Olof Palme, och tro mig eller ej, Anna Axelsson kom inte att leva lång tid därefter.

Mitt sista möte med henne var när hon hämtade ett VHS-band med en inspelning av Olof Palmes begravning. Hon orkade inte se direktsändningen på teve, och vad jag förstått tittade hon heller aldrig på videoinspelningen …

Oförglömliga är de besök hon gjorde på min redaktion, alltid med ett par räksmörgåsar med sig. Hon satt på en stol och lyssnade på vad som hände, och såg förnöjd ut. Miljön passade henne, och hon berättade för mig hur roligt det var att besöka Värmlands Folkblad.

Hon räddes icke att utnyttja kändisskapet och kontakten med tidningen för goda syften. En dag ringde hon mig och berättade:

”Ringer de från fabriken och frågar när du kommer, så är det jag som har sagt att du ska komma hit i dag. Du förstår, de har varken plogat eller sandat på flera dagar, och det är glashalt ute.”

Företaget ringde aldrig, men Anna berättade att de både plogat och sandat fortare än kvickt …!
add comment ( 39 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Blir du full på 40 meters djup? 
27 August, 2016, 08:24
Posted by Administrator
DET HÖR INTE till vanligheten att jag in extenso citerar någon i min blogg. Men Fredrik Virtanens kolumn i Aftonbladet 27 augusti 2016 säger allt som behöver sägas. Då finns inget att tillägga mer än:

Läs den!
Faksimil ur Aftonbladet lördag 27 augusti 2016 Copyright Aftonbladet ©

add comment ( 7 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Rullskridskoåkandet var en anka 
26 August, 2016, 19:35
Posted by Administrator
TRÄFFADE HELT ÖVERRASKANDE på min ”broder i Kristus” (1 Kor) pastor Sten-Gunnar Hedin som jag inte träffat sedan han drabbades av en stroke för ett par år sedan under ett av sina många ordförandeuppdrag för Läkarmissionen.
Foto: Robert Sandström ©

– Jag klarar mig bättre och bättre, säger Sten-Gunnar som promenerar raskt med hjälp av sin rullator. Dock inte lika fort som när han åkte rullskridskor på Sveavägen i centrala Stockholm för några år sedan.

– Det där är ju inte sant, men jag har aldrig dementerat uppgiften som tidningen Broderskap spred i tron att det verkligen var mig de hade sett, säger Sten-Gunnar och skrattar precis så gott som han brukar.add comment ( 111 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Svenska modellen? Vilket tjafs! 
24 August, 2016, 20:29
Posted by Administrator
JAG IRRITERAR MIG på allt struntprat om ”Svenska modellen” och liknande uttryck som Löfven, Fridolin, hans syster Bolibompa (Bah Kuhnke) och övriga i S-MP-regeringen brukar svänga sig med när de ska försöka lägga tyngd vid sina stolliga förslag.Vi har ingen Svensk modell. Däremot har vi lagar, instiftade av Sverige Riksdag. Bland annat lagen om gränsen för rattonykterhet; den har naturligtvis inte kommit dit av en slump, eller för att makten vill djävlas med oss. (Frågan är aktuell, därför väljer det som exempel.)

Politiker som pratar om den svenska modellen och "värdegrund" kan sällan förklara vad de menar. Och oftast lever de själva bortom all sans och moral. Jag börjar därför se dessa maktens företrädare som charlataner, som tror att vi, väljarna, går på vad som helst.

Värdegrund förklaras ibland så flummigt att det inte är sant. Begreppet kan inte heller jag definiera. Oftast. Jag använder det därför bara på en plats, i kyrkan. För där kan jag redogöra för vad jag menar eftersom min värdegrund grundar sig på min kristna tro.

Jag är dock inte religiös, utan kristen! Det kan synas vara samma sak för den oinvigde, men där finns en viss nyansskillnad mellan det ena och det andra.

Kan ni nu, efter denna korta utläggning, enas med mig om att vi börjar kalla saker vid sitt rätta namn?

Tack!
add comment ( 3 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Äntligen! 
15 August, 2016, 14:08
Posted by Administrator
FRÅN OCH MED i dag, 15 augusti 2016, har myndigheterna skyldighet att utbyta information mellan sig för att förhindra organiserad brottslighet. Nu väntar jag bara på en lag som även kriminaliserar ohemula avgångsvederlags för politiker av alla de slag och på alla nivåer!


– Att myndigheter kan samverka utan onödiga hinder är av stor betydelse för ett framgångsrikt arbete mot organiserad brottslighet, säger inrikesminister Anders Ygeman i ett pressmeddelande.

”För att värna om enskildas integritet ska uppgiftsskyldigheten endast omfatta sådana fall där behovet av ett effektivt informationsutbyte är extra starkt och därmed särskilt motiverat. De förutsättningar som måste vara uppfyllda för att uppgiftsskyldigheten ska gälla är bland annat att samverkan är formaliserad genom ett särskilt beslut och att den mottagande myndigheten behöver uppgiften för att delta i samverkan. Dessutom ska en intresseavvägning göras av den utlämnande myndigheten.”

add comment ( 4 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Nästa> Sista>>