Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - JAG SKÄMS Å NATIONENS VÄGNAR …
JAG SKÄMS Å NATIONENS VÄGNAR … 
3 July, 2017, 10:24
Posted by Administrator
Jag skäms å nationens vägnar …

Sverige tar nu sitt första rikta steg mot att göra barnkonventionen till lag. Vilket har tagit 27 år.
Tjugosju!!
©Pixabay.com

196 länder har anslutit sig till FN:s konvention till barns rättigheter som grundlades 1923 – för snart ett hundra år sedan!1945, efter Andra världskrigets slut, signerades FN:s stadgar och året därpå bildades UNICEF. 1948 antogs FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och elva år senare deklarationen om barns rättigheter.

1989 antogs Barnkonventionen i FN som året därpå ratificerades av Sverige. Det innebar att Sverige förpliktigade sig att följa konventionen, men den blev inte en lag vilket har krävts av ett flertal organisationer genom åren.

Nu har Sverige fått ”tummen ur” och lämnat ett förslag till lagrådet om att inkorporera konventionen i svenska lagar vilket betyder att tjänstemän och beslutsfattare måste förhålla sig till barnkonventionen på ett annat sätt än vad som råder i dag.

Därmed förstärks våra barns rättigheter. Vilket har tagit Sverige 27 år!

Behöver jag påpeka att Sverige är ett av de sista länderna i världen härvidlag …

Skäms politiker och beslutsfattare!

Fotnot:

Konventionens 54 artiklar i sammandrag finns att läsa på raddabarnen.se/om-oss/barnkonventionen/barnkonventionen-kort-verison/
add comment ( 5 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Jag tror på framtiden 
5 June, 2017, 09:12
Posted by Administrator
DET ÄR BARA att inse att en ny generation tagit över. Helt tydligt blev det i välgörenhetskonserten ”One Love Manchester”. Lika tydligt är det i norska TV-succén SKAM. Ni som missat den får skylla er själva.
Justin Bieber överraskade på ”One Love Manchester”.

Såg konserten i natt (lokal tid Thailand) och överraskades av det djup, engagemang, och allvar som präglade de unga världsartisternas framträdanden. Djupast intryck gjorde Justin Bieber med sitt känslosamma tal om kärlekens kraft.

Måste erkänna att de flesta som stod på scenen var helt obekanta för mig. Men jag begriper att det är dessa som har greppet om den uppväxande generationen. Det gör mig sprudlande glad!

Detta var något annat än de gubbdominerade välgörenhetskonserterna som fylls med högstämda tal fyllda med retorik och tomma löften.

Det nya är så hoppfullt, ärligt och entusiasmerande att jag för första gången på länge, länge känner hopp inför framtiden. Bara en sådan sak.

Jag hyser inga förhoppningar om att våra svenska politiker ska låta sig påverkas. Men den politiker och beslutsfattare som med stigande ålder fortfarande lever i tron att den unga generationen inte kan ta över fick sig en rejäl tankeställare.

Jag skulle gärna vilja se era miner när ni plötsligt fattar att en ny tid råder. Fast det kommer aldrig att hända, för ni kommer inte att förstå det. För er återstår det bara att sitta på hemmet och likt en klagovisa upprepa, att ”Det var bättre förr …”

Det var det inte!

Själv litar jag fullständigt på den unga uppväxande generationen. Och du som inte sett SKAM, och till och med skryter om det, kan gott sitta kvar i din bubbla och se världen svischa förbi. Tro mig, ditt tåg har gått!
add comment ( 5 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
”Skit på er så länge hängslena håller” 
27 April, 2017, 04:10
Posted by Administrator
MINST FYRA MORGNAR i veckan kokar jag gröt till frukost. Avnjuts med rårörda lingon som kan köpas på Ikea i Bangkok. Tar jag smörgås till så blir det hårt bröd, i dag Wasa Original crisp.
Foto: Robert Sandström
Pålägget är nästan undantagslöst ost, gärna med ett par skivor färsk eller inlagd gurka ovanpå. Vatten och kaffe dricks till.

(Bryggkaffe beställer jag från ett rosteri i Thailand eftersom det kan vara knepigt att finna då thailändarna inte är några kaffedrickare. Snabbkaffe finns förstås, men det blir aldrig samma sak och skulle bara förstöra frukostupplevelsen.)

Just den här morgonen skär jag osten med kniv eftersom jag köpte en hel Emmentaler på tre kilo i går – den klassiska rundpipiga hårdosten från Schweiz.

Under ett halvår i Thailand brukar jag köpa tre, fyra hela ostar av olika sorter. Förutom Emmentaler Cheddar och blåmögelostar. Inte ostarnas ost att förglömma, den underbara Roqueforten. Delar ostarna och vacuumpackar dem.

I hel bit är kilopriset lägre än vad osten kostar delad i Sverige. I bit? Ja, då blir det dyrt, om du alls finner ost i din matbutik i Thailand då thailändare inte äter ost. I alla fall inte hårdost.

Mjukt bröd ser du heller inte här på ett frukostbord.

OSTKUNGEN

Jag har alltid älskat ost. Som liten kallades jag inte för inte Ostkungen. Riktigt smör och helfet mjölk unnar jag mig också. Grädde när det är motiverat, i matlagning till exempel.

– Hur kan du gå ner i vikt som äter så mycket ost? är en vanlig fråga. Svaret är enkelt.

"Jag äter inte bröd, potatis, pasta och ris, mer än i undantagsfall."

Ja, så är det.

Viktminskningen tillskriver jag också avsaknad av stress. Åren i hetluften med penna och block, tajta presstopp och ett flängande hit och dit gav mig alla onödiga extrakilon. Det är bara att se på mina kollegor som fortfarande jagar nyheter, deras vikt kunde vara mindre.

STÄLLTID

Men till det krävs vettiga sovtider, regelbundna måltider och ställtid. Det sistnämnda – som kanske är viktigast av allt ur flera synpunkter – finns det inget utrymme för. Tyvärr får jag väl säga, eftersom både journalistiken och människan bakom skulle må bra av det.

Ställtid var ursprungligen den tid det tar att ställa om till exempel en maskin från tillverkning av en produkt till tillverkning av en annan produkt. Sedermera något självklart för lärare som behöver varva ned, pusta ut och komma bort från eleverna mellan lektionerna.

För journalister borde det vara mer regel än undantag då det ger möjlighet till eftertanke samtidigt som händelserna får sjunka in och reflekteras över.

Men nu gäller bara profiten, så – för att citera en värmländsk idrottsledare – Skit på er så länge hängslena håller!
add comment ( 10 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Löftesbringande ringväxling 
12 April, 2017, 14:56
Posted by Administrator
ROBERT CIPRIANO OCH jag har bytt löftesbringande ringar som tecken på att vi älskar varandra och vill leva tillsammans, länge, friska, och att vi ska ta våra mått och steg vid våra sinnens fulla bruk med förhoppningen om att nå en trofast enighet.
Löftesbringande ringväxling.
Foto: Robert Sandström
Eftersom jag inte omfattas av heteronormativa värderingar söker jag ett bättre ord för framtidslöften än "förlovning". Avsiktsförklaring skulle kanske gå an, men det låter för formellt och affärsmässigt. Då jag inte kommer på något bättre ord får det bli löftesbringande.

Komplicerat förstås, som alla förhållanden är eftersom det innebär ett evigt kompromissande innan förhållandet fungerar. Något som Thomas Alva Edison insåg då han skulle koppla samman två ångmaskiner.

Utan en parallellaxel hade det inte gått; så det gäller att pröva sig fram, ge och ta, om och om igen. Allra minst JAG är överraskad, så jag förstår den som höjer på ögonbrynen …

MOD, ENVISHET, ÖDMJUKHET

Gåvan att älska, och bli älskad är inte given. Den måste förtjänas, vilket kräver mod, envishet, lyhördhet och sann ödmjukhet.

Som initiativtagare till Homosexutredningen har jag förstås hoppats på, att också jag en dag ska få gifta mig och leva mitt liv tillsammans med en man som jag älskar.

Visst har jag haft längre eller kortare förhållanden med män, men inget som gått så långt som till en löftesbringande ringväxling och också ett giftermål.
Robert & Robert = Sant.
Foto: Robert Sandström
Det är inte säkert att Robert och jag når dit. För medan jag är medborgare i ett land där äktenskap mellan likasinnade är lagligt är Roberts hemland, Filippinerna, inte lika öppensinnat. Tvärt om!

ÄKTENSKAPET LEGITIMT

Dock, det händer mycket i Asien just nu och det tror vi kommer att tvinga Filippinerna att anpassa sig till omvärldens förändringar och värderingar. Då blir äktenskap mellan två män legitimt också i detta underbara land, befolkat av underbara människor.

Människor som trots umbäranden, slit, hög arbetslöshet och extrem fattigdom behåller sin integritet och stolt finner på egna vägar till försörjning, också där det mesta synes omöjligt.

Lite kul är det förstås att vi båda heter Robert. Lustigt nog är hans fars namn Robert too, nej förlåt, Roberto.

Fakta: Filippinerna
Ekonomi: Plats 121 på världsrankinglistan enligt Globala Finance (2016)
Antal invånare: Över 100 miljoner varav drygt 13 procent lever i extrem fattigdom.
38,3 procent av stadsbefolkningen lever i utpräglade slumområden.
Arbetslöshet: 7,1 procent (2014)
Ungdomsarbetslöshet: 16,7 procent (2013)
Andel kvinnor av arbetsstyrkan: 39,6 procent.
Källa: Utrikespolitiska Institutet
add comment ( 11 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Stolt över att vara svensk 
10 April, 2017, 04:40
Posted by Administrator
I dag är jag stolt över att vara svensk och en av hundratusentals medborgare som bor i Storstockholm.
Jag är stolt över er manifestation i går där ni hörsammade iraniern Damon Rastis uppmaning att stå upp mot våldet. Närmare 30 000 var ni, och det har ni all heder av, var och en.

Bilden publiceras med förmodad tillåtelse, för vilket jag ber ödmjukt om Post Publika.
KOLLEKTIV SKULD
Mitt lands medborgare har fångats i en kollektiv skuld efter två världskrig, där vi stod utanför och påstod, att vi var "neutrala".
Det var vi inte, och därför har vi levt med en kollektiv skuld och lögner, som om att vi haft ett "folkhem", en social välfärd, och att vi har varit ett av det bästa länderna i världen.
Så är det ju inte, och har aldrig varit. Detta är en svårslagen myt som bankats in i våra huvuden, årtionde efter årtionde.
YTTRE HOT
Således skulle det krävas ett yttre hot och en iransk flykting till Sverige för att vi skulle återfå vår frihet och vår kollektiva kämparglöd; den glöd vi visade vid snart sagt alla möjliga tillfällen under framför allt 1970-talet då vi demonstrerade mot kärnkraft, vietnamkriget, regleringen av våra älvar, och då vi krävde jämställdhet, sanning och rätt.
Eftersom vårt land inte var sönderbombat av krig kunde vi bygga upp vårt land till en välfärdsstat snabbare än andra nationer.
Industrihjulen gick på högvarv och jordbruken blommade; bättre än på 1950- och 1960-talen lär vi inte få det.
Men så hände någonting. Nationen fick hybris och vi lutade oss tillbaka eftersom vi trodde att välståndet var en självgående maskin.
Stora företag, som Åtvidaberg med flera — fram till Ericssons Axe-växlar — förlorade marknad.
Omvärlden gick om oss. Vi förstod inte, att när vi klev upp på morgonen var vi minst en natt efter Asien och andra länder lång bort ifrån ...
SÄNK LÖNERNA KOLLEKTIVT
Nu tror jag att vi har vaknat som nation. Jag ber därför vårt lands ledare att ta vara på nyvaknandet och gå i bräschen för förändringar.
Börja, till exempel med att halvera era arvoden. Det tvingar företagsledarna att göra samma sak.
Sefan kommer de ledande yrkesgrupperna att göra detdamma när fackförbunden väl tvingats erkänna sig både nöjda och förnöjda.
När så vi alla sänker våra lönekrav kan vi förmodligen höja sjukvårdens och polisens löner till en anständig nivå.
RES I VÄRLDEN
Och du som är ung, res ut i världen! Titta dig omkring, insup bilderna (bättre än alkohol och droger) och skapa dig nya intryck.
Kom sedan tillbaka hem med pånyttfödd kreativitet och skapa nya verksamheter, iscensätt dina ideer och förverkliga dina drömmar.
Du som är äldre: Gör samma sak!
I VARJE APPLÅD
Av förståeliga skäl var jag inte på Sergels torg i går eftersom jag befinner mig på Filippinerna. Men jag var med er, i varje tal, vid varje applåd och i den magnigika tysta minuten.
Jag säger det igen:
I dag är jag stolt över att vara svensk!
add comment ( 27 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | Nästa> Sista>>