Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Robert Sandströms Blogg
Samma arbetsplats i mer än 60 år 
6 June, 2016, 14:43
Posted by Administrator
MAGDALENA ÅSTRÖM HAR varit på samma arbetsplats i 62 år! Hon började arbeta på sin makes kafé 1953. Året därpå flyttade han Konditori Valand till Surbrunnsgatan 48 strax intill Odenplan i Stockholm. 1 april 1954 tog hustrun Magdalena emot första kunden och sedan har åren bara flugit i väg …

Konditoriägare Magdalena Åström blir 86 år 1 september 2016.
Foto: Robert Sandström ©


Det var samma år som de första provsändningar med television inleddes på Tekniska Högskolan i Stockholm, Ernest Hemingway fick Nobelpriset i litteratur och på biograferna – som det fanns många utav i omgivningarna – premiärvisades klassiska Storstadshamn med Marlon Brando och Audrey Hepburn i huvudrollerna.

Puck Stocklassas konstverk. Skulptören bodde under uppväxten i USA men flyttade hem igen till Stockholm redan som 13-åring. Utbildade sig vid Tekniska skolan och på Konstakadmien. Mest känd för flickfigurer och djurbilder.
Foto: Robert Sandström ©


Tro inte att du kan få en espresso eller kaffe latte serverad av Magdalena. Nej, här är det vanligt bryggkaffe och något annat som är garanterat – att det är tyst. Ingen störande musik, vilket främjar småprat och umgänge.

Kaffekorgar kunde beställas förr, i dag är det mest ett utställningsföremål.
Foto: Robert Sandström ©


Den klassisk ägg-och ansjovismackan serveras förstås, och här originalinredningen bevarad. Patinerad med årens hjälp och många trevliga konstverk och tavlor att vila ögonen på.

Här finns ett par pelikaner i keramik att beskåda.
Foto: Robert Sandström ©


En färsk Dagens Nyheter ligger också framme om morgnarna till den läshungrige.

Har du vägarna förbi Stockholm så leta upp konditori Valand på Surbrunnsgatan. Du blir inte besvikna, bara nostalgisk!

Inredningen är intakt och här är det lätt att bli nostalgisk.
Foto: Robert Sandström ©

add comment ( 208 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Kyrkogårdsvandring i Göteborg 
30 May, 2016, 11:33
Posted by Administrator
DET ÄR FRIDFULLT på kyrkogårdar. Där finns något rofyllt och vördsamt som inger trygghet och tillförsikt. Också en plats för minnen och eftertankar.
Foto: Robert Sandström ©

Jag vandrar på Östra kyrkogården i Göteborg och stannar framför Jazzdrottningen Sonya Hedenbratts grav. Sonya som alltid mötte mig i spårvagnen med ett glatt: "Häj på däj dö!"

Med det mötet kunde dagen inte börja bättre …
Foto: Robert Sandström ©

Jag passerar viloplatsen för "den förträfflige Hr Thorén" med förnamnet Ulf, som ledde tv-programmet "Hvar fjortonde dag" vars vinjett inkluderade rävar som korsade Nybrovikens is.
Foto: Robert Sandström ©

Jag stannar till vid Karin Boyes grav, som skrev något av vår mest älskade poesi som "Visst gör det ont när knoppar brister" och "I rörelse". Men också den dystopiska science fiktion-romanen Kallocain, åtta år före George Orwell 1984!

Foto: Robert Sandström ©

Till sist får jag syn på en liten gravprydnad i form av en anka i sten som leder mina tankar till Blekingeförfattaren Ragnar Jändel som kanske har skrivit de de vackraste orden om en kyrkogård:

Foto: Robert Sandström ©

"Jag längtar hem – hem till en kyrkogård
som jag har kär. Det blommar, blommar där."

---
"Nu sjunger havet alltid nedanför
om allt som dog och ändå aldrig dör.
Trots allt det sjunger, blommar vackert där."


Precis så.
add comment ( 78 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Ge ”terroristen” ett kultur- och språkpris 
25 May, 2016, 14:24
Posted by Administrator
DET HAR VARIT förvånansvärt tyst kring Justitiekanslerns (JK) beslut att bara utfästa 12 000 kronor i skadestånd till Moder Mothanna Magid som hängdes ut som terrorist med bild och allt i media.

Bilden hämtad från Moder Mothanna Magids Facebooksida.

Visserligen tog jag mig för pannan när hans advokat begärde 1 miljon kronor i skadestånd för dygnen han satt bakom lås och bom. Jag befarade också att Moder Mothanna Magid skulle utsättas för påhopp i sociala media, vilket också gjordes.

Så får han 12 000 kronor för den tid han satt frihetsberövad. Tolv tusen …

Beloppet inkluderar även det lidande han fått utstå. Det är snudd på att det hade varit bättre att inte ge honom någonting alls. Varför hörsammades i stället min önskan om att rättsstaten Sverige skulle garantera honom en rejäl utbildning som plåster på såren?

Svenska Dagbladets juridiske kommentator Mårten Schultz, professor i civilrätt, har kommenterat skadeståndet med orden:

”Hånfullt!”

Det är precis vad det är.

Men sedan har det blivit tyst kring personen Moder Mothanna Magid. Jag undrar förstås vad som hade hänt om en ”svensk” förolämpats på samma sätt?

Även om Moder Mothanna Magid av naturliga skäl blev chockad av beslutet så har han gått vidare i livet. Förtjänstfullt har han medförfattat en lärobok i arabiska där man kan lära sig språket på sju dagar!

Med vanliga bokstäver och på svenska lär han ut språket precis som det talas. Det är en bedrift som jag hoppas kommer att belönas. Gärna med ett kultur- eller språkpris. Eller varför inte, med en rejäl yrkesutbildning bekostad av svenska staten!

add comment ( 4 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Inga minnen av barnpiss och sill 
9 May, 2016, 13:07
Posted by Administrator
UNDER ÅREN SOM gått har jag undrat om Mona Sahlin i själva verket bara är en skicklig retoriker, som säger saker som låter bra men saknar insikt, djup och hjärta. Under min tid på tidningen Broderskap, till exempel, frågade jag henne i en ledare:

”Vad har du för minnen av barnpiss och sill?”


Jag jämförde hennes arvoden med en fattigpensionärs inkomster och frågade varför partiledaren ska ha mångdubbla honorar.

(Skriver arvoden, för hon får ingen "lön" som partiledare, ej heller från Riksdagen.)

Naturligtvis fick jag inget svar. Och strax stoppades min penna samtidigt som Broderskap gick i graven – i två steg,

Först genom att redaktionen flyttades till A-Pressen (utan mig på flyttlasset) och sedan genom att byta namn på socialdemokraternas över 80 år gamla kristna tidning från ”Broderskap” till ”Tro & Politik”.

Det kunde ses som ett desperat försök att öka upplagan då tanken var att öppna upp för fler religioner. Men när man friade till muslimerna – genom att under Ramadan 2010 ge ut ”Tidningen Islam & politik, som trycktes i 50 000 exemplar – visades en dold agenda.

Det fick också motsatt effekt: Tidningen förlorade sina trognaste prenumeranter och några muslimer lockades inte av prenumerationserbjudandet.

Om Mona Sahlin hade något finger med i spelet ska vara osagt, men hennes man hade det i alla fall – som A-pressens VD!

Det är synd om Mona Sahlin så till vida, att hon inte lär sig av misstagen. Hon ångar på så som ingenting har hänt, och förr eller senare kör hon i diket. Med största säkerhet var detta sista resan, och för mig är det en gåta att hon får ha kvar sina övriga uppdrag.

På Systembolaget lär de väl nyktra till vad det lider (?) och då får hon sannolikt kasta in handduken …

För snart 35 år sedan (10 juli 1981) slutade jag dricka alkohol i alla dess former och styrkor. Du var en av dem som stöttade mig i mitt beslut, eftersom du såg problemet i att jag skötte mig på veckorna men fyllnade till på helgerna.

Det håller inte att en journalist är nykter fem dagar i veckan och berusad två. Jag insåg problemet och bestämde mig för att sluta dricka alkohol. Där skiljer jag mig från Mona Sahlin, som inte förstår sambanden mellan tanke och handling.

Det får mig att ifrågasätta Mona Sahlin, och anta att det är mer retorik än ”blod, svett och tårar” i hennes engagemang vare sig det gäller flyktingar, muslimer eller HBTQ-personer ...
add comment ( 8 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Prince är evigheten personifierad 
22 April, 2016, 02:35
Posted by Administrator
HUR MÅNGA VARV mina Prince-skivor snurrat i min CD-spelare går väl inte att räkna? För att inte tala om alla gånger som jag lyssnat på Purple Rain. Hans album Lovesexy, som kom ut våren 1988, var också den första kompaktdisk jag köpte – i USA av alla platser.


CD-spelare på den här tiden var mycket dyra, så jag hoppades i det längsta att grammofonen skulle överleva och att jag skulle kunna fortsätta köpa mina favoritartister på vinyl. När jag av utrymmesskäl hivade iväg samlingen så småningom innehöll den fler än 600 LP.

Under mitt första besök i USA hann verkligheten ikapp mig när jag klev in i det som då var världens största CD-butik, belägen på Manhattan och packad med CD-skivor från golv till tak. Året var 1990 och reskassan hade inte utrymme för extravaganta impulsköp.

Men Prince kunde jag inte motstå! Det var kärlek vid första ögonkastet och den kärleken har bestått.

Om det var CD-tekniken, den mångsidige artisten (han spelade alla instrument själv) eller konvolutet som knockade mig lämnar jag till andra att fundera ut. Jag bestämde mig dock på stående fot att köpa med mig tre CD-skivor hem till Sverige.

Prince var given och han fick sällskap av Frank Sinatra (”New York New York” – vad annars?) och brittiske punk- och poprockaren Billy Idol. Minst ett år kom dessa tre kompaktdiskar att bli ospelade av skäl som förklaras i fotnoten nedan.

Nu är inte bara grammofonen död, det är även Prince Rogers Nelson. Rest in peace.

Prince föddes 7 juni 1958 och kom att bli den störste i sin genre. Han kom också att frångå sin tids mansideal och bryta mark för en mjukare manlighet, och han räddes inte att visa sin sårbarhet och exponera manlig sexualitet på ett sätt som aldrig tidigare skådats.

Elva år äldre David Bowie gjorde det också, men på ett sätt som kom att bli mer provocerande. Han använde även droger och förvirrade publiken totalt genom att sminka sig androgyn. Kring Prince finns heller inga skandaler vad jag känner till.

Nu är han plötsligt död, 57 år gammal. Musikvärlden är i chock; jag kan heller inte fatta det. Och jag har lika svårt att förstå att en efter en av min ungdoms idoler kliver av scenen i en takt som jag inte riktigt hinner med i …

Vinylen återuppstod, så också grammofonen – i digital form. Prince kan bergsäkert inte återuppstå. Han behöver det inte heller eftersom han är evigheten personifierad; så länge mänskligheten har en droppe kultur kvar i sig kommer Prince att leva.

Tro mig!

Fotnot:

Den riktigt dyra kostnaden för besöket i skivaffären i New York kom på hemmaplan då jag klev in i musikern Kjell Rapps musikaffär i Arvika och köpte min första CD-spelare! Men det är en annan historia …

add comment ( 4 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Nästa> Sista>>