Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Jag skrev ett brev …
Jag skrev ett brev … 
19 May, 2015, 19:56
Posted by Administrator
… TILL OLOF PALME som kom att betyda mer än jag någonsin kunnat ana. Två män i en mellansvensk stad vräktes av sin hyresvärd från den lägenhet de hyrt i flera år då det framkom att de var homosexuella. Och detta med stöd av lagen!

Året var 1978, och jag blev så upprörd att jag fattade pennan och skrev ett brev till dåvarande statsministern Olof Palme. Brevet inledde jag med:

– Partibroder!

Jag krävde att han, som ledare för Sveriges största politiska parti – som innehaft regeringsmakten i fyrtio år – skulle gå i bräschen för att stärka de homosexuellas rättigheter.


I svaret på mitt brev till Olof Palme underströk han att det inte var acceptabelt att någon förvägras arbete eller bostad på grund av sin homosexualitet: ”Jag har själv ingripit när något sådant fall av diskriminering kommit till min kännedom och inom min räckvidd.” Bilden är tagen i Almedalen 1979. Foto: Hans Hemlin

Jag hänvisade till, att Olof Palme i sin valupptakt sagt: ”Det är viktigt att människorna känner trygghet, på det ska 1980-talets politik bygga!”.

Nordens största kvällstidning, Expressen, hade också haft en rad sensationsartiklar om ”Den homosexuella prostitutionen”. Med hänvisning till dessa artiklar skrev jag:

”Följden av sådan journalistik ökar risken för att homosexuella ska utsättas för våld. Förstår socialdemokraterna vad ett nytt uppflammande av fördomarna kan medföra? Vad är partiet berett att göra, och hur vill Du motverka diskriminering mot homosexuella?”

Jag framhöll vikten av att homosexuella som lever i en parrelation borde få åtnjuta samma trygghet som heterosexuella par vad gäller bostadsbidrag, arvsfrågor, vårdnadsrätt av barn, bostad, arbete etcetera.

Avslutningsvis i brevet frågade jag Olof Palme om han var beredd att gå i främsta ledet för att avskaffa fördomarna.

Konkreta åtgärder

Jag ville inte ha någon ”utredning” som skulle medföra flera års väntan på konkreta åtgärder. I stället ville jag att lagarna skulle ändras fortast möjligt och att diskriminering av homosexuella skulle förbjudas.

Palme svarade med att tillsätta Homosexutredningen som skulle utreda ”Homosexuellas situation i samhället”. 1984 kom utredningens betänkande och en rad förslag på åtgärder som juridiskt och socialt skulle jämställa homosexuella med heterosexuella.

Mest homoaccepterande landet

Betänkandet kom så småningom att leda till sambolagen, homosexuellas rätt att adoptera, samkönade äktenskap med mera. Förändringar som gjort Sverige till ett av de mest homoaccepterande länderna i världen.

Självklart är jag stolt för att ha initierat Homosexutredningen. Stolt och också nöjd med alla förändringar som kommit till stånd.

I Olof Palmes svar till mig formulerade han den socialdemokratiska homopolitiken. Han skrev bland annat:

”De senaste årens öppenhet kring homosexualitet och de homosexuellas villkor tror jag har ökat kunskaperna om era problem och därmed bidragit till att öka förståelsen hos allmänheten för era villkor. Det hindrar inte att jag delar Din uppfattning att homosexuella i allt för många avseenden är diskriminerade.

Det skall medges att socialdemokratin under tidigare år kunde och borde ha gjort mer för att förändra och förbättra villkoren för de homosexuella. Själva har ni bidragit med en större öppenhet som jag tror gagnat era angelägna krav. Det är en viktig uppgift för framtiden.

Den socialdemokratiska politiken har alltid syftat till att skapa större rättvisa och trygghet i samhället. Till varje reform har knutits förhoppningen att förbättra villkoren för flertalet och undanröja orättvisor. Till övervägande del har det arbetet krönts med framgångar. Ändå kan vi konstatera att många orättvisor kvarstår. Till dessa räknar jag den diskriminering som alltjämt drabbar homosexuella på olika sätt.”

---

”Naturligtvis kan vi inte acceptera att någon förvägras arbete på grund av att hon eller han är homosexuell. Inte heller skall någon förvägras rätten till bostad av den anledningen. Jag har själv ingripit när något sådant fall av diskriminering kommit till min kännedom och inom min räckvidd.”


Föga anade väl Olof Palme att vår brevväxling i sin förlängning skulle leda till att socialdemokraternas kongress 29-31 maj i Västerås kommer att besluta att Socialdemokraternas förbund för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter ska vara en formell sidoorganisation med en plats i partiets verkställande utskott.

Inte jag heller …
2 comments ( 515 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Livsmedelsindustrin bär skulden till globala fetmaepidemin  
12 May, 2015, 11:52
Posted by Administrator
FÖR SNART 34 år sedan (10 juli1981) bestämde jag mig för att sluta dricka sprit. Lika bestämd är jag nu att radikalt gå ned i vikt. Dö ska vi alla göra, också jag en dag. Men min dödsorsak ska i alla fall inte vara fetma!

Artikelförfattaren Robert Sandström tänker inte dö i fetma. För att råda bot på fetmaepidemin kräver han förbud mot manipulerade livsmedel och att det ställs tuffa krav på livsmedelsindustrin! Foto:Marcus Lantto

När jag 1 mars klev på min, med Stockholmssjukhuset Ersta kalibrerade våg, och läste av vikten bestämde jag mig för att gå ned i vikt. Lika målmedvetet som när jag slutade med alkohol – efter fem års dagligt drickande – har jag lagt om kosten.

Första sjuttondagarna gick jag ned sex kilo. Fem av dem var rent fett vilket motsvarar tio smörpaket!

Till en början rasade jag tre och ett halvt hekto per dygn. Sedan har det naturligtvis gått långsammare och planat ut. När jag i dag för tredje eller fjärde morgonen, efter knappt elva veckor, kontrollväger mig är viktminskningen 15 kilo.

(Hur mycket av det som är rent fett vet jag inte? Det får jag veta först när jag besöker min sjuksköterska Helene på Ersta).

Sett över tid minskar jag nu nästan exakt ett par hekto per dygn. Den takten är jag nöjd med!

När jag flyttade till Stockholm 2001 bestämde jag mig för att gå ned i vikt. Med hjälp av norske naprapaten Øyvind Dalen, som fick mig att gå långa promenader, gick jag ned över tjugokilo. Stress och långa arbetsdagar gjorde att jag så småningom lade på mig kilo efter kilo ...

1 mars tyckte jag att det fick vara nog, då bestämde jag mig för att radikalt ändra mina matvanor. Kastade all pasta och allt ris samtidigt som jag slutade med potatis, bröd och sötsaker (som jag nästan bara äter då det bjuds).

Mer socker än kaffe i nescafé

När jag handlar är jag noga med att kolla andelen kolhydrater och hur mycket av det som är socker. Tro mig eller ej, men i vissa sorters nescafé är det uppemot 58 procent socker. 58 procent! Varför? Svaret är enkelt: Sockret är billigare än kaffet!

I takt med att fetmarapporterna avlöser varandra tänker jag:

– Kriminalisera manipulerad mat, granska och ställ hårda krav på livsmedelsindustrin!

Någon annan väg att få bukt med den nationella och globala fetman finns inte. Bokstavligt talat så äter en del av världens befolkning ihjäl sig medan den andra delen svälts till döds. Vad finns för rättfärdighet i det?

”Kostdoktorn” Andreas Eenfeldt har talat klarspråk om detta och för flera år sedan slog han larm om hur livsmedelsindustrin sockrar och manipulerar vår föda. Trots att han har all tänkbar bevisning arbetar han i motvind, vilket inte är så konstigt:

Livsmedelsindustrins lobbyistverksamhet är mycket stark!

Smör, grädde och kärlek

Min mor, liksom vår vuxengenerations samtliga mödrar, kunde laga mat. Det fanns inga genvägar, inga mikrovågsugnar och ingen snabbmat. Råvarorna var naturliga, utan tillsatser. Recepten enkla: Använd smör, grädde och kärlek!

Då var I-världens befolkning i balans viktmässigt. Så förstod några att här fanns pengar att tjäna. Snabbast genom att sockra maten. Sedan började köttet vakuummöras, skinkan och fläsket snabbsaltas och hållbarheten på köttfärsen förlängas – till flera veckor.

– Kommer du ihåg hur riktig köttfärs luktar och ser ut?

Nej, tänkte väl det. Det är också så grovt malet att det inte går att forma små köttbullar av det. För att inte tala om köttet, som är så ohälsosamt där det ligger i kyldiskarna, att det borde förses med varningslappar.

Två km tre gånger i veckan

För snart 34 år sedan (10 juli1981) bestämde jag mig för att sluta dricka sprit. Lika målmedveten är jag när det gäller att gå ned i vikt. Jag har ett mål, och det ska jag nå. Øyvind Dalens råd om promenader ska jag börja med då jag återvänder till Thailand i augusti.

PÅ Mae Ramphung Beach utanför Rayong har jag redan mätt ut en sträcka på två kilometer. Den ska jag promenera fram och tillbaka tre dagar i veckan, vilket blir nästan fem mil per månad. Inte för att skynda på viktminskningen, utan för att öka flåset eftersom konditionen behöver förbättras.

Vi kommer alla att dö, också jag en dag. Orsaken kan vara flera: hjärtinfarkt, stroke, cancer, olyckshändelse eller, vad vet jag? För min del har jag bestämt mig för att i alla fall inte dö av fetma!

Fotnot:

Kostdoktorn Andreas Eenfeldts hemsida har adressen: http://www.kostdoktorn.se

1 comment ( 283 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Big Game – garanterat en kultrulle 
11 May, 2015, 09:48
Posted by Administrator
BIG GAME, I regi av Jalmari Helander och producerad i Finland och USA, kommer garanterat att bli en kultrulle – åtminstone i Finland. Den är rolig, högst overklig, välspelad och omgiven av en nästan ögonbedövande vacker natur.

Foto: njutafilms.com

Sannolikt inte finsk – fjäll och skogsmarker som dessa torde vara svåra att uppbringa i vårt östra grannland. Tanken svindlar.

Handlingen är dubbel och visar vitt skilda världar, precis lika långt som Finland är från USA är 13-årige Oskaris liv från USA:s mäktige president även om deras vägar korsar varandra på det mest oväntade sätt.

13-årige Oskari, fint spelad av 15-årige Onni Tomimila, ska som traditionen bjuder genomgå samma mandomsprov som generationer av män före honom genomgått för att bevisa sin finska manlighet.

Han ska överleva ett dygn i vildmarken, endast försedd med pilbåge med vilken han ska fälla ett djur för att sedan återvända med sin trofé som ett bevis på hans manlighet, och att han kan överleva det hårda livet i vildmarken.

Problemet är bara att Oskari inte ens kan spänna bågen, så att han ska lyckas med bedriften är högst osannolikt. Det hjälper föga att hans pappa försöker hjälpa till. Men det här händer inte vilket dygn som helst, USA:s presidents nödkapsel dimper plötsligt ned för hans fötter ...

Det är filmens andra handling, som skildrar presidentens ständiga hot för attacker. Har man bara fantasi nog så går dessa handlingar smidigt in i varandra. Presidenten har tydliga drag av Barack Obama och terroristerna som jagar honom saknar heller inte förebilder.

Det är roligt så det förslår, och även om karaktärerna befäster nidbilden av finnar som supande karlakarlar är det riktigt, riktigt kul. Presidentens öde ligger i 13-åringens händer och hur osannolikt det än verkar klarar Oskari både presidentens liv och sitt mandomsprov.

Detta är garanterat en blivande kultrulle som kommer att rulla länge på finländska biografer. Bröderna Kaurismäki har fått en jämbördig filmskapare i finske regissören Jalmari Helander. Det är bara att gratulera.

Fakta: BIG GAME
Produktionsland/år: Finland/USA, 2014
Regi: Jalmari Helander
I rollerna: Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Ray Stevenson, Ted Levine m.fl.
Visas på: SF-bio, Bio Scala, Forum m. fl. biografer

add comment ( 34 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Inte alltid som man tror ... 
11 May, 2015, 08:53
Posted by Administrator
FRÅN DJUPET AV mitt hjärta, som just nu visas på Zita – Folkets bio i Stockholm, är en ”dark movie” som innehåller flera överraskande inslag. Till exempel när Andy och Robin, fint gestaltade av Rasmus Luthander och Sven Boräng, plötsligt kysser varandra i en nattlig scen.

Foto: njutafilms.com

Efter ett psykbryt får Madde (Felice Jenkell) erbjudande om att följa med sin kusin på en paddlingtur tillsammans med kusinens pojkvän och dennes bäste vän.

Upplägget har vissa likheter med John Boormans legendariska film ”Den sista färden” som vi rös till i början av 1970-talet; byggd på James Dickeys roman Flodfärd.

Där som här är döden hela tiden närvarande, och för att vara en svensk film (i regi av Magnus Hedberg med manus av Måns F.G. Thunberg, efter en story av Fredrik Myrtell & Magnus Hedberg) är handlingen mycket överraskande. För den skull inte orealistisk. Dessvärre.

Ola Strandh har lagt ned mycket arbete med filmmusiken. Nästan för mycket, för dominerande och ibland helt onödig. Slutscenen med tystnaden hade gärna fått vara längre, varför inte hela tiden som eftertexterna rullar …?

Regi: Magnus Hedberg
I rollerna: Felice Jankell, Sven Boräng, Jessica Raita, Rasmus Luthander
Visas på: Zita Folkets bio, Stockholm

add comment ( 40 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Bråda dagar i Visby inför Almedalsveckan 
8 May, 2015, 22:43
Posted by Administrator
VISBY VAKNAR UR sin vintersömn, det fejas, byggs om och pyntas i snart sagt varje affär och kvarter. Solen skiner, det blåser lite, men som helhet är det skönt att vistas här.


Solens strålar breder ut sig i kyrkoruinen, himlen i bakgrunden är klarblå.
Foto:© Robert Sandström

Förutom att vi haft tur med vädret har jag lyckats ta den perfekta bilden. Inne i den gotiska interiören i S:ta Karins kyrka från år 1250, som anses vara den skönaste av Visbys ruiner.

Se hur solens strålar breder ut sig i kyrkoruinen, himlen i bakgrunden är klarblå. En mer sakral bild har i alla fall inte jag tagit. Jag är mycket nöjd med resultatet.

Kyrkan tillhörde Sveriges första franciskanerkloster, grundat i Viby 1233, och byggdes av "gråmunkarna" som samlade ihop erforderligt kapital genom tiggeri.
Omkring 1250 var kyrkan och klosterbyggnaderna på dess södra sida färdiga.

Tiggeri finns här också i dag, dock inte till kyrkliga ändamål. Nog om detta.

Byggs görs det också, och det i den omfattning som vanligtvis förekommer innanför ringmurarna i den forna hansestaden Visby den här tiden på året; staden är sedan 1995 med dess ringmur upptagen på Unescos världsarvslista.

En av öns många hantverkare som inför Almedalsveckan har bråda dagar med att putsa och feja. Foto:© Robert Sandström

– Vi har precis rappat om fasaden, säger en av öns många hantverkare som har bråda dagar med att putsa och feja. Den lokala glassfabriken intill är ännu
igenbommad, och så också ett antal säsongsbundna butiker där kommersen kommer att stå högt i kurs bara turisterna vällt in.

Orsaken att det byggs så intensivt just nu är den stundande politikerveckan i Almedalen intill den plats där Olof Palme 25 juli 1968 talade från ett
lastbilsflak vid Kruttornet. Sedan några år har "politikerveckan" döpts om till Almedalsveckan samtidigt som lobbyisterna överröstat de politiska budskapen.

2014 kom över 30 000 besökare hit, antalet arrangörer var 1 459 och antalet evenemang 3 513. 866 journalister bevakade evenemanget.

I sommar väntas ännu fler utställare, besökare och journalister.

– De säger varje år att Almedalsveckan har spelat ut sin roll. Men det blir rekord i år också, säger en infödd kafébesökare som passar på att lapa vårsol
på uteserveringen trots kylig sydvind.

– Ungefär fem gånger om året sa far att det inte var något väder. Det var de få dagar om året när det inte blåste vilket nästan aldrig händer här på Gotland ...

Kafégästen berättar att fler ansökningar redan kommit in jämfört med 2013 och rekordåret 2014. 118 journalister har redan anmält sig och till i dag (8 maj) har tre partiledare annonserat sin ankomst: Annie Lööf, Centerpartiet, Gustav Fridolin, Miljöpartiet och Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet. Övriga partier och partiledare föväntas följa efter.

Fotnot:
Almedalsveckan äger rum 28 juni - 5 juli 2015.
add comment ( 30 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | Nästa> Sista>>