Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Räkna med största valförlusten - någonsin
Räkna med största valförlusten - någonsin 
20 March, 2018, 23:49
Posted by Administrator
REGERINGEN SPOTTAR UR sig propositioner som i rasande fart rustar ned välfärden samtidigt som ett och annat tokförslag släpps igenom. Det är alldeles uppenbart att finansministern är ekonom och inte socialdemokrat, och att statsministern har en facklig politisk bakgrund.

På det vinner socialdemokraterna inga val, tvärt om, man slår spiken i kistan och flyttar sig rum för rum ut ur Rosenbad. Uppenbart så tror socialdemokraterna att det här landet består av en välmående medelklass och en hoper tjänstemän.


Bildtext: Bilden visar en skrattande regering som i rasande fart monterar ned välfärden. På det vinner man inga riksdagsval, skriver Robert Sandström i sin blogg. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Arbetare verkar mest stå på Arbetsförmedlingen och vänta på jobb, eller på Försäkringskassan och hoppas på bidrag?

Men landet ser inte så ut, och definitivt inte vår röstberättigande befolkning.

SVERIGE BESTÅR AV ARBETARE

Läs nu noga, statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson: Sverige består till största delen av arbetare, sedan kommer medelklass och tjänstemän. Alla har de hur många släktingar som helst som är fattigpensionärer och arbetslösa!

Fastern som blev kvar i Norrbotten när alla syskonen drog, och gammelmormor i Hungvik som kämpar varje månad för att få livet att gå ihop, men tyngs av dyra avbetalningar och dito krediter, för att över huvud taget ha någonting att roa sig med. En modern platt TV till exempel.

FÖRSTÅR ATT NI INTE FÖRSTÅR

Jag förstår, Stefan och Magdalena, att ni inte förstår; ”ni som lever däruppe bland molnen där himlen är klarblå och sikten fri*. Men, kära socialdemokrater i regeringen, fruktar ni inte höstens val då ni petas från makten och på sin höjd får återgå till riksdagsledamot …?

Nej, förlåt mig, jag glömde det: Statsrådspensionen. Ni är ju garanterade god försörjning åratal framöver. Så mycket pengar att er företrädare, Mona Sahlin, kan strunta i att betala skatt och samla den på hög för att sedan återbetala den med nämnda försörjningsstöd.

Arbetarna där ute i landet som förlorar sitt jobb får tack vackert gå till Arbetsförmedlingen och hoppas på A-kassan.

VÄLFÄRDEN NAGGAS I KANTEN

Jag har suttit de senaste dagarna och noterat vilka propositioner som väller fram. De flesta naggar på välfärden genom att till exempel ”skattefrihet för förmån av hälso- och sjukvård” slopas. Det är inte svårt att se vem som styr i vår regering: Magdalena Andersson, med examen på Handelshögskolan i Stockholm och fortsatta studier i Wien och vid Harvard University i USA.

Civilekonom och doktorand, politiskt sakkunnig, planeringschef i Statsrådsberedningen och statssekreterare i Finansdepartementet. Styrelseledamot i den socialdemokratiska tankesmedjan Policy Network.och under tre – fyra år rådgivare till tidigare partiordföranden Mona Sahlin.

Så gick det som det gick för Sahlin, något som Stefan Löfven inte tänkte på då han utsåg Magdalena Andersson till finansminister. Själv får han nöja sig med att återinföra ”skattereduktionen för fackföreningsavgiften”. Peanuts!

BRAKFÖRLUST I HÖST

Så ser det ut, och därför är det inte svårt att sia om en socialdemokratisk brakförlust vid valurnorna i september. Mycket talar för att det kan bli partiets största tapp – någonsin!

Det hjälper inte hur mycket ni än mobiliserar och knackar dörr. Valet är redan förlorat. Ni i Rosenbad och på 68-an har bara inte insett det. Vilket inte förvånar mig då ni inte har en susning om hur varken väljarkåren eller landet ser ut.

*Strofen är hämtad ur Dvärgen skriven av Kent Andersson
add comment ( 22 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
MeToo-rörelsens uppbrott och fall 
19 March, 2018, 17:21
Posted by Administrator
TRAGEDIERNA AVLÖSER VARANDRA. Först nås jag av sorgebudet att Benny Fredriksson har avlidit. Redan dagen därpå offentliggör Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm att ” han själv avslutat sitt liv endast 58 år gammal”.
Foto: Petra Hellberg/Kulturhuset Stadsteatern

”Att komma ihop, att klara av att leva tillsammans oavsett tillhörighet och ursprung är en grundförutsättning för vår tid.”
Det var ett av Benny Fredrikssons många uttryck, som har samma andemening som det mått hans store förebild Kent Anderssons använde när han talade om ett samhälles kulturella nivå:
”Hur man tar hand om sina svaga!”
Foto: Robert Sandström

Inte många vågade stå upp för Benny Fredriksson som inte klarade inte av den massiva hatkampanj som han utsattes för. En kampanj som också fortsatte efter hans död av bland andra Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborgs föga smickrande ”maning om självrannsakning …”.
Denna efterdyning av MeToo-rörelsen är enligt mitt förmenande början till slutet av fenomenet. Rekylen blir massiv och någon förändring på sikt medför den inte. Det i sig är inget unikt för Sverige, vare sig det gäller kampanjer, stilar eller trender.
De kommer och går. Men varaktiga spår lämnar de inte …
Fotnot:
Minnesbord och kondoleansböcker finns utställda på flera platser i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm: Klarafoajén, Stora scenens foajé och Plattanrummet, för de som vill lämna hälsningar och uttrycka sin sorg.
add comment ( 28 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
En kär vän har gått bort ... 
18 March, 2018, 05:39
Posted by Administrator
BENNY FREDRIKSSON ÄR död. Avled i Australien. Jag känner djup med familjen, R.I.P.

Foto: Petra Hellberg/Stadsteatern
Jag träffade Benny flera gånger i mitt yrkesverksamma liv. Vi var vänner, men inte nära vänner. För mig var han också en komplex person, diametral. En del av hans beslut gick därför inte att förstå. Därför fick han också utstå mycket hård kritik, men också goda vitsord och av några idel lovord.
Jag kommer att sakna honom, och det känns konstigt att han ryckts bort i så unga år, 58 år, och att jag inte som förr kan stöta på honom i Stockholmsvimlet (även om jag inte är där så ofta eftersom jag långa tider vistas i Thailand).
Det som gjorde Benny till en extra kär vän var att han ofta refererade till min mångårige vän, dramatikern och skådespelaren Kent Andersson vars samtliga pjäser han sett. I bedömningen av Kents storhet var vi helt överens, i några andra frågor stod vi långt ifrån varandra.
Men vi var/är båda socialdemokrater också. Väl värt att notera ett valår som detta.
Kent och Benny förenas nu i scenkonstens himmel. Säkert har de mycket att samtala om, och vilka skådespel kommer det inte att bli?!
add comment ( 6 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Hur kunde det ske? 
7 March, 2018, 19:19
Posted by Administrator
OM KEVINS KLÄDER visar sig vara behäftade med DNA-spår som med säkerhet kan härröras från händelsen när femårigen bragtes om livet framstår det klart för mig, att inte bara Sveriges rättsvårdande instanser leddes rakt in i ett svarta hål ...

Faksimil: SVT Nyheter/Värmland.

Också Sveriges samlade medieelit vid tiden för brottet fördes bakom ljuset då våra frågor besvarades med rena lögner.

Jag var en av medierepresentanterna som fick vilseledande svar på två icke oväsentliga frågor i mordutredningen.

1. Om kläderna hade undersökts? Svar: ”Nej, sjukhuspersonalen hade lagt kläderna under båren och de hade därför kastats.”

2. Efter att ”två bröder” konstaterats vara skyldiga – vilket angavs i SVT:s direktsändning klockan tolv vid tidpunkten för presskonferensen om dramats upplösning, och som sedan ändrades till att ”två barn” var gärningsmän – ställde jag frågan om fallet därmed var uppklarat polisiärt? Förundersökningsledaren svarade att ”så var fallet.”

Nu, 20 år senare, kan jag – Om DNA-spåret stämmer – konststera att polisutredningen till stora delar bestod av ”lögn och förbannad dikt!”

Därmed är det så kallade ”Kevin-fallet" 1998 Sveriges i särklass största polisiära skandal och ett justitiemord utan motstycke. Hur rättsväsendet ska reparera den skadan står bortom min tankeförmåga!

Fotnot:
Ljud- och teveinspelningar belägger mina ställda frågor. Varje presskonferens har jag inspelad och i SVT:s Dokument inifrån granskning 2017 uppmärksammas min fråga om ärendets polisiära uppklarande.
add comment ( 18 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
R.I.P. Kenneth Gärdestad 
4 March, 2018, 03:46
Posted by Administrator
MED SORG NÅS jag av budskapet om Kenneth Gärdestads bortgång samtidigt som jag gläds över att han fått ro och vila. Det krävdes en djupintervju med Kenneth för att vi skulle bli personliga vänner; inte enbart för stunden, utan för livet.


Faksimil: expressen.se/noje 3 mars 2018

Kenneth behöver ingen presentation. Han var textförfattaren bakom ur djupet av sitt hjärtas älskade broders sång- och musikskatt; brödraduon som kom att för alltid skrivit in sig i den svensk pop- och vishistorien.
Med djup kärlek berättade han för mig om sin bror Teds svåra sjukdom, och hur Ted till sist valde att själv ända sitt liv.
En tragedi som Kenneth bar med sig hela sitt återstående liv, men som också gav honom kraft att synliggöra psykiskt sjuka människors verklighet. För det kom han att prisas, och det är precis som Expressens nöjesjournalist Maria Brander konstaterar:
"Först i slutet fick Kennet Gärdestad sin revansch".
HANDGEMÄNG MED TED
Jag berättade för Kenneth, att hans bror Ted är de facto den enda människa jag bokstavligt slagits med. Under åren jag drack, och efter att han kommit näst sist i Eurovision Song Contest 1979 med Satellit. Det var på restaurang Victoria i Kungsträdgården (Stockholm). Han satt tillsammans med skådespelaren Per Ragnar och jag gick fram och gratulerade honom till framgången i Jerusalem. Sinnet rann över på Ted, och vi delade ut några slag mot varandra.
Vi hade under ett av TV-lagets framträdanden i fotboll utanför Vingåker käftat med varandra, och med det i bakhuvudet var jag spydig; han mindes också att vi kommit i delo med varandra och kunde inte hålla tillbaka sin ilska.
PER RAGNAR MEDLADE
Det krävdes lite medling mellan oss, för vilket jag är Per Ragnar evigt tacksam, för att vi skulle kunna lämna händelsen bakom oss och avsluta kvällen på ett värdigt sätt.
Självklart skäms jag för mitt uppträdande, men förlåter mig själv eftersom jag aldrig någonsin därefter lyft en hand mot en annan människa; jag har faktiskt inte varit inblandad i något mer handgemäng, vare sig före eller efter incidenten med Ted.


Kenneth Gärdestad.
Foto: Sveriges Radio

Kenneth var övertygad om att Ted i sin himmel förlät mig. Det är jag också. Men kunde jag ändra på tidens gång hade jag utan tvekan vevat tillbaka livsfilmen och handlat annorlunda.
När jag fick veta att Ted hade tagit livet av sig var det som att få en planka slagen i huvudet. När jag sedan begrep att han var svårt sjuk skämdes jag ännu djupare över att ha ofredat honom den där gången på Victoria …
SPELA KULA
Låt mig i detta sammanhang travestera Sten Selanders dikt Spela kula:
"Jag ville göra, jag vet inte vad, / för att en gång få se Ted glad. / Nu är det för sent, att ändrasig stort / Man kan aldrig ändra det fula man gjort / och trösta pojkar som efter, att de stelnat till män / lämnat oss för länge sen."
Jag gråter stilla, av glädje över att jag fick lära känna Kenneth och räkna honom bland mina vänner.
Också över att Kenneth var en av de tusentals människor jag mött under mitt journalistiska yrkesliv som gjorde kanske det djupaste och mest bestående intrycket.
Under intervjun var Kenneth öppen, naken och sårbar då han berättade om Teds svåra sjukdom, och sina egna tillkortakommanden när det gällde att hjälpa och finnas till ...


Ted Gärdestad
Foto: Sveriges Radio

Ur djupet av mitt hjärta:
Tack Kenneth - och Ted - för alla fina vistexter du gav oss, för alla dina enastående framträdanden som anhörig till en svårt psykiskt sjuk människa, och för den ärliga och sårbara människa du vågade vara. Jag kommer alltid att bära med dig i mitt hjärta.

Vila i frid - det är du värd.
add comment ( 23 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Nästa> Sista>>