Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Många vuxenpoöäng på Brinellgymnasiet
Många vuxenpoöäng på Brinellgymnasiet 
26 January, 2010, 17:35
Posted by Robert
Vuxenvärldens kontrollbehov riktar sig den här gången mot Brinellgymnasiets elever i Nässjö. Trots Skolinspektionens skarpa kritik och Justitieombudsmannens, JO, brasklapp ska skolan börja med ”frivilliga” drogtester under veckan.

Frågan är ingalunda ny. Den väcktes redan på tidigt 80-tal i Arvika där skolan ville tvinga misstänkta elever att lämna urinprov så att det kunde fastställas om de använde narkotika eller inte. Politikerna var villrådiga. Jag motsatte mig principen och drev frågan till högsta ort, som på den tiden var Skolöverstyrelsen, SÖ.

Den aktiva cannabismetaboliten D9-tetrahydrocannabinol (THC) metaboliseras till karboxylsyravariant (THC-COOH). Denna metabolit utgör cirka 85 % av utsöndrad mängd cannabismetaboliter och det är den som bestäms vid verifierande analys.
Illustrationen är lånad från Ängelholms sjukhus hemsida.

Bedömningen var densamma, och Arvika valde att inte trotsa SÖ:s beslut. Vilket var starkt gjort eftersom en provutrustning, så kallad THC-apparat, redan hade köpts in för dyra pengar.

Jag antar att den står och skräpar i något skåp. Låt den där förbli!

Från tid till annan har andra skolor höjt röster för drogtester, men myndigheter och lagstiftare har kunnat hålla stången. Nu verkar det inte ha någon effekt. Brinellgymnasiets gymnasiechef Jan Andersson skiter i vad Skolinspektionen säger. Vilket med rätta förvånar Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler som finner gymnasieskolans ståndpunkt ”uppseendeväckande”.

Jag vet av erfarenhet att det inte går att tvinga fram förtroenden, lika säkert som att ”lagar och regler inte får bli staket för idioter”. Något som framlidne socialdemokratiske finansborgarrådet Hjalmar Mehr, i Stockholm begrep – för det är han som myntat devisen.

Att tvinga elever till drogtester är lika dumt som att måla över de röda prickarna på den som har röda hund, och samtidigt påstå att vederbörande inte är sjuk. Den som till exempel använder amfetamin vet exakt vad den ska göra för att inte lämna några spår efter sig. Och jag lovar dig, det syns inte utanpå vem som är narkoman.

Det trodde däremot en av skolkuratorerna i Arvika. Vid ett besök hos vederbörande satt denne och studerade skolkatalogerna, sida upp och sida ned.

”Söker du någon?” undrade jag.

”Nej”, sa kuratorn, ”jag kollar bara vilka som är knarkare på skolan”.

Vilken häpnadsväckande förmåga. Tänka sig att inte polisens narkotikarotel lärt sig detta …


add comment ( 23 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Rolig läsning - en cliffhanger 
24 January, 2010, 14:59
Posted by Robert
Söndagsmorgonens tidiga morgonnyheter i radion gav ny luft åt livsandarna. Årets första väljarbarometer från SvD/Sifo visar att rödgröna oppositionen har ett fortsatt rejält övertag med 51,8 procent mot 41,5 procent för alliansen.

Visserligen har gapet minskat något från december, då skillnaden mellan blocken var 11,4 procentenheter mot dagens 10,3. Så än är det för tidigt att ropa ”Hej”, men trenden är tydlig: Det blir regeringsskifte i höstens val. Var så säker!


Avbild ur svd.se 24 januari 2010, Källa: SvD/Sifo
Baserad på 1919 intervjuer genomförda 11-21 januari 2010.

Glädjande nog verkar det som att Sverigedemokraterna, SD, inte får någon vägmästarroll. Fortsätter det så i kommande opinionsmätningar under året är frågan om SD över huvud taget kommer in i riksdagen? Många väljare lär inse att de inte får någon makt. Då blir en röst på dem pro forma, det vill säga, mest för formens skull och i princip utan värde.

Jag tillhör inte dem som säljer skinnet innan björnen är skjuten. Just nu talar mycket för ett regeringsskifte, men det kan svänga snabbt och det är långt kvar till den 19 september …

Statistiskt sett är saken ändå biff. ”Den som lett i Sifos januarimätning under valår har vunnit 10 gånger av 13” säger Sören Holmberg till Svenska Dagbladets nätupplaga (publicerad 24 januari 2010).

Även om den ekonomiska utvecklingen vänder uppåt är det inte säkert att det gynnar alliansen opinionsmässigt. Så det är så sant som Holmberg säger: ”man kan inte bara vinna ett val, man kan förlora det också”.

Ett är då säkert, valet blir en rysare. Och även om jag varit kritisk och tillhört tvivlarna så talar en rödgrön seger för att Mona Sahlin blir en långvarig statsminister.

När Per Albin Hansson hastigt dog valdes Erlander överraskande till ny partiledare och statsminister. Han var nästan totalt okänd och man var övertygad om att det skulle bli svårt för honom att axla Per Albin Hanssons mantel.

Det skulle dröja 23 år och under tiden blev Taer Erlander både folkkär och den statsminister som suttit längst i ett land med parlamentarisk demokrati. Han ledde partiet genom elva val. I det sista, andrakammarvalet 1968, fick socialdemokraterna över 50 procents väljarstöd.

Historien har upprepat sig förr.

Jag är därmed på väg att vinna ett vad som kan göra mig två tusen kronor rikare. Jag säger inte mer just nu. Se det som en cliffhanger.

add comment ( 18 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
”Skit så länge hängslena håller” 
10 January, 2010, 20:28
Posted by Robert
Tio dagar in på 10-talet ger mig perspektiv på tillvaron. Alldeles nyss var det 70-tal och millenniet såg så avlägset ut. Livet lekte och som så många andra var jag full av tillförsikt om framtiden. Jag hade sett Ingo bli världsmästare i boxning och Armstrong landa på månen.

Ingenting verkade omöjligt. Vi var oövervinnerliga.

Så kom 80- och 90-talen och millennieskifte. Dysterkvistarna hotade med världens undergång. Ja, inte riktigt, men datorerna skulle i alla fall paja. Det gjorde de inte och det får mig att fundera om klimathotet är så överhängande som det påstås.

(Riktigt kul är det att en forskare på KTH i Stockholm stuckit ut näsan och vågat påstå att ”oljan kommer aldrig att ta slut”. Tvärt emot vad politikerna påstår hävdar gästforskaren Vladimir Kutcherov att vi inte står i slutet av petroleumåldern. Enligt hans forskning är vi bara i början, och oljan räcker i oändlighet.)

Millennieskiftet försvann i en blink och nästan lika snabbt gick 00-talet.

Nu är det 2010 och valår i Sverige. När jag får frågan påminner jag om bondeförbundets ledare Gunnar Hedlund, som inte ville ”sälja skinnet innan björnen var skjuten”.


Foto: Robert Sandström
"Sälj inte skinnet innan björnen är skjuten ..."

Gunnar Hedlund, född på förrförra millennieskiftet, 1900, sa de bevingade orden på Bondeförbundets riksstämma i Halmstad 1950, det vill säga samma år som jag föddes. Han lugnade sina anhängare och underströk att partiet stod på egna ben, han hade inte tänkte dansa efter folkpartiledaren Bertil Ohlins pipa.

Då hette Centerpartiet Bondeförbundet och Ohlins dotter Anne Marie var bara sex år. Drygt 40 år senare, 1991, blev hon Sveriges finansminister i Carl Bildts ministär. Och som sådan skulle hon komma att förfäkta den minst sagt uppseendeväckande åsikten att "Alla svenskar borde ha en årslön på banken".

Det hade inte alla svenskar då, och de har inte alla svenskar heller nu. Den sociala välfärden har monterats ned i rasande fart. Även om många knorrar över extra skatt på pensioner och lägre a-kassa befarar jag att egoismen tagit sig sådana proportioner att alltför många röstar med fötterna.

De som gynnas av jobbskatteavdraget lär vara i majoritet, mycket talar för att dessa vill ha kvar sin ”förmån”.

”Skit så länge hängslena håller” sa en värmländsk idrottsledare då han konstaterade att grov- skogs- och byggnadsarbetare tänkte kortsiktigt. Utan att träna kroppen för stora påfrestningar slet de så mycket de orkade för att tjäna på ackordet, utan minsta tanke på att kroppen ska hålla ett helt arbetsliv …

Jag säger inte att det var bättre förr. För det var det inte. Däremot visste vi vad solidaritet betydde, och vi tog hand om varandra på ett annat sätt än idag. Jag hävdar fortfarande att ett mått på vår kultur är hur vi tar hand om varandra.

I dag gör vi inte alltid det och det tycker jag är trist.
add comment ( 19 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Nu har Loppan vunnit allt - på ett och samma år! 
21 December, 2009, 22:20
Posted by Robert
För några veckor sedan visste jag inte vem Lionel Messi är då jag läste om honom i Roberto Savianos ”Skönhet och Helvete”. Sedan dess blev han först bäst i Europa i fotboll.

Nu har han också utsetts till världens bästa fotbollsspelare av inga mindre än internationella fotbollsförbundet Fifa - Fédération Internationale de Football Association.

Enligt uppgifter gör priset Messi historisk eftersom han under ett och samma år har tagit sex klubbtitlar och dessutom utsetts till bästa spelare av Fifa, Uefa och France Football.

Allt alltså under ett och samma år!

Läs gärna mitt tidigare inlägg om Lionel Messi. Sök på Loppan i sökrutan nedan.

add comment ( 15 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Travel Photographer of the Year i farfars fotspår 
17 December, 2009, 21:11
Posted by Robert
Martin Edström kastade som liten längtansfulla blickar efter sin framlidne farfars kamera som stod på en hylla utom räckhåll för det fotosugna barnbarnet. När Martin blev tolv år blev kameran äntligen hans. Resten är, som man säger, historia.

I dagarna har Martins fotograferande i flera delar av världen krönts med 1st prize in Travel Photographer of the Year. Grattis!

Martins farfar var ingen mindre än den legendariske DN-journalisten Mauritz Edström, med rötter i Ådalen, medarbetare i Arbetaren, välrenommerad filmrecensent och författare.

Redan som tonåring skrev Maurtiz Edström fyra (!) ungdomsböcker: Flygarhjälten från Ardennerna (1944), Vävaren som upptäcktes Amerika (1945), Blixtens betvingare (1946) och Stilla oceanens besegrare (1946).

Bland Mauritz Edström övriga verk märks två böcker om Ivar Lo-Johansson och självbiografiska trilogin Medan världen dör (1971), Mitt Ådalen (1978) och I min Faders hus (1984).

Generationsboken Medan världen dör är lika aktuell i dag som när den kom ut 1971 och värd att läsas om och om igen.

Jag nämner Martins farfar, dels för att Martin i högsta grad brås på honom, dels för att han följdriktig går i dennes fotspår - nästan bokstavligt. Det hjälper också till då jag försöker begripa hur Martin hinner med allt det han gör.

Som sagt, inte bara Ådalen, utan snart sagt hela Sverige var för litet för den vetgirige ynglingen Mauritz som kuskade runt om i Europa som hjälparbetare. Folkhögskolestudier i Sigtuna resulterade straxt i en socionomexamen med vilken han beträdde journalistbanan.

Först på den syndikalistiske tidningen Arbetaren, sedan på Dagens Nyheter där han arbetade från 1956 fram till sin död 1987, året innan Martin föddes.

På Dagens Nyheter var Mauritz Edström tongivande och han blev en av Sveriges mest respektera film-, litteratur-, teater-, TV- och mediekritiker.

Barnbarnet Martin har inte suttit fast på kammaren, utan rest kors och tvärs över hela jorden på uppdrag av bland andra Röda Korset, SAAB, Abbott Laboratories, Bergsport, Svenska Klätterförbundet, Escape 360, Stadium och ett antal andra magasin och dagstidningar.

Foto: Robert Sandström


Oftast som fotograf, vilket inte hindrat honom från att författa en och annan artikel.

– Men jag är inte journalist, säger Martin Edström som hittills titulerat sig ”skribent”. Det förstnämnda kommer han tveklöst att bli eftersom han just nu studerar på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMK, på Stockholms universitet.

Ett flertal reportageresor har det redan blivit och sedan 2008 har han för Röda Korsets räkning dokumenterat HIV/AIDS-projekt i Zambia, Tanzania, Uganda, Sydafrika, Mexico, USA och Canada.

Det egna projektet Carpe Diem – Fånga dagen! – ska resultera i en dokumentär om miljöprojekt i världen. I somras avverkade han Amazonas i Peru och Ecuador samtidigt som han luffade runt på Cape Verde där han träffade fiskare som han följde med ut på Atlanten där de fiskar med krok och lina.

I Cape Verde har också Martin tagit de bilder som gett honom årets seger i Travel Photographer of the Year Awards. Det är en årlig fototävling för alla som tycker om att resa och fotografera.

Foto: Robert Sandström


Det är första gången som förstapriset går till en svensk och det kan noteras att utmärkelsen offentliggjordes bara timmarna efter det att Martin kommit hem från Malta där han gjort ett reportage om båtflyktingar.

Martin har naturligtvis inga fritidsproblem och det han gärna ägnar sig åt är bergsklättring. I disciplinen är han instruktör. Frågan är förstås hur han hinner med allt det han gör?

Nämnde jag att Martin är 21 år …? Förstår ni att jag undrar vad han har fått till frukost som jag inte fick?

Foto: Martin Edström
A village on Santo Antao, Cape Verde. Click the image to go to the winner's gallery at TPOTY.com


add comment ( 12 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>