Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - ”Skit så länge hängslena håller”
”Skit så länge hängslena håller” 
10 January, 2010, 20:28
Posted by Robert
Tio dagar in på 10-talet ger mig perspektiv på tillvaron. Alldeles nyss var det 70-tal och millenniet såg så avlägset ut. Livet lekte och som så många andra var jag full av tillförsikt om framtiden. Jag hade sett Ingo bli världsmästare i boxning och Armstrong landa på månen.

Ingenting verkade omöjligt. Vi var oövervinnerliga.

Så kom 80- och 90-talen och millennieskifte. Dysterkvistarna hotade med världens undergång. Ja, inte riktigt, men datorerna skulle i alla fall paja. Det gjorde de inte och det får mig att fundera om klimathotet är så överhängande som det påstås.

(Riktigt kul är det att en forskare på KTH i Stockholm stuckit ut näsan och vågat påstå att ”oljan kommer aldrig att ta slut”. Tvärt emot vad politikerna påstår hävdar gästforskaren Vladimir Kutcherov att vi inte står i slutet av petroleumåldern. Enligt hans forskning är vi bara i början, och oljan räcker i oändlighet.)

Millennieskiftet försvann i en blink och nästan lika snabbt gick 00-talet.

Nu är det 2010 och valår i Sverige. När jag får frågan påminner jag om bondeförbundets ledare Gunnar Hedlund, som inte ville ”sälja skinnet innan björnen var skjuten”.


Foto: Robert Sandström
"Sälj inte skinnet innan björnen är skjuten ..."

Gunnar Hedlund, född på förrförra millennieskiftet, 1900, sa de bevingade orden på Bondeförbundets riksstämma i Halmstad 1950, det vill säga samma år som jag föddes. Han lugnade sina anhängare och underströk att partiet stod på egna ben, han hade inte tänkte dansa efter folkpartiledaren Bertil Ohlins pipa.

Då hette Centerpartiet Bondeförbundet och Ohlins dotter Anne Marie var bara sex år. Drygt 40 år senare, 1991, blev hon Sveriges finansminister i Carl Bildts ministär. Och som sådan skulle hon komma att förfäkta den minst sagt uppseendeväckande åsikten att "Alla svenskar borde ha en årslön på banken".

Det hade inte alla svenskar då, och de har inte alla svenskar heller nu. Den sociala välfärden har monterats ned i rasande fart. Även om många knorrar över extra skatt på pensioner och lägre a-kassa befarar jag att egoismen tagit sig sådana proportioner att alltför många röstar med fötterna.

De som gynnas av jobbskatteavdraget lär vara i majoritet, mycket talar för att dessa vill ha kvar sin ”förmån”.

”Skit så länge hängslena håller” sa en värmländsk idrottsledare då han konstaterade att grov- skogs- och byggnadsarbetare tänkte kortsiktigt. Utan att träna kroppen för stora påfrestningar slet de så mycket de orkade för att tjäna på ackordet, utan minsta tanke på att kroppen ska hålla ett helt arbetsliv …

Jag säger inte att det var bättre förr. För det var det inte. Däremot visste vi vad solidaritet betydde, och vi tog hand om varandra på ett annat sätt än idag. Jag hävdar fortfarande att ett mått på vår kultur är hur vi tar hand om varandra.

I dag gör vi inte alltid det och det tycker jag är trist.
add comment ( 19 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Nu har Loppan vunnit allt - på ett och samma år! 
21 December, 2009, 22:20
Posted by Robert
För några veckor sedan visste jag inte vem Lionel Messi är då jag läste om honom i Roberto Savianos ”Skönhet och Helvete”. Sedan dess blev han först bäst i Europa i fotboll.

Nu har han också utsetts till världens bästa fotbollsspelare av inga mindre än internationella fotbollsförbundet Fifa - Fédération Internationale de Football Association.

Enligt uppgifter gör priset Messi historisk eftersom han under ett och samma år har tagit sex klubbtitlar och dessutom utsetts till bästa spelare av Fifa, Uefa och France Football.

Allt alltså under ett och samma år!

Läs gärna mitt tidigare inlägg om Lionel Messi. Sök på Loppan i sökrutan nedan.

add comment ( 15 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Travel Photographer of the Year i farfars fotspår 
17 December, 2009, 21:11
Posted by Robert
Martin Edström kastade som liten längtansfulla blickar efter sin framlidne farfars kamera som stod på en hylla utom räckhåll för det fotosugna barnbarnet. När Martin blev tolv år blev kameran äntligen hans. Resten är, som man säger, historia.

I dagarna har Martins fotograferande i flera delar av världen krönts med 1st prize in Travel Photographer of the Year. Grattis!

Martins farfar var ingen mindre än den legendariske DN-journalisten Mauritz Edström, med rötter i Ådalen, medarbetare i Arbetaren, välrenommerad filmrecensent och författare.

Redan som tonåring skrev Maurtiz Edström fyra (!) ungdomsböcker: Flygarhjälten från Ardennerna (1944), Vävaren som upptäcktes Amerika (1945), Blixtens betvingare (1946) och Stilla oceanens besegrare (1946).

Bland Mauritz Edström övriga verk märks två böcker om Ivar Lo-Johansson och självbiografiska trilogin Medan världen dör (1971), Mitt Ådalen (1978) och I min Faders hus (1984).

Generationsboken Medan världen dör är lika aktuell i dag som när den kom ut 1971 och värd att läsas om och om igen.

Jag nämner Martins farfar, dels för att Martin i högsta grad brås på honom, dels för att han följdriktig går i dennes fotspår - nästan bokstavligt. Det hjälper också till då jag försöker begripa hur Martin hinner med allt det han gör.

Som sagt, inte bara Ådalen, utan snart sagt hela Sverige var för litet för den vetgirige ynglingen Mauritz som kuskade runt om i Europa som hjälparbetare. Folkhögskolestudier i Sigtuna resulterade straxt i en socionomexamen med vilken han beträdde journalistbanan.

Först på den syndikalistiske tidningen Arbetaren, sedan på Dagens Nyheter där han arbetade från 1956 fram till sin död 1987, året innan Martin föddes.

På Dagens Nyheter var Mauritz Edström tongivande och han blev en av Sveriges mest respektera film-, litteratur-, teater-, TV- och mediekritiker.

Barnbarnet Martin har inte suttit fast på kammaren, utan rest kors och tvärs över hela jorden på uppdrag av bland andra Röda Korset, SAAB, Abbott Laboratories, Bergsport, Svenska Klätterförbundet, Escape 360, Stadium och ett antal andra magasin och dagstidningar.

Foto: Robert Sandström


Oftast som fotograf, vilket inte hindrat honom från att författa en och annan artikel.

– Men jag är inte journalist, säger Martin Edström som hittills titulerat sig ”skribent”. Det förstnämnda kommer han tveklöst att bli eftersom han just nu studerar på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMK, på Stockholms universitet.

Ett flertal reportageresor har det redan blivit och sedan 2008 har han för Röda Korsets räkning dokumenterat HIV/AIDS-projekt i Zambia, Tanzania, Uganda, Sydafrika, Mexico, USA och Canada.

Det egna projektet Carpe Diem – Fånga dagen! – ska resultera i en dokumentär om miljöprojekt i världen. I somras avverkade han Amazonas i Peru och Ecuador samtidigt som han luffade runt på Cape Verde där han träffade fiskare som han följde med ut på Atlanten där de fiskar med krok och lina.

I Cape Verde har också Martin tagit de bilder som gett honom årets seger i Travel Photographer of the Year Awards. Det är en årlig fototävling för alla som tycker om att resa och fotografera.

Foto: Robert Sandström


Det är första gången som förstapriset går till en svensk och det kan noteras att utmärkelsen offentliggjordes bara timmarna efter det att Martin kommit hem från Malta där han gjort ett reportage om båtflyktingar.

Martin har naturligtvis inga fritidsproblem och det han gärna ägnar sig åt är bergsklättring. I disciplinen är han instruktör. Frågan är förstås hur han hinner med allt det han gör?

Nämnde jag att Martin är 21 år …? Förstår ni att jag undrar vad han har fått till frukost som jag inte fick?

Foto: Martin Edström
A village on Santo Antao, Cape Verde. Click the image to go to the winner's gallery at TPOTY.com


add comment ( 12 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Arbetslöshet väntar Sven-Otto, Göran och Maria 
11 December, 2009, 14:44
Posted by Robert
Plötsligt går det åt rätt håll i opinionsmätningarna. Det kan ju inte ha undgått någon att S+MP+V når upp till 50 procent i SCB:s partisympatimätning, landets mest omfattande och som presenteras två gånger om året.

Gapet ner till Alliansen har ökat till 7,5 procentenheter!

Det ger alla som tröttnat på Alliansen Råg i ryggen och fungerar minst lika bra som kick off som den LO, Landsorganisationen, genomfört på ett antal platser i landet för att uppmärksamma att 405 000 svenskar står utan arbete.

I Skellefteå, till exempel, utplacerades 418 ljus på Möjligheternas torg i Skellefteå. Ett ljus för var 10:e arbetslös.

En påminnelse för regeringen och arbetsmarknadsministern att dagens arbetsmarknadspolitik inte accepteras av den politiska oppositionen.

Just nu förefaller det faktiskt som om att Alliansen gör allt vad den kan för att förlora riksdagsvalet 2010. Först särbehandlingen av pensionärer, som inte får något jobbskatteavdrag, och nu senast flåsandet i nacken på tusentals svårt sjuka som tvingas till Arbetsförmedlingen när de blir utförsäkrade 1 januari 2010.

Ett mått på vår kultur är enligt min mening hur vi tar hand om varandra. Borgarnas sjukförsäkringspolitik saknar motstycke och är minst sagt ovärdig.

Som det förefaller nu vinner Oppositionen nästa val. Det är straxt dags för arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, socialminister Göran Hägglund och äldre- och folkhälsominister Maria Larsson att anmäla sig som arbetssökande. Om tre kvarts år torde de vara arbetslösa.


Foto: Erland Segerstedt

418 av 40 500 ljus tändes på Möjligheternas torg i Skellefteå och därmed har LO dragit igång valkampanjen med sikte på regeringsskifte. Littorin, Hägglund och Larsson får straxt anmäla sig på Arbetsförmedlingen.add comment ( 11 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Grattis Loppan, Du är bäst i hela Europa 
1 December, 2009, 21:09
Posted by Robert
Märkligt hur saker och ting hänger ihop. I helgen läste jag Roberto Savianos nyligen på svenska utgivna ”Skönhet och Helvete” (Brombergs förlag). En bok så bra, att den praktiskt taget läser sig själv.

Savianos porträtt av människor är briljanta; Man blir verkligen nyfiken på dem som beskrivs under rubriker som ”Skelett i glas”, ”Att sätta allt på spel” och ”Verklighetens Donnie Brasco”; personer som mot alla odds realiserar sina drömmar och ”likt humlan inte vet att de inte kan flyga men gör det ändå”.

Liknelsen med humlan gäller för ”Loppan” Lionel Messi som ”med sin spensliga kropp, sina små fötter och spinkiga ben, med sin lilla bål och alla sina tillväxtproblem inte skulel kunna spela modern fotboll, som är bara muskler, massa och kraft. Men detta vet inte Messi. Och det är därför han är störst av alla.”

(Måste ärligen säga att jag aldrig tidigare hade hört talas om Messi, än mindre att en fotbollsspelare har varit drabbad av dvärgväxt.)

Messi är lagkamrat med Zlatan, så det var bara några knapptryckningar från att kolla honom på Barcelonas hemsida, och också Wikipedia. Jag blev så imponerad av hans levnadsöde att jag laddade hem en av fotbollsklubbens bilder på honom.

Jag har bilden just nu som skrivbordsbild på en av mina bärbara datorer, för att inspireras och inte glömma bort att ”allt är möjligt”.

Knappt en dag senare utdelas fotbollsvärldens mest prestigefyllda utmärkelse – Ballon d'Or – ut. Ett pris som delas ut av magasinet France Football, där vinnaren röstas fram av fotbollsjournalister i hela Europa. Sveriges röst förvaltas av fotbollsmagasinet Offside.

Ett pris som lätt drunknar av Svenska Dagbladets bragdguld som delas ut samma dag. Det fick inte Zlatan Ibrahimovic, utan skidskytten Helena Jonsson, 25-åringen som tog ett guld, ett silver och ett brons i VM i Pyeongchang.

Europas fotbollsjournalisters röster på Zlatan räckte ”bara” till en sjunde plats bland tio nominerade. Vann gjorde – argentinaren Lionel Messi.

Jag är den förste att gratulera. Och läs gärna Roberto Savianos nya bok på svenska. Boken riktar han till sina läsare. ”Till dem som gjorde det möjligt för Gomorra att bli farlig för vissa krafter som har behov av tystnad och skugga …”.


"La Pulga". Loppan, är smeknamnet på Europas just nu bäste fotbollsspelare, Lionel Messi. Den minsta nu levande fotbollsstjärna. Sedd från läktaren "en okontrollerbar och supersnabb liten prick" enligt Roberto Saviano som beskriver honom i sin nya bok "Skönhet och Helvete" (Brombergs).
Foto: FC Barcelona

Roberto Saviano i "Skönhet och Helvete" om Lionel Messi:
”Ingen springer ifatt honom. Hans tyngdpunkt är låg, motståndarna tacklar honom, men han faller inte och flyttar inte på sig. Han fortsätter att hålla kursen, bollen vid fötterna, stannar inte, dribblar, hoppar över, glider undan, sticker iväg, fintar. Han går inte att stoppa. I Barcelona sägs det elakt att försvarsstjärnorna i Real Madrid, Roberto Carlos och Fabio Cannavaro, aldrig har sett Messi framifrån, för de har aldrig lyckats springa ikapp honom. Leo är snabb som blixten, han pilar iväg på sina små fötter som är som händer i sin förmåga att hålla kvar bollen och han har hela tiden koll på den. När han fintar snubblar motståndarna över sina j ättefötter i storlek fyrtiofem.”
add comment ( 11 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>