Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - – Det är ett krig!
– Det är ett krig! 
7 August, 2018, 06:26
Posted by Administrator
SEX ÅR EFTER TV-PREMIÄREN ser jag om Torka aldrig tårar … av Jonas Gardell och upptäcker hur stark den är. Jag har inga minnen av att jag uppfattade den så när jag såg den hösten 2012. Men mycket har hänt sedan dess …

Bokomslag, Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell
Foto: Norstedts förlag

Garderoben är väl snart något man bara förvarar kläder i. Men för inte så länge sedan var det synonymt med att inte öppet visa att man är homosexuell. Fastan att alla visste det försökte man dölja det så gått det gick. Oftast inte alls.

Dagens unga har inga problem med att öppet visa sin kärlek oavsett vem den riktas till. I debatten är det nästan en ”ickefråga”. Det betyder inte jag undervärderar betydelsen av Pride och paraden som precis avslutats i Stockholm och nu fortsätter till Göteborg.

LÅNG KAMP KVAR

Nej, det finns mycket fördomar kvar och jag förstår den som smyger med sin homosexualitet i ett litet samhälle eller på en liten ort där det tisslas och tasslas. Och ser vi oss om ut i världen finns oerhört mycket kvar att kämpa emot.

Jag har nära vänner som avlidit i Aids, så långt som HIV-infektionen inte behöver gå numera i ett land som Sverige där bromsmediciner är gratis. Förra året följde jag en kamrat i Thailand hela vägen fram till hans sista andetag.

Det var en omstörtande upplevelse. I Thailand finns inga kostnadsfria behandlingar och bromsmediciner. På några månader utvecklas sjukdomen och sista förloppet går på några veckor.

Ena dagen är personen tal- och kontaktbar för att två – tre dagar senare vara helt försatt i koma. Ett par dagar därefter upphör livet.

Jag har aldrig blivit så berörd och jag frågade en läkare här i Sverige, som behandlar Aids-patienter, hur läkare och sjukvårdspersonal står ut? Svaret på min fråga kom blixtsnatt:

– Det är ett krig!

HIV/AIDS FÖRSTA FÖRLOPPP

Med det perspektivet ser jag om dramatriologin och märker, dels hur mycket jag har glömt, dels hur träffsäker den är. Och, naturligtvis, vilken fantastisk författare och dramatiker vi har i Jonas Gardell!

Du som inte har sett ”Torka aldrig tårar …” får inte missa att se den på SVT Play där den ligger ute till 1 februari 2019.

Se den som en dramadokumentär om Hiv/AIDS första förlopp i Sverige, eller för att minnas de första offren i denna sjukdom som synliggjorde så ofattbart mycket hat och fördomar. Inte minst från den ”Kärleksfulla kristna” och några präster som till och med tyckte att det var ”bra att bögarna dog”.

Skräcken för att drabbas var massiv. Sjukhuspersonalen klädde sig i tätslutande ”rymddräkter” och förordningen löd: ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

När döden inträtt lades kroppen i en svart plastsäck på vilken det stod: ”SMITTORISK”.

Och det var de som älskade mest ...
De av kärlek besatta ...
Det var dem som frosten tog!
Ur Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell

Fotnot: Torka aldrig tårar utan handskar är en romantrilogi skriven av Jonas Gardell. Den första delen, Kärleken, utkom 20 juli 2012 och den andra delen, Sjukdomen, utkom 2 januari 2013. Den sista delen, Döden, utkom hösten samma år.
add comment ( 13 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Nästa> Sista>>