Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - R.I.P. Kenneth Gärdestad
R.I.P. Kenneth Gärdestad 
4 March, 2018, 03:46
Posted by Administrator
MED SORG NÅS jag av budskapet om Kenneth Gärdestads bortgång samtidigt som jag gläds över att han fått ro och vila. Det krävdes en djupintervju med Kenneth för att vi skulle bli personliga vänner; inte enbart för stunden, utan för livet.


Faksimil: expressen.se/noje 3 mars 2018

Kenneth behöver ingen presentation. Han var textförfattaren bakom ur djupet av sitt hjärtas älskade broders sång- och musikskatt; brödraduon som kom att för alltid skrivit in sig i den svensk pop- och vishistorien.
Med djup kärlek berättade han för mig om sin bror Teds svåra sjukdom, och hur Ted till sist valde att själv ända sitt liv.
En tragedi som Kenneth bar med sig hela sitt återstående liv, men som också gav honom kraft att synliggöra psykiskt sjuka människors verklighet. För det kom han att prisas, och det är precis som Expressens nöjesjournalist Maria Brander konstaterar:
"Först i slutet fick Kennet Gärdestad sin revansch".
HANDGEMÄNG MED TED
Jag berättade för Kenneth, att hans bror Ted är de facto den enda människa jag bokstavligt slagits med. Under åren jag drack, och efter att han kommit näst sist i Eurovision Song Contest 1979 med Satellit. Det var på restaurang Victoria i Kungsträdgården (Stockholm). Han satt tillsammans med skådespelaren Per Ragnar och jag gick fram och gratulerade honom till framgången i Jerusalem. Sinnet rann över på Ted, och vi delade ut några slag mot varandra.
Vi hade under ett av TV-lagets framträdanden i fotboll utanför Vingåker käftat med varandra, och med det i bakhuvudet var jag spydig; han mindes också att vi kommit i delo med varandra och kunde inte hålla tillbaka sin ilska.
PER RAGNAR MEDLADE
Det krävdes lite medling mellan oss, för vilket jag är Per Ragnar evigt tacksam, för att vi skulle kunna lämna händelsen bakom oss och avsluta kvällen på ett värdigt sätt.
Självklart skäms jag för mitt uppträdande, men förlåter mig själv eftersom jag aldrig någonsin därefter lyft en hand mot en annan människa; jag har faktiskt inte varit inblandad i något mer handgemäng, vare sig före eller efter incidenten med Ted.


Kenneth Gärdestad.
Foto: Sveriges Radio

Kenneth var övertygad om att Ted i sin himmel förlät mig. Det är jag också. Men kunde jag ändra på tidens gång hade jag utan tvekan vevat tillbaka livsfilmen och handlat annorlunda.
När jag fick veta att Ted hade tagit livet av sig var det som att få en planka slagen i huvudet. När jag sedan begrep att han var svårt sjuk skämdes jag ännu djupare över att ha ofredat honom den där gången på Victoria …
SPELA KULA
Låt mig i detta sammanhang travestera Sten Selanders dikt Spela kula:
"Jag ville göra, jag vet inte vad, / för att en gång få se Ted glad. / Nu är det för sent, att ändrasig stort / Man kan aldrig ändra det fula man gjort / och trösta pojkar som efter, att de stelnat till män / lämnat oss för länge sen."
Jag gråter stilla, av glädje över att jag fick lära känna Kenneth och räkna honom bland mina vänner.
Också över att Kenneth var en av de tusentals människor jag mött under mitt journalistiska yrkesliv som gjorde kanske det djupaste och mest bestående intrycket.
Under intervjun var Kenneth öppen, naken och sårbar då han berättade om Teds svåra sjukdom, och sina egna tillkortakommanden när det gällde att hjälpa och finnas till ...


Ted Gärdestad
Foto: Sveriges Radio

Ur djupet av mitt hjärta:
Tack Kenneth - och Ted - för alla fina vistexter du gav oss, för alla dina enastående framträdanden som anhörig till en svårt psykiskt sjuk människa, och för den ärliga och sårbara människa du vågade vara. Jag kommer alltid att bära med dig i mitt hjärta.

Vila i frid - det är du värd.
add comment ( 23 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | Nästa> Sista>>