Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - JAG HAR HAFT FEL – #METOO ÄR RÄTT UTE
JAG HAR HAFT FEL – #METOO ÄR RÄTT UTE 
2 November, 2017, 04:02
Posted by Administrator
JAG ERKÄNNER DET. Trodde att #Metoo-kampanjen var ett hysteriskt fenomen till följd av den medierapportering jag nåddes utav i Thailand. Efter hand har jag insett att kampanjen är nödvändig, och att den steg för steg upprättar kvinnor som utsatts för skamlösa övergrepp och våldtäkter.

Jag ska inte säga, att det är Michael Fallons avsägelse som öppnat upp mina ögon. Nej, det är ett återgivet arbetsplatssamtal i Sverige som fått mig att erkänna att jag haft fel, vilket jag naturligtvis beklagar.

Faksimil: sverigesradio.se

– Förlåt mig älskade kvinnor, även om jag med bestämdhet kan säga att jag inte har kladdat på er. Det är jag bergsäker på!

Men jag har alltför många bröder i världen som verkligen beter sig som tölpar. Det raseri som #Metoo ger utlopp för är ett friskhetstecken. Det, om något, är praktisk jämlikhet. Det är bra att ni vittnar, skriker och tjuter – för det behövs. Och det kommer att göra gott.

Jag har också haft anledning att fundera över mitt ställningstagande efter att några högt uppskattade manliga vänner sagt till mig att jag har fel. Eftersom jag respekterar deras åsikter, och känner dem väl, har det varit anledning nog för mig att ta mig en funderare.

ETT SAMTAL RÄCKTE

Ett telefonsamtal till Sverige en sen kväll (lokal tid Thailand) fick mig slutgiltigt att kapitulera. Samtalen i lunchrummen på några arbetsplatser säger mig, att patriarkalismen är djup rotad. Inte bara i Sverige utan snart sagt över hela världen.

Söker efter dess motsvarighet, matriarkat, men finner inga, Det närmaste jag kommer är matrilinjära samhällssystem där egendomar ärvs av kvinnor. Största kulturen därvidlag finns hos folkgruppen minangkabau på Sumatra som består av ungefär fyra miljoner människor.

För övrigt är det osäkert om det över huvud taget funnits några matriarkat. Av de matrilinjära kulturer som har funnits är det enbart spillror kvar och också dessa är på väg att försvinna.

Folkgruppen tuareger i norra Afrika är ett exempel, så också några polynesiska folk i Stillahavsområdet. I övrigt är det männen som styr!

Där har vi förstås orsaken till ojämlika löner mellan könen, något som jag aldrig har förstått. Min ståndpunkt har alltid varit, att lika jobb ska ha lika lön. Oavsett om det utförs av en man eller en kvinna. För mig är det en självklarhet.

Jag har förstått att jag är relativt ensam bland män att ha denna åsikt. Här har vi också mycket kvar att göra. Det här är faktiskt en fråga att gå till val på. Förändringar tar tid, så det är hög tid att gå till verket direkt.

DRABBAR OCKSÅ MÄN

Jag vill också påminna om att sexuella trakasserier även drabbat män. Jag är överraskad över att ingen man har vågat träda fram (vad jag sett i alla fall) och berätta hur det är att tillhöra en sexuell minoritet. Det dessa får utstå är faktiskt jämförbart med det som kvinnor får utstå.

Dessa trakasserier kommer även från kvinnor, och till och med deras egna mödrar som inte kan acceptera att deras barn är homosexuell, lesbisk, transperson eller transgender. Så till den milda grad att barnet i bästa fall flyttar hemifrån, oftast också till en större ort.

I sämsta fall tar de livet av sig.

En av Sveriges främsta jämställdhetskvinnor är framlidne författarinnan Astrid Pettersson i Lindome. Född 1909 i Älvsåker, Hallands län, död den 8 augusti 1998 i Lindome utanför Göteborg.

Större delen av sitt liv bodde hon i Halland, bland annat i Älvsåker, Lindome och Harplinge.

Astrid var den första änkan i Sverige som fick bli medlem i Lantbrukarnas Riksförbund. När lantbrukaren dog kunde inte kvinnan ärva medlemskapet. Hon ställdes utanför jordbrukskollektivet.

Astrid var inte den som satte sig där man ställde henne. Tvärt om, hon rev upp himmel och jord och åstadkom ett sjuhelsikes oväder i lantbruksrörelsen och Bondeförbundet där hon också var aktiv politiker.

Hon var första namn på riksdagslistan i Halland, men barnafödande, och då gick platsen till en annan hallänning. Så var det på 1940-talet. Även här har mycket förändrats.

KVINNAN I CENTRUM

Astrid skrev ett 20-tal böcker om bondelivet. Ofta självbiografiska, alltid med kvinnan i centrum. Med detaljer som tvingade henne att lägga ned handlingen i 1700-talet för att inte bli åtalad. Sanningen har alltid varit obekväm för de besuttna.

Hon deltog i fyrtio fredsmarscher i Washington och var vår främste antikärnkraftkämpe. Naturligtvis åstadkom hon förändringar i Bondeförbundet, och hon blev första svenska bondgårdsägande kvinnan vars medlemskap godkändes.

INGEN KVINNOSAKSKVINNA

Mina samtal vid hennes stora köksbord i hennes stora hus i Gastorp i Lindome, som hon själv ritade, är oändliga. Ville jag få henne att explodera räckte det med att jag kallade henne för ”kvinnosakskvinna”.

– Jag är ingen kvinnosakskvinna, men för jämställdhet! dundrade Astrid och fortsatte.

– Kvinnorna har inte bättre ideal än männen. De vill bara komma åt mannens privilegier. Nej, låt oss börja från om från början och utgå från att män och kvinnor är lika och har samma förutsättningar!

Det är också min ståndpunkt. #Metoo-rörelsen är en bit på vägen. Det gläder mig att kvinnorättskvinnan Tarana Burke fått kredit för sin rörelse som hon startade på Myspace 2006, främst för färgade yngre kvinnor i utsatta områden.

Så fort jag hittar en T-shirt med trycket #Metoo ska jag köpa den och ta den på mig. Jag lovar, och hoppas härmed vara förlåten med mitt för hastiga ställningstagande för några veckor sedan.
add comment ( 150 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | Nästa> Sista>>