Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Stolt över att vara svensk
Stolt över att vara svensk 
10 April, 2017, 04:40
Posted by Administrator
I dag är jag stolt över att vara svensk och en av hundratusentals medborgare som bor i Storstockholm.
Jag är stolt över er manifestation i går där ni hörsammade iraniern Damon Rastis uppmaning att stå upp mot våldet. Närmare 30 000 var ni, och det har ni all heder av, var och en.

Bilden publiceras med förmodad tillåtelse, för vilket jag ber ödmjukt om Post Publika.
KOLLEKTIV SKULD
Mitt lands medborgare har fångats i en kollektiv skuld efter två världskrig, där vi stod utanför och påstod, att vi var "neutrala".
Det var vi inte, och därför har vi levt med en kollektiv skuld och lögner, som om att vi haft ett "folkhem", en social välfärd, och att vi har varit ett av det bästa länderna i världen.
Så är det ju inte, och har aldrig varit. Detta är en svårslagen myt som bankats in i våra huvuden, årtionde efter årtionde.
YTTRE HOT
Således skulle det krävas ett yttre hot och en iransk flykting till Sverige för att vi skulle återfå vår frihet och vår kollektiva kämparglöd; den glöd vi visade vid snart sagt alla möjliga tillfällen under framför allt 1970-talet då vi demonstrerade mot kärnkraft, vietnamkriget, regleringen av våra älvar, och då vi krävde jämställdhet, sanning och rätt.
Eftersom vårt land inte var sönderbombat av krig kunde vi bygga upp vårt land till en välfärdsstat snabbare än andra nationer.
Industrihjulen gick på högvarv och jordbruken blommade; bättre än på 1950- och 1960-talen lär vi inte få det.
Men så hände någonting. Nationen fick hybris och vi lutade oss tillbaka eftersom vi trodde att välståndet var en självgående maskin.
Stora företag, som Åtvidaberg med flera — fram till Ericssons Axe-växlar — förlorade marknad.
Omvärlden gick om oss. Vi förstod inte, att när vi klev upp på morgonen var vi minst en natt efter Asien och andra länder lång bort ifrån ...
SÄNK LÖNERNA KOLLEKTIVT
Nu tror jag att vi har vaknat som nation. Jag ber därför vårt lands ledare att ta vara på nyvaknandet och gå i bräschen för förändringar.
Börja, till exempel med att halvera era arvoden. Det tvingar företagsledarna att göra samma sak.
Sefan kommer de ledande yrkesgrupperna att göra detdamma när fackförbunden väl tvingats erkänna sig både nöjda och förnöjda.
När så vi alla sänker våra lönekrav kan vi förmodligen höja sjukvårdens och polisens löner till en anständig nivå.
RES I VÄRLDEN
Och du som är ung, res ut i världen! Titta dig omkring, insup bilderna (bättre än alkohol och droger) och skapa dig nya intryck.
Kom sedan tillbaka hem med pånyttfödd kreativitet och skapa nya verksamheter, iscensätt dina ideer och förverkliga dina drömmar.
Du som är äldre: Gör samma sak!
I VARJE APPLÅD
Av förståeliga skäl var jag inte på Sergels torg i går eftersom jag befinner mig på Filippinerna. Men jag var med er, i varje tal, vid varje applåd och i den magnigika tysta minuten.
Jag säger det igen:
I dag är jag stolt över att vara svensk!
add comment ( 29 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Nästa> Sista>>