Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Var tog smørrebrøden vägen?
Var tog smørrebrøden vägen? 
29 September, 2016, 18:19
Posted by Administrator
JAG VAR SÄKER på att jag skulle få äta ett riktigt Smørrebrød när jag mellanlandade på Köpenhamns flygplats på väg till Berlin. Men hur jag än letade tog det mig 35 - 40 minuter att finna en restaurang som serverade den danska "nationalrätten".

— Har ni danska smørrebrød? frågade jag var och varannan av de tjugotalet kaféer och restauranger som ligger i terminalen.

Foto: Robert Sandström

— Nej, nej och nej, var det återkommande svaret tills jag tipsades om Aaamanns längst ned i flyghamnen.

Mycket riktigt utlovades smörgåsen, men bara med fisk. Visserligen serverad på rågbröd, men i övrigt ingenting som jag förknippar med danska smørrebrød. Storleken var heller inget att skryta med, ungefär som en halv skiva danskt rågbröd som går att köpa i de flesta livsmedelsbutiker i Sverige.

Priset då? 135 danska kronor vilket motsvarar 175 svenska dito.

Tänker stilla: "Tur att jag vann på hästarna i går kväll."

När jag också betalt kaffet är vinsten (471 kronor) åtminstone till minst hälften förbrukad ...

SKÄMDES BORT

Inser att jag skämdes bort på de gamla färjorna som trafikerade Malmö - Köpenhamn respektive Göteborg Fredrikshamn. Det var tider det, och vilka smørrebrød!!

Nåja, det var ju ett halvt liv sedan, och nästan lika länge är det sedan jag senast landade på Kastrup. Närmare bestämt 1998 då jag befann mig en tid i Nordamerika. Flyget från New York (Newark) var försenat flera timmar på grund av ett minst sagt häftigt åskoväder.

När vi fick klartecken och skulle kliva in i flygplanet som skulle ta oss till Köpenhamn upptäckes att en vajer inne i flygkroppen fastnat.

Efter ytterligare tre - fyra timmar kom vi iväg. Då inträffade nästa skådespel.
En flygplatskontrollant kom till Gaten, och han fick för sig att allt handbagage skulle passera en rektangulär ram som motsvarade maximala måtten på handbagaget. En mindre panik utbröt, men allting löste sig då en berömd amerikansk affärsjurist skulle stoppas eftersom han hade tre stora väskor fulla med pärmar innehållande viktiga affärsavtal, lagböcker och Gud vet vad?

JURISTENS ILSKA LÖSTE ALLT

Jag har aldrig i mitt liv sett en så arg man i hela mitt liv och när han hotat stämma inte bara flygbolaget och Newark, utan till och med delstaten New Jersey fann kontrollanten att det var bättre att fly än illa fäkta.

Det var en annan märklig händelse på hemresan. Vi var två Robert Sandström som skulle med flyget. Om det var det som orsakade att mitt bagage (två blytunga väskor) fick en egen flygresa låter jag vara osagt. Den ena hamnade k Rejkavik, den andra i Frankfurt am Main.

Nåja, bagaget kom fram dagen efteråt — med taxi.

Tro nu inte att äventyret slutade här? Nej då!

I Köpenhamn inleddes en flygstrejk precis när vi landade och jag hade att välja på att boka in mig på ett hotell på Kastrup eller ta sista förbindelsen till Sverige. Planet gick till Göteborg, 25 mil från Karlstad som var min destination ...

Hur länge jag skulle ha fått bo på hotell vet jag inte? Strejken varade åtminstone några dagar så det hade väl blivit ett tag. Visserligen gratis, men jag tyckte inte att jag hade tid.

Från dörr till dörr, från Newark tilArvika, där jag då bodde, via Göteborg tog hemresan 31 timmar!

Kanske är det därför som jag inte har varit på Kastrup sedan dess. Då hade de i alla fall riktiga smørrebrød vad jag kan minnas. Har också Berlin förändrats så till den milda grad vete tusan om jag vill besöka fler städer Europa?

Då blir det Asien för hela reskassan.

Foto: Robert Sandström
add comment ( 13 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> Sista>>