Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Snacka inte bantning med mig!
Snacka inte bantning med mig! 
4 September, 2016, 13:54
Posted by Administrator
NÄR NÅGON ANTYTT de senaste 40 åren att jag kanske borde banta har jag smålett och tänkt, att bantning, de ska ni inte prata med mig om! Från att ha varit tyngdlyftare, och bland de starkaste av dåtidens ungdomar i detta land, blev jag ofattbart tjock och tung.

Foto: Jonas Drescher ©
I klädväg fanns bara strumpor och näsdukar att köpa. Allt fick sys eller beställas. De här byxorna, som är det enda plagg jag har kvar från tiden som fullvuxen, är special- skräddade. En kvinna i Liatorp sydde bland annat badbyxor åt mig, av två gamla skjortor.

När jag i februari 1974 ställde mig på SJ:s fraktvåg i godsmagasinet i Åseda ställde sig visaren på 174 kilo! Någon vecka därefter satte legendariske framlidne kirurgen och sexbarnspappa Hans Dencker kniven i mig på Skånes Universitetssjukhus i Lund.


Jag hade fått en remiss av doktor Jonung (vars namn jag aldrig glömmer eftersom det rimmar på honung) och läkarlaget i Lund bedömde att jag skulle opereras mot fetma, genom en så kallad tarm-shunt-operation. Sex meter av tunntarmen togs bort.

Vikten rasade i snabb takt till en början. Enda nackdelen var de oberäkneliga toalettbehoven så där en 50-60-70 gånger per dygn. Hann inte alltid förstås, och ibland bara kom det – på de mest olämpliga platser …

Efter något år vägde jag 86 kilo. Vid ett återbesök sa Hans Dencker till mig:

– Vad du gör, gå upp tio – femton kilo. Du kan inte gå omkring och vara förbannad på allt och alla!

Foto: Ingemar Erlandsson, Kronobergaren ©

Här har jag gått ned 30 kilo, och väger ”bara” 144).Ett flertal tidningar skrev om min viktminskning och reportage fanns både i vecko-, dags- och kvällspress.

TELEFONLUR I BITAR

Viktminskningen gav mig ett häftigt humör, jag var lättretlig och kunde blixtra till för ingenting.

(Minns en gång när jag var förbannad på en person som ringde mig, i ren ilska splittrades telefonluren av bakelit i tusen bitar när jag satte telefonluren i klykan …)

Jag följde läkarens råd och ökade vikten så småningom. Dock mer än tio kilo. 2001 när jag lämnade Värmland stod vågen på 125 kilo. Därefter har den gått ned och upp.

I Karlstad började jag gå regelbundet hos en dietist på Företagshälsovården vilket jag fortsatte med i Stockholm.

Med åren blev jag slarvigare och ökad stress resulterade i många kilo fett. När jag gick i pension 1 mars förra året vägde jag åter 125 kilo och då fick det banne mej vara nog.

Av alla råd jag fått – inte minst från veckopressen som fyller första hälften av tidningen med bantningsråd, andra med recept på tårtor och kakor – fastnade jag för ett: Ingen potatis, inget ris och ingen pasta.

NITTIO ÄR MINSTA TILLÅTNA VIKT

Vikten har sedan minskat ett par kilo i veckan. Vid mitt senaste besök på Ersta sjukhus sa min specialistläkare: ”Det är bra att du minskar i vikt, men du får inte gå ner ett kilo under 95 och 90 är en absolut nedre viktgräns!


Foto: Ingemar Erlandsson
Från 174 till 94, skulle förmodligen rubriken sättas i dag. Då, 1974, var rubriken "Halva Robban skall försvinna" i tidningen Kronobergaren varur faksimilen är hämtad.

Om jag förstått saken rätt är möjligheterna att leva länge större om det finns lite hull på kroppen för den som är tunntarmsopererad. Blir man ”mager och eländig” lurar döden om hörnet eftersom kroppen inte längre tar upp vitaminer och mineraler på ett naturligt sätt.

Kalium, kalcium, magnesium, zink, kalk, A-vitamin, D-vitamin och en herrans massa annat får jag knapra resten av livet. När jag reser till Thailand har jag ett ”drugpass” med mig där min läkare intygat att jag har recept på allt plus latinska namn och föreskrivna mängder.

Mineralerna och vitaminer fyller en egen resväska. På ett år gör jag av med drygt 10 000 tabletter!

Fakta:Jag tävlade i tyngdlyftning ett antal år i tonåren. Kvaddade en personbil och sedan var den karriären över. Vände så instruktionsboken och kilon och muskler rasade från överkropp och armar ned till mage och lår. Puh!
add comment ( 14 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Nästa> Sista>>