Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Arbetarrörelsens uppgång, storhetstid och tillbakagång
Arbetarrörelsens uppgång, storhetstid och tillbakagång 
1 September, 2016, 15:06
Posted by Administrator
Torgny Karnstedts trettonde, fjortonde eller möjligen femtonde (?) bok, ”Karlssons Pojke” (Eget förlag) tecknar arbetarrörelsens uppgång, storhetstid och tillbakagång. Ett viktigt tidsdokument som författaren själv betraktar som sitt litterära testamente.


Karlssons pojke spänner över Torgny Karnstedts 40-åriga författargärning och här finns läsvärda noveller om möten, episoder och levnadsöden som författaren träffat på under åren.
Foto: Robert Sandström ©

Torgny Karnstedt debuterade 1977 med Slamfarmen, hyllad över alla bräddar. Den kom året efter Ulf Lundells Jack, som i år uppmärksammats som sig bör då även den var ett viktigt tidsdokument.

Olika genrer förvisso vilket inte förtar att Slamfarmen är kanske den viktigaste arbetsplatsskildring som skrivits i detta land? Därför ska det bli intressant att se om också den kommer att uppmärksammas på samma sätt som Jack nästa år – 40 år efter utgivningen.

ENVIS OCH KONSEKVENT

Nu lär det inte bli så, för Torgny Karnstedt är allt annat än "PeKå" (politiskt korrekt). I Karlssons pojke får jag svaret på min mångåriga undran, om varifrån Torgny Karnstedt fått sin ilska, envishet och sitt konsekventa handlande.

Likt fadern, Edvard, som pryder omslaget med sonen i famnen; dagtingar Torgny Karnstedt inte med samvetet. Och med lätt hand och vass penna berättar han utan att vara nostalgisk om pappan och familjens vedermödor.

(På bokens insida finns också faderns reskoffert som han bar med sig mellan olika arbetsplatser.)

Nu är det förvisso mer än 40 års arbetarhistoria som nedtecknats. Torgny Karnstedt tar utgångspunkt från fadern, men beskriver också mor- och föräldrarna. Det ger läsaren en glimt av 1800-talet och socialdemokratins vagga.

DRÖMMEN OM NÅGOT BÄTTRE

Edvard blev änkeman när Torgny var nio år. Drömmen om något bättre fick honom att säga upp sig och flytta vidare, utom de gånger då han resolut sparkades iväg för att han agiterat för lantarbetarnas rätt att bilda fackförening!

Litterärt testamente eller inte (jag håller en slant på att Torgny Karnstedt kommer med fler böcker) är det intressant att se Tacklistan som inleder boken. Den liknar på håll en fyr som lyser upp och manar oss till läsning och betraktande.

Granskar man texten närmare finner man en hoper människor av alla de slag som på ett eller annat sätt kommit att forma den författare och person Torgny Karnstedt har blivit: stridbar, varm och ödmjuk.

De må så vara om hans debut inte uppmärksammas 2017 (De kvarvarande resterna av arbetarrörelsen borde ta tillfället i akt!) Ingen kan ändå ta ifrån honom det idoga arbete han gör för att främja läsandet hos skolungdomar.

”Torgny Karnstedt är en av ordets och litteraturens främsta apostlar i Sverige” citeras Björn Ranelid i baksidestexterna. Det är sannerligen ingen överdrift och om inte annat så borde den gärningen ge Torgny Karnstedt välförtjänt uppmärksamhet jubileumsåret 2017.

Fotnot:
Samtidigt med Karlssons pojke släpper Karnstedts förlag Victor Estbys ”Dagsverser och noveller” som är en uppföljning på förlagets tidigare utgivning Versting (2013) som både hyllats och flitigt citerats.
add comment ( 10 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Nästa> Sista>>