Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Världen är liten
Världen är liten 
14 February, 2016, 06:15
Posted by Administrator
ATT VÄRLDEN ÄR liten vet vi alla, men hur liten förvånas man över ibland. Som häromdagen då jag stegade in på restaurang och sportbaren Olearys.S.B.D i Ban Phe; mest känd som platsen varifrån man åker till nationalparken Koh Samet i centrala Thailand.

– Du måste titta in i vår butik innan du går. Där har vi svenska livsmedel och hemlagad ärtsoppa, leverpastej, stekt strömming och mycket annat gott, säger ägaren Göran Lunne som servar mig stekt fläsk med löksås; något av det svenskaste jag kan tänka mig.

Göran Lunne driver sportbar, delikatessbutik och stekhus i Ban Phe i centrala Thailand.
Foto: Robert Sandström ©

Jag äter med god aptit och sedan kliver jag in i butiken där jag möts av en rad svenska konserver och en stor charkuteridisk med det mesta du kan tänka dig när hemlandets smaker når längtans höjder.

Då jag kan en hel del om mat försäkrar jag mig om att ärtsoppan verkligen är hemlagad.

– Jag lagar den själv, säger Göran Lunne och berättar att han har en lång och diger erfarenhet som krögare, och inte minst – kock.

Nedslitet värdshus

Kroglivet började i värmländska Åmotfors där Göran Lunne tillsammans med dåvarande sambon Marie Englund tog över värdshuset 1987. Han var 22 år gammal och övertalades att köpa värdshuset som tidigare drivits av omtyckte krögaren Per Bohlin* och hans mor Lisa.

– Restaurangen var nedsliten men vi bestämde oss för att renovera direkt. Det fanns ingenting annat att göra, säger Göran och berättar att Marie Englund var närmast gråtfärdig när hon första gången kom i värdshuset, som inte alls såg ut som hon förväntat sig …

– Arbetarna på Åmotfors Rör och Smide, som åt lunch på värdshuset varje dag, ställde sig tveksamma:

– Ska ni ha stängt i två dagar och sedan öppna restaurangen nyrenoverad? Det går inte!

Men det gick, tillsammans med Görans kompisar från Göteborg målades interiörerna, tapetserades väggar och byttes golvmattor i rasande fart.


Stekt fläsk och löksås är något av det svenskaste jag vet. Gott att finna på Olearys.S.B.D i Ban Phe när hemlandets smaker når längtans höjder.
Foto: Robert Sandström ©

Från Göteborg tog Göran också upp ett antal artister och evenemang till Åmotfors som var först med att anordna diskotek i Värmland och snart kom att bli landskapets nöjesmetropol.

– De kom folk ända från Karlstad, tio mil bort …

Succén varade ett par år och sedan tog andra krögare i Värmland efter konceptet.

Efter fem år såldes värdshuset vidare och Göran drev sedan bland annat Brasserie Elis i Arvika.

Volvos personalrestauranger

Efter att ha drivit en rad andra hotell och restauranger – av vilka kan nämnas Rastahusen och hotell Gyllene Kärven i Herrljunga – blev Göran Lunne chef för Volvos alla personalrestauranger i Sverige.

2014 öppnade han Olearys sportbar, delikatessbutik och stekhus i Ban Phe som han driver tillsammans med Michelle Lunne och sambon Ma Darunee. Från början bara butiken, men så blev grannlokalen ledig …

– Vi har faktiskt kunder från hela Thailand, och har lyckats komma överens med bussbolag som fraktar våra varor på ett hållbart sätt. Jag har köpt in liknande termometrar som används vid flygfrakter så att kunden kan se att varan inte förlorat kyla under transporten.

Så, visst är världen liten

Vad har då detta med att världen är liten att göra? Jo, under vårt samtal påmindes Göran om att jag intervjuat honom vid tre olika tillfällen. 1987 då han öppnade Åmotfors värdshus, något år därefter och även när han öppnade Brasserie Elis i Arvika.

– Visst jobbade du på Värmlands Folkblad, frågar Göran och när han får veta att jag arbetade på tidningen i 22 år berättade han om det osannolika sammanträffandet.

Så visst är världen liten!

*Fotnot: Per Bohlin bor numera i Moelv, Norge, och är knuten till Norseter Fjellpark i Lillehammer.

Fakta: Åmotfors värdshus uppfördes första gången 1884 men brann ned 1914 då det byggdes upp igen av källarmästare Anders Olsson och hans hustru Kristina. I dag kallas värdshuset ”Vita älgen” och adressen bär grundarens namn och ligger på Källarmästare Olssons väg 3 i Åmotfors.
1 comment ( 271 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | Nästa> Sista>>