Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Mae Ramphung Beach – min Lustgård på jorden
Mae Ramphung Beach – min Lustgård på jorden 
25 September, 2015, 04:19
Posted by Administrator
ATT VAKNA EN sådan här morgon borde varje människa få uppleva. Solen stiger sakta, det är svalt och skönt, havet är lugnt och stilla samtidigt som en sval vind sveper omkring mig. Som norrbottning av börden kan detta bara jämföras med mina tidiga sommarminnen från sommarstugan vid Luleälven.

Thailand har tre årstider och enligt almanackan ska vi vara i slutet av regnsäsongen, men av dess tropiska regnskogsklimat syns i dag inte ett spår; det har förvisso regnat rejält den senaste veckan – men vem kommer ihåg det en morgon som denna?


Thailandsbukten vid Mae Ramphung Beach, tidig morgon 25 september 2015.
© Foto: Robert Sandström

Hur ska jag då ta tillvara den här dagen? Frukosten är redan avklarad; stekt några skivor rökt fläsk, lagt på ett ägg, saltat och pepprat, lite tabasco (vet att inte alla gillar den kryddan, men i den här värmen behövs sältan), och låtit det puttra en stund.

Under tiden har kaffet bryggts och när det var klart var det bara att slå sig ned på balkongen och njuta. Då slog det mig;

– Vilken sagolik sommarmorgon!

MIN BARNDOMS SOMRAR

Behövde inte söka länge i minnet innan min barndoms somrar i Porjus, där jag växte upp, kom till mig. Mindes första sommarlovsmorgonen då jag fick sova hur länge jag ville, men där ”spring i benen” väckte mig fortare än kvickt.

Lekarna på fotbollsplanen intill vårt hus … Och vips förflyttades jag via båtturen på Luleälven till sommarstugan med den härliga sandstranden ovanför Porjusselet, med tryggt avstånd till den farliga kanalen som tagit allt för många unga liv, högre upp mot Luleluspen.

Luleluspen … Dit jag cyklade på somrarna och som en gång var hållplats för järnvägen mellan Porjus och Gällivare. Med banvaktsstuga, som dock revs före 1907, några år innan Porjus kraftverk började byggas (åren 1910-1915) och samhället bildades.

Minns lekarna vid sommarstugan; badminspelet med brorsan, kurragömmalekarna med mor och far, grannar, kusiner, mostrar, fastrar, mor- och farbröder, bärplockningen på myrarna och Hedenhösraketen som vi försökte oss på att bygga efter den bilagda ritningen i Kalle Anka.

Vilka somrar! Vilka minnen!

Omgivande berg vid Mae Ramphung Beach, tidig morgon 25 september 2015.
© Foto: Robert Sandström

DAGGMORGNAR OCH ÅSKNÄTTER

När jag sitter och minns tillbaka kommer också barndomens sommardofter till mig; daggmorgnarna, åsknätterna, hjortronmyrarna, mossan, lavan, träden, blommorna … Alla med sin specifika doft av sommar.

Proceduren var densamma sommar efter sommar. Mor Kerstin städade ur lägenheten, skurade golven och målade dem med den milda grå färgen ”Febro M”.

Minns det som i går, för varje sommar, precis innan vi skulle åka med fars stora träbåt ”Sim” till sommarlovsvistelsen i sommarstugan, fick jag springa ned till Jacobssons Livs och köpa en burk Febro M. För mig var det starten på sommaren …

När mor avslutat målningen av köks- och hallgolv vid dörren till ingången i trapphuset låstes dörren – med en vanlig nyckel och ett enkelt så kallat ”polislås” (det var inte tjuvar man låste ute, utan på sin höjd nyfikna grannar som möjligen ville gå in och ”låna” en kopp socker?) gick vi ned till båten.

MÅNSTRÅLAR KLARA

Sim (som under mina barndoms somrar fick tillnamnet 1 och 2) lastades för flera veckors bortavistelse och far satte sig i aktern där han höll vant om styrhandtaget på Femhästarspentan. Under den, för oss barn till synes oändliga halvtimmesfärden upp till stugan sjöng han högt och glatt: ”Släpp en smula solsken in”.

Och tro mig, far kunde sjunga! Han var tenor av Guds nåde och hans bravurnummer var ”Månstrålar klara”. Hur många gånger jag hört min far, ”siste rallaren Acke”, sjunga den kan jag inte räkna? I minnet hör jag ännu den ljusa klara klangen …

Det är morgnar som denna, 12 153 kilometer fågelvägen från min barndoms by Porjus, som de vackraste sommarminnena kommer till mig på balkongen i Mae Ramphung Beach, 200 kilometer sydväst om Bangkok.

Min Lustgård på jorden, som jag hoppas kunna få återvända till minst lika ofta som jag kom att få uppleva sommarstugeplatsen vid stora Luleälven.

Jag skriver ”Lustgård” (den här platsen har allt det jag kan tänka mig fanns i Edens lustgård: blommor, träd, växter och frukter) eftersom jag aldrig gillat ordet ”Smultronställe”. Förmodligen för att det inte växer några smultron vare sig i Porjus eller vid Luleälvens utlopp.

Men vad gjorde det? Vi hade ju laxarna, harren, rödingen, siken, hjortronen, lingonen, älgen, renen, haren, tjädrar och orrar, milsvida skogar och – inte minst – midnattssol. Allt detta, som tillsammans och var för sig med råge slår smaken av smultron.

Men, som sagt, jag är ju inte uppväxt med dessa bär och saknar därför referenser därom.
add comment ( 8 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | Nästa> Sista>>