Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Det är bråttom nu ...
Det är bråttom nu ... 
14 September, 2015, 03:20
Posted by Administrator
25-ÅRIGE JONAS Drescher från Tyskland, civilingenjör i byggteknik sadlar om då han i höst börjar sin utbildning till oceanograf på universitetet i Tyskland där han bor. Vi träffas under ett par dagar i Mae Ramphung Beach dit han kommit till Thailändska havets bästa surfingvatten – precis här.

Det är bråttom. Italienaren Luigi Governi, en gång framgångsrik cyklist i italienska landslaget, vill också rädda världshaven. Medveten om hur illa det är ställt med miljön globalt sett säger han kort och gott: ”Det är bråttom nu”.
©Foto: Robert Sandström

– Vi har utforskat rymden, och vet allt om snart sagt minsta planet, men ingenting om våra hav. Det som finns på djupet känner vi inte till, trots att haven är vår uppkomst och dess bevarande en förutsättning för allt liv på jorden, säger Jonas och sveper med handen ut mot havet.

Även om havet varit oroligt och vågorna lynniga och oförutsägbara så har han kunnat surfa några timmar. Vi blickar ut över sanddyn utmed den tolv kilometer långa stranden och Jonas pekar på all bråte som havet sköljt upp.

– Betänk vad nedskräpningen av haven för med sig. Eftersom havet är livgivande har jag äntligen funnit vad jag vill arbeta med och var jag ska satsa min energi.

Uppväxt i ett intellektuellt hem av moderna föräldrar har han aldrig haft någon press på sig att bli någonting. Utöver tyska behärskar han engelska och franska språken. Han har fått ägna sig åt idrott och surfing, vilket tagit honom till de mest exotiska platser på jorden.

Tillsammans med sin fästmö är han på väg till Thailands näst största ö, Koh Samui, Kokosnötsön, på Thailands östra kust. Öns inre delar erbjuder vattenfall med badbara laguner, ön är dock främst känd för sina fina stränder.

Fästmön, som går ett brett mediaprogram på universitet, ville göra en avstickare till Bali. Eftersom Jonas redan varit där passade han istället på att surfa fem dagar i Mae Ramphung Beach.

Globetrotters. Tysken Jonas Drescher och kanadensaren Matt Gibson har var för sig rest jorden runt i flera år. Medan Jonas nu läser till oceanograf fortsätter Matt att skildra de mest exotiska platser för en mångmiljonpublik på sajter, bloggar, Youtube och andra sociala media.
©Foto: Robert Sandström

Journalisten och globetrottern Matt Gibson, 38 år, sållar sig till oss och strax införlivas också italienaren Luigi Governi, 43 år, till vårt sällskap. Vi har alla fyra (undertecknad inkluderad) idrottat under uppväxten. Men sportsnacket lämnar vi därhän.

I stället pratar vi om världshaven, miljön och jordens tillstånd, och på vad sätt vi kan bidra till en bättre värld.

– Det är bråttom, säger Luigi som var tävlingscyklist i Italien. När vågen plötsligt stod på 89 kilo efter avslutad idrottskarriär fick han nog.

– Jag tog fram cykeln igen och började cykla för att gå ned i vikt och hålla mig i trim.

Varje dag efter lunch – och ett berg av pasta – cyklar han 21 kilometer, i ur som skur. Det har gett resultat. I dag väger han lika mycket som när han tävlingscyklade, 71 kilo.

Matt Gibson är på väg till hem till Kina via Bhutan, övergångslandet mellan Himalayas bergssystem i norr, 7 000 meter över havet, och Brahmaputras flodslätt. Född och uppväxt i Kanada har han kommit att få hela världen som sitt arbetsfält som bloggare.

Sedan flera år tillbaka bor han i Hongkong där han har sitt huvudkontor varifrån han förser ett antal sajter och bloggar med resematerial och upplevelser som några av världens största företag, bland dem Kanadas näst största flygbolag, betalar honom för att han ska skildra och berätta om.

– Visst är det ett drömjobb, men glöm inte att jag ska leverera texter och bilder varenda dag, och det kan bli tröttande i längden. Därför sover jag mest när jag är ledig, skrattar Matt och erkänner att han inte är så värst social när han är hemma hos sin familj.

Tre år (!) tog det för honom att lära sig kinesiska. Så bra att han till och med undervisar i ämnet. Engelska, franska, tyska och spanska är andra språk han rör sig fritt emellan.

Vi är tillsammans under några augustidagar på Mae Ramphung Beach och jämför våra livsberättelser. Olika omständigheter gör att vi alla fyra är relativt oberoende och från dag till dag kan bestämma vad vi vill göra.

Innan vi skils åt enas vi om ett gemensamt mål: att arbeta och propagera för världshavens bästa.

– Det är bråttom, upprepar Luigi. Vi andra instämmer.

Fotnot:
Matt Gibsons större projekt, Xpatmedia, finner du här.

Text och foto: Robert Sandström
add comment ( 13 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | Nästa> Sista>>