Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Paus, chock och operation
Paus, chock och operation 
16 July, 2015, 13:23
Posted by Administrator
Det blir operation i höst – min sista hoppas jag. Ett hål i högra örats trumhinna ska lagas, med myringoplastik där de går in bakom örat, lyfter upp trumhinnan och lägger en ”ny” trumhinna – gjord av en bit av muskelhinnan från tinningmuskeln som de plattar till – under den trasiga.

Jag står på väntelistan på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Operationen tar ett par timmar under lokalbedövning.


Örats delar. Original: Dan Pickard

En vecka efter operation får jag gå med en bomullsliknande inpackning i hörselgången för att vävnaden ska röra sig så lite som möjligt. Materialet bryts ned av kroppen inom någon månad och sedan tar det ytterligare ett par månader innan hörseln börjar fungera som den ska.

Under tiden kan man få både en lockkänsla och biljud i örat. Precis det jag har nu, till följd av att jag av outgrundlig anledning fått ett ärtstort hål på trumhinnan. Först var det ett litet, litet hål, som snart växte sig större och större.

Säg den glädje som varar. Under våren fick jag nya hörapparater, för första gången också på båda öronen och resultatet var högst påtagligt. Jag kunde plötsligt höra ljud jag aldrig hört tidigare och bättre än så här har aldrig min hörsel varit.

Som en blixt från klar himmel försämrades hörseln av att ljudet burkades. Gradvis blev det sämre och det var då det växande hålet i trumhinnan upptäcktes. Hörapparaterna har sedan justerats och jag hör nu bara med hörapparaterna på mig.

En bieffekt av de högt ställda ljudet är att den som går bredvid mig hör sig själv i min hörapparat när vi samtalar. Det piper också rätt som det är, och ljudet på teven tvingas jag skruva upp för att hänga med i programmen som visas.

Hamnade i ett chocktillstånd då detta hände. Då visste jag varken att hörapparaterna kunde justeras uppåt eller att det gick att reparera trumhinnan. Nu vet jag också att operationen är mycket vanlig och att den utförs både på barn och vuxna.

Att plötsligt förlora hörseln har gjort mig medveten om hur isolerande det är att inte höra. Att sitta med en grupp människor och inte höra vad de säger är inte roligt. Det har medfört att jag hållit mig undan och under lång tid tedde sig vardagen mycket mörk.

Det är också en av anledningarna till att jag avhållit mig från både bloggen och sociala media under en längre tid.

(En annan orsak är att min blogg ska få ett helt nytt utseende och fram till dess kommer jag inte att skriva någonting. Detta blir därför mitt sista inlägg på en tid.)

Jag hoppas att detta blir min sista öronoperation. Den första utfördes innan jag var två år gammal. Sedan har jag opererats i vänster öra ett otal gånger innan jag fick hörsel på det örat genom en unik operation 1993.

Hörselgången borrades upp och kläddes med underhud från överarmen. Hammaren, städet och stigbygeln mejslades till av ett hörselben och av tuggmuskeln gjorde de en konstgjord trumhinna.

Operationstekniken har gått framåt och i dag använder man tinningsmuskeln i stället för tuggmuskeln till trumhinna. Det verkar vara ett riktigt val, för min vänstra trumhinna har upplevts som väldigt ”tjock” av alla läkare som tittat in i mitt vänstra öra genom åren.

I dag har man också utvecklat olika former av hörselimplantat där man för in en elektrod i hörselsnäckan vars impulser aktiverar hörselnerven som i sin tur skickar nervimpulser till hjärnans hörselbark där de uppfattas som ljud.

Numera görs även benförankrade implantat där ljudet inte passerar hörselgången eller mellanörat. I stället skickas ljudet runt och stimulerar innerörat naturligt genom benledning varifrån hörselnerven överför signalerna till hjärnan, så att personen kan höra ljudet.

Hörseln blir inte bättre av operationen i höst, men jag kommer att höra bättre. Jag slipper också det burkade ljudet och kommer att kunna bada utan risk för öroninflammationer. Jag hoppas också få tillbaka den goda hörsel som jag fick med de nya hörapparaterna.

Tala om höjd livskvalitet.
1 comment ( 30 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | Nästa> Sista>>