Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Svenska skolan skapar ingen Zlatan
Svenska skolan skapar ingen Zlatan 
7 April, 2015, 07:21
Posted by Administrator
När min mångårige vän Göran Widham, prisad pedagog och informatör, deklarerade upptäckte han till sin förvåning att hans 18-årige son inte hade en aning om hur skattesystemet fungerar. På Facebook skriver Göran:

”Deklarerade idag och tog tillfället i akt att förklara hur det fungerar för 18-årig avkomma som också ska deklarera för inkomsterna från extraknäcket. En över medelbegåvad person som snart tar studenten på samhällsvetenskapligt program hade ingen aning! När ska samhället se till att medborgarna förstår skattesystemet om inte under deras tolv år (i de flesta fall) i skolan? Vilken annan kunskap är det som prioriterats före detta?”


Det är inte den svenska skolan som har skapat Zlatan Ibrahimovic ... Foto: Albert Bonniers förlag

Vi, föräldrargenerationen, hade inte tillgång till vare sig Google eller Wikipedia när vi växte upp. Datorn var ännu inte uppfunnen så vi fick leta kunskap lite här och var. Oftast rent praktiskt, genom att fråga, studera hur andra gjorde, eller slå i uppslagsböcker.

Några mer välbeställda hade Focus, vi andra fick gå till skol- eller kommunbiblioteket. Men vi lärde oss kunskaper som satte sig i ryggmärgen.

Virtuella kompisar

Vi hade heller inte tusentals virtuella kompisar i jordens alla hörn och vi hade lärt oss att prata med dem vi var tvungna att prata med: skolläraren, prästen, polisen, kompisarnas föräldrar och – arbetsgivare in spe.

Den som lever sitt liv i ”cyberspace” fixar vanligtvis inte en anställningsintervju, för då måste man mötas face to face. Speciellt om chefen inte finns på Facebook …

Göran, som prisats för kommunikation och pedagogik, borde ha lösningen, men han — liksom vi andra — har ingen lösning.

För egen del ser jag ingen annan lösning än att "Koka om alltihopa" och börja om från scratch. Skrota de nuvarande systemen och bygg upp nya från grunden. Inkludera könsroller, skolan, arbetslivet och de politiska systemen, vilka alla har passerat bäst före-datum.

Med hjälp av Internet och E-legitimationer kan beslut tas snabbt och vi, som politikerna kallar ”folket” får vara med och bestämma. Men också ta ansvar. Vilket jag noga vill understryka!

Inför medborgarlöner

Det förslaget ställde jag redan på 1970-talet då jag var förbundssekreterare i Folkhögskoleelevernas förbund, SFEF. Jag upprepar det igen, fast övertygad om att det förr eller senare kommer att införas. Tro mig!

Henordet

Låt män och kvinnor ha samma och lika värdestatus. Avskaffa Henordet; dagens ungdomar är tillräckligt förvirrade som det är! Sexualundervisning är däremot viktigare än någonsin, inte minst med tanke på att många ungdomar tror att det bara är Hiv och Aids som är farligt i sängen.

Låt män och kvinnor ha samma och lika värdestatus. Avskaffa det förrädiska Henordet; dagens ungdomar är tillräckligt förvirrade som det är! Sexualundervisning är däremot viktigare nu än någonsin tidigare. Inte minst med tanke på att många ungdomar tror att det bara är Hiv och Aids som är farligt i sängen …

Jag säger inte att det är fel på dagens ungdom, tvärtom! Det är vi, föräldrar och vuxna, som krattat manegen åt dem. För bra, och i bästa välvilja. För vi ville ge våra barn bättre förutsättningar än vad vi själva fick.

Men vår välvilja blev för stor och fick motsatt effekt. I stället för att curla dem borde vi ha hjälpt dem att finna egna lösningar.

Skolan då? Ja, det är ett annat kapitel. Låt mig bara konstatera att den skapar inga Zlatan. För lärarna är det bekvämare att följa läroplanen och se till att alla läser i samma tak i stället för att låta varje elev studera i sin takt och efter sin förmåga.

Hur hade de sett ut i fotbollslagen om varje spelare skulle följa den minst begåvade? Hur många OS- och VM-medaljer hade Sverige tagit då?


Fotnot:

Detta inlägg är skrivet från underbara Mae Ramphung Beach, Thailand, där jag periodvis sitter och författar. Ett par romaner är på gång, men närmast ska en bok i pedagog skrivas klart. I den presenterar jag och Marie Dissanayake en ny pedagogik som utgår från elevens förutsättningar oavsett årskurs och stadium.
add comment ( 20 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | Nästa> Sista>>