Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Vart leder Decemberuppgörelsen?
Vart leder Decemberuppgörelsen? 
4 January, 2015, 00:04
Posted by Administrator
MED RÄTTA HAR ett antal upprörda politiker på båda sidor de politiska blocken reagerat med harm över Decemberöverenskommelsen, DÖ, medan de flesta medier okritiskt hyllat densamme.


Vad mer är att begära av medierna när ekonomisk kompetens har blivit vanligare än publicistiska intressen?

För mig tog mordet på Olof Palme oskulden av Sverige. Vårt land är inte längre en idyll och även om det verkar långsökt så ser jag ett samband mellan en journalistik i sönderfall och det rikspolitiska kaos som råder.

Socialdemokraterna ses inte längre som ett arbetarparti i traditionell mening. Dess bas är för hårt knutet till Stockholm. På samma sätt har förutvarande riksmediet Dagens Nyheter blivit en stor lokaltidning, i Stockholm och för stockholmare där allt bortom Tullarna är ointressant.

Samtidigt som Socialdemokraterna inte längre kan kalla sig ett statsbärande parti har medierna svårt att försvara sin roll som ”tredje statsmakten”. Gemensamma nämnaren härvidlag är, som jag ser det, bristen på bildning.

För att bli politiker krävs snart sagt ingenting, av journalister inte mycket mer.

En journalist står i princip på samma utbildningsnivå som en undersköterska. Ingen skulle väl begära att denna yrkesgrupp kritiskt skulle kunna granska och utvärdera sjukvården, läkarkåren, sjukhuschefer och professorer?

Nybakade journalister, med i bästa fall ett par år på Journalisthögskolan – där de i princip bara lärt sig det tekniska handlaget – förväntas kunna granska inte bara uppåt (”första och andra statsmakten”) utan också enskilda politiker, partier, organisationer och börsnoterade företag.

Förklara för mig hur det ska gå till?

Kanske medför det låsta läget blockpolitikens död, och som en följd av det fler särintressepartier i riksdagsvalet 2018? Nya partier som företräder olika särintressen, så som Socialdemokraterna företrädde kollektivanställdas intressen i nära nog ett sekel?

Om nya särintressepartier fångar upp de mot etablerade partier missnöjda väljare tar det sannolikt udden av Sverigedemokraterna? I ett sådant scenario måste också den som vill bilda regering inleda samtal, inte bara över, utan också utanför blockgränserna.

För den som röstat på lokala hjärtefrågor kan väl knappast beskyllas för att vara odemokratisk, nyfascistisk eller invandrarfientlig, och därmed ställas utanför diskussionerna?

Fotnot: Decemberöverenskommelsen har ännu inte behandlats i riksdagen, så vi vet ju ännu inte om uppgörelsen antas – eller om den ens är i överensstämmelse med riksdagsordningen och regeringsformen?

Fakta: Statsmakt, den suveräna staten som maktorgan

Enligt den statsfilosofiska maktdelningsläran finns tre statsmakter: den styrande, den lagstiftande och den dömande. I modernt svenskt språkbruk talar man om regering en som den första, riksdagen som den andra och (formellt naturligtvis oegentligt) pressen eller numera medierna som den tredje statsmakten. Ibland kallas organisationerna för den fjärde statsmakten. Källa: Nationalencyklopedin.
------
PS!

Också PM vill att DÖ döden dör
I sin ledare i DI (Dagens Industri 5 januari) dagen efter min blogg ställer sig PM Nilsson sig lika skeptisk som jag till Decemberöverenskommelsens legitimitet.

PM skriver: ”Det är ett beslutsfattande som inte har någon laglig legitimitet”.

Som vanligt är PM:s ledare skarp, underbyggd och träffsäker. I likhet med mig vill PM också att DÖ döden dör då ”de ekonomiska riskerna med DÖ i längden är betydande”.
1 comment ( 43 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | Nästa> Sista>>