Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Greider har fattat poängen
Greider har fattat poängen 
21 October, 2014, 07:20
Posted by Administrator
EFTER ATT DET samlade svenska kommentariatet närmast gått man ur huse för att hitta fel och brister i Daniel Suhonens bok ”Partiledaren som klev in i kylan” (Leopard förlag) skriver Göran Gredier i dag ett brandtal till publikationen i Aftonbladet (21 oktober 2014).
Gå genast och köp tidningen, slå upp Kultursidan (sid 4), läs och begrunda Greider räfst och rättarting: ”När Lenin kom till stan”. Se där en som äntligen begripit!
Göran Greider Foto: Albert Bonniers förlag
Mer ska jag inte orda i dag om Daniel Suhonens förträffliga bok om Juholts uppgång och fall i ett parti som för länge sedan glömt sitt ursprung och sitt uppdrag, där marknadskrafter fått företräde framför politiska ideologier, och där ingen längre ens kan stava till ”solidaritet och jämlikhet”.
Jag har än inte läst boken klart. Den ligger på nattygsbordet och likt Kungen vänder jag blad, men omsorgsfullt, begrundande och ömsom jublande så att bröstkorgen nästan spricker.
En recension utlovas härmed! Men detta är ingen bok som läses likt en deckare med intriger som fiktion, utan ett verkligt drama här och nu, som bäst förklarar socialdemokraters fall och svek. Att läsa sån’t tar tid.
Jag har varit – och är – socialdemokrat allt sedan jag som sjuttonåring blev medlem i Socialdemokratiska Arbetarekommun; jag kände ingen hemvist i ungdomsförbundet SSU där man blev medlem och grillade korv vid sjöstranden i motsats till Centerns ungdomar som organiserade ungdomsdanserna i Folkets hus …
Så illa var det redan 1967.
Allt sedan dess har jag trott på den representativa demokratin och när jag åtagit mig uppdrag i partiet, oftast på gräsrotsnivå (kommer ni ihåg det uttrycket?), har det varit för att jag tillfrågats och uppmanats, inte för att roffa åt mig eller få egna förtjänster.
Men, likt Daniel Suhonen, har jag mer än en gång ställt mig frågan: ”Varför är jag socialdemokrat, när jag likt tusentals andra inte längre känner tillhörighet med partiet?”
Daniel besvarar frågan på 540 sidor. Jag har gjort det enklare för mig, och nöjt mig med att tidigt bestämma mig för att stå fast vid de ideal som min föräldrageneration gav mig med modersmjölken och som jag kallar värdegrund.
Fortsätter utpekade socialdemokrater i partitoppen att stoppa huvudet i sanden och inte besvarar Suhonens berättigade frågor befarar jag att partiet blir ett i mängden bland andra nästa riksdagsval.
Förvisso, det är länge sedan partiet var en folkrörelse där ledningen lyssnade på gräsrötterna. Men jag vill tro, hoppas, och önska att ”Partiledaren som klev in i kylan” blir en stormklocka som ruskar liv i rörelsen så att fler busschaufförer börjar leta efter nya partiledartal.
(För att förstå det där måste ni köpa dagens Aftonbladet och läsa Göran Grediers kulturartikel).
Fotnot: I motsats till Göran var jag på Leopards releaseparty för boken häromdagen och bilderna till denna artikel tog jag där. Det var uppfriskande att se så många journalistkollegor, bland dem Ulf Kristofferson (TV4Nyheterna) liksom min mångårige vän medietränaren Paul Ronge. För att nu nämna ett par i mängden.

Alla var där. Ulf Kristofferson, TV4Nyheterna liksom ...

Medietränaren Paul Ronge. Foto: Robert Sandström

2 comments ( 24 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | Nästa> Sista>>