Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - SJ och SL är ungefär lika dumma
SJ och SL är ungefär lika dumma 
30 June, 2014, 12:58
Posted by Administrator
Man ska inte sluta att förundras. Vare sig över SJ eller SL och tunnelbaneåkare. Jag tar dem i nämnd ordning. Och börjar med elkontakterna i taket på uppfräschade och renoverade passagerarvagnar från 1970-talet som bland annat trafikerar sträckan Stockholm – Oslo.

På hemväg från kjempefina dagar i Oslo – dit jag gärna reser med tåg – behövde jag ladda min norska mobil (reser oftast med en extra mobil med tillhörande telefonkort från landet jag besöker; Tyskland, Danmark, England, Finland och Oslo, för att nämna några av de extra kort jag registrerat och använder mig av så länge det kostar hutlöst att använda min svenska mobil).
I tåg nr 58 på sträckan Stockholm – Oslo sitter elkontakterna i – taket! . Foto: Robert Sandström


Var är elkontakten? Det finns ju numera både internet och elkontakter på de flesta svenska tåg, så jag letade runt sätet. Kastade en blick upp mot taket. Där fanns de, flera meter bort. Hur har man tänkt? Ska resenären ta med sig en förlängningsdosa eller ska man stå och ladda sin telefon?

Hur svårt kan det vara att placera kontakten på väggen? Kräver högst en halv meter extra ledning … (Man kan ju undra varför de inte skruvade fast dem på tågvagnarnas tak på en gång, betydligt närmare kontaktledningen?)

Så till skillnader i kollektivtrafik och tunnelbanor i Sverige och runt om Europa. Förundras varje gång – nu senast i Oslo – över att det inte finns några spärrar. Ja, och i Köpenhamn finns heller inga förare!

Här som där finns mest automater där man förväntas köpa biljetten innan man kliver på tåget eller bussen.

Och det gör invånare/passagerare i Finland, Danmark, Norge, Tyskland och så vidare. Men inte i Sverige. Här hoppar vi över spärrarna, springer i rulltrapporna och vägrar att ställa oss åt sidan för avstigande passagerare.


Effektiva kontrollanter i arbete på Kottbosser Tor i Berlin.
Foto: Robert Sandström


Den biljettlösa resenären överträffar sin egen förmåga att hoppa högt. Kvittar hur höga spärrarna är, över ska man till varje pris. Ibland med ett elegant trestegshopp. Klarar man inte det kan man ju alltid ta rygg på den betalande passageraren …

Jag blir lika förbannad varje gång! (Bara så ni vet.)

Engelsmän betalar också, vilket inte är så konstigt eftersom det krävs en biljett både för att komma in och ut genom spärren. Ska nu Stockholms Lokaltrafik fortsätta med de meningslösa spärrarna borde man ta efter det exemplet.

I andra Europeiska städer med tunnelbana satsar man i stället på kontrollanter. Jag är övertygad om att det skulle bespara SL – och skattebetalarna – miljoner. Plus att det skapar meningsfulla jobb vilket alla vinner på.

I Berlin till exempel åker tjuvåkaren dit så det smäller om det, komma undan går inte. När en fripassagerare upptäcks omringas denne av alla kontrollanterna på tåget, vid nästa station går alla ut och där avkrävs den laglöse id-handlingar. Sedan är det bara att gå på posten och betala.(Jo, postkontoren finns kvar.)

Om man vägrar? Knalltransport till närmaste polisstation!
add comment ( 24 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>