Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Jag är stolt över att tillhöra ett ursprungsfolk
Jag är stolt över att tillhöra ett ursprungsfolk 
29 October, 2010, 12:06
Posted by Administrator
Jag har inte vetat det så länge, men jag tillhör ett svenskt ursprungsfolk, samerna. Att mina föräldrar, och särskilt min far var god vän med “lapparna“ fann jag inte konstigt alls där som barn jag lekte, i Porjus i “Norra Norrlands inland och fjälltrakter“.

Foto: Martin Edström
Minns att pappa brukade åka bort på vintern. För att fiska med ”lapparna”. Efter några veckor, som kändes som månader för ett litet barn som älskade sin pappa, kom han tillbaka med näverkonten full av röding. Fisk som saltades och gravades.

Skogen och den storslagna naturen var vårt skafferi, på baksidan av huset, vid vedtraven, stod frysboxen: en låda av trä som tjänade som förvaringsbox för det som pappa jagade i skogen, fisken han tog hem och det goda brödet som mamma bakade.

Norrländska tunnkakor. Det vattnas i munnen då jag minns hur goda de var, nybakade med smör som smälter och rinner ner för mungiporna …

Nog pratat om far. Mor är värd minst lika stor uppmärksamhet och uppskattning. I min barndoms Porjus, där Sveriges största vattenkraftverk byggdes i Stora Luleälv vid utloppet av Stora Lulevatten åren 1910-1915, framstod männen som hårdföra. Men tro mig, det var kvinnorna som var hjältarna, som tog hand om männen, höll ihop hemmen och fostrade barnen.

Med åren har fars djupa vänskap med samerna förbryllat mig. När jag började släktforska för ungefär tre – fyra år sedan klarnade mycket. Nu vet jag att jag till hälften är same – på fars sida, där både farfar och farmor – och släktleden före dem – har varit folkbokförda som ”skattlappar”. Och till minst en fjärdedel är jag finne. Det som sedan återstår är ”svenskt”. (Vad det nu är?)

Letandet i kyrkoböckerna, bland döpta, vigda, begravda, in- och utflyttade – husförhörslängder inte minst – har avslöjat min fars största hemlighet: ”Lapparna” han umgicks med var hanskusiner! Syskonbarn till hans mor Maria Juliana.

Hade jag varit tjugo år yngre hade jag utan att tveka sökt medlemskap i Sametinget. Av stolthet för mitt ursprung, glädjen över att tillhöra ett ursprungsfolk, och också för att ”röra om”.

Av de åtta partierna hade jag säkert tagit plats i partiet för jakt- och fiskesamer.

Visste far? Säkert. Han var nog mest rädd för att det skulle vara stigmatiserande att berätta för barnen att han var same. Han ville bara inte att hans barn skulle kallas lappar och utsättas för förakt.

Det har hänt mycket på 60 år. Går jag tillbaka i historien till början av 1900-talet har jag i dag svårt att förstå hur de tänkte då. Eftersom samerna var ett naturfolk ville svenska staten inte utsätta dem för risken att dö genom att ge dem tillgång till rinnande vatten och värme. Istället skulle ”lappen ägnas sådan omvårdnad att han fick dö i fred”. Därför vägrades han fast bostad.

Av välvilja!

Precis så behandlar vi i än i dag den stora folkgruppen romerna, som ständigt jagas på flykt och har blivit 2010-talet stora hatobjekt vid sidan av muslimerna.

Jag kan undra vad man är rädd för? Europa har plats för alla, fördelas våra tillgångar och naturresurser rättfärdig ska ingen behöva kastas ut från något Europeiskt land.

Vågar du börja släktforska? Risken att finna en mördare eller skarprättare är ofantligt mycket mindre än att du upptäckter dina samiska ursprungsrötter. 8 000 av oss är registrerade i Sametinget. Tillsammans är vi minst 60 000 enligt vetenskapliga forskarrön.

Fotnot: Den gär texten är publicerad som krönika på www.paraplyprojektet.se
add comment ( 37 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>