Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Bengt Martin, Sonja och folkhemmet
Bengt Martin, Sonja och folkhemmet 
24 February, 2010, 15:04
Posted by Robert
"Sonja Åkesson skrev inga memoarer. Men en av hennes främsta dikter heter ”Självbiografi”:

"Jag lever ett lugnt liv
på Drottninggatan 83a
på dagarna.
Snyter ungar och putsar
golv
och kopparpottor
och kokar rotmos och
pölsa"


Det är en dikt som doftar minst lika mycket folkhem som bilvax eller syntetiska heltäckningsmattor. Den är svenskt 60-tal lika mycket eller kanske mera än Göran Sonnevis Vietnamdikt.

Sonja Åkesson var folkhemmets skaldinna, och vid hennes död 1977 miste vi ett stycke av vår själ."Foto: Natur & Kultur

Sonja Åkesson (1926–1777) är mest känd som ironisk folkhemskritiker och författare till den feministiska dikten ”Vara vit mans slav ”. Amelie Björck skildrar nyfiket Sonja Åkessons mångsidiga och genreöverskridande författarskap. Fram tonar bilden av en språkligt djärv poet med starkt utvecklad medkänsla och mycket att ge den nutida läsaren.

Det skrev Magnus Ringgren i Aftonbladet den 10 september 1984 då Bengt Martin precis kommit ut med första biografin över Sonja Åkesson. Första gången de träffades i journalisten Inger Wahlöös hem, på Rådmansgatan 69, (som ett år senare blev Bengt Martins hem, fast han visste det inte då) sa hon: "Vi är lika som nervtabletter du och jag."

Vänskapen dem emellan varade hela Sonjas liv ut.

Här om dagen dog Bengt Martin, 76 år, och det finns anledning att minnas honom ett valår som detta. Han var en av de första att resa till Tyskland direkt efter andra världskriget, om det omskakande mötet skrev han i Bengt och kärleken.

I ungdomsböckerna Huset i Sibirien (1970), Sibirienungar (1971) och Hej då – Sibirien skildrar han sin uppväxt på Roslagsgatan i Stockholm på 1940-talet, långt innan miljonprogram och folkhem.
Folkhem? Ja, har det någonsin funnits? Är folkhemmet inte bara en dröm, en vision som aldrig förverkligats?

Jag ser folkhemmet som en illusion, ungefär som Ryssland var för Norrbottenskommunisterna. Paradoxalt nog så var Rysslands ”folkhem” det omvända mot vårt; medan vi strävade uppåt – i hopp om att få sitta i överklassens finrum – tvingades deras invånare rusa neråt och underkasta sig en i det närmaste omänsklig politik. Fast det visste inte drömmarna i mitt Norrbotten, och de kan därför inte belastas och dömas för sina val; de visste inte bättre.

Vårt folkhem har rämnat, den faluröda färgen har bleknat, målningen har flagnat och tapeterna har spruckit.
Fyrtio års reformarbete har raserats i en handvändning av alliansregeringen samtidigt som Sverige sålts ut på den ”fria” marknaden. Frihet, jämlikhet, och broderskap är föga kända begrepp. ”Solidaritet” ska vi inte prata om.

Det borde vi inte ha pratat om innan heller eftersom de flesta tolkade det som ”en för alla och alla för en”. Vilket är lika felaktigt som att rättvisan är rättvis. För att inte tala om hur illa val Broderskapsrörelsen gör när de lanserar sig som en rörelse med ”glöd”.

Den riktiga betydelsen av solidaritet är samhörighet med och beredvillighet att stödja och hjälpa andra människor, särskilt dem som tillhör den egna gruppen.

Rättvisa var ett ord som Olof Palme undvek, eftersom han insåg att rättvisan oftast är orättvis; jag har min rättvisa, du har din rättvisa.

Palme föredrog det bibliska ordet ”rättfärdig”.

Glöd är slocknande eld. Ska man påverka och förändra krävs att vi brinner, brinner för det vi tror på. Vilket krävs mer än någonsin tidigare ett valår som detta.

Jag har inga illusioner – än i alla fall - om att kunna lyfta ut alliansen ur Rosenbad, eller för den delen moderaterna ur Solna stadshus. Men jag brinner för att kunna göra det, och jag kommer att arbeta för det.

Detta är vare sig en from önskan eller vision, utan enbart rättfärdigt och det enda rimliga.
add comment ( 21 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>