Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - ”Fan, snöar det i år också?!”
”Fan, snöar det i år också?!” 
31 January, 2010, 20:09
Posted by Robert
Det är en märklig vinter i år. Då tänker jag inte i första hand på vädret, utan på snöröjningen. Eller rättare sagt, den uteblivna snöplogningen. Det blir bara värre och värre för vart år som går. Till men inte enbart för gamla och lytta, utan också för snart sagt varje människa i gemen.

Jag förstår det inte. Är det av besparingsskäl? Har det med klimatet att göra? Tillverkas inte plogbilar längre? Är det strejk på skovelfabriken?

Eller är det så enkelt, att de styrande bara djävlas med medborgarna? Läste de inte offerterna på de infordrade anbuden för gatu- och vägunderhåll? Missades det finstilta, att ”åtagandet gäller inte om det blir kallt och börjar snöa”.

Force majeure är ”en oförutsedd händelse som kan befria en part från att fullgöra ingånget avtal”. Räknas vintern dit? Om den kommer överraskande? Vilket kan vara fallet i år, eftersom den stränga varianten uteblivit de senaste åren …

Under alla förhållanden är maktens styrande i Stockholm och Solna inte snälla med oss medborgare. Inte så, att vi tvingas plumsa i djupsnö. Nej, det är djävligare än så. Mycket djävligare.


Foto: Robert Sandström Det krävs stor koncentration för att inte halka på det isbelagda underlaget som döljs av nysnö eller annat fanskap, typ snömodd eller en smutsbrun sörja. Risken att falla och bryta benen är överhängande.

Om det nu inte är av besparingsskäl – man kan undra vem som beslutat om det? – ser jag ingen annan förklaring än att det är av elakhet: ”Rätt åt er”, kan tyckas.

Säkert kan kommunerna spara en slant på att ge fan i att skotta. Men det kostar en förmögenhet för sjukvården som måste ta hand om benbrott och andra fallskador som förorsakats av eftersatt snöröjning.

Är inte detta ett lagbrott? Är kommunen och fastighetsägarna numera inte skyldiga att hålla trottoarer, gator och vägar rena och fria från snö och is?

I vilket fall (Häpp!) som helst är det svårt att ta sig fram. För att inte tala om den som har rullator, eller rent av är rullstolsburen …

Och nu talar jag inte om den som var beroende av rullstol före det att Kung Bore slog till. Ytterligare en och annan har säkert blivit det också efter de senaste veckornas snöoväder: Skaran måste ha ökat markant?

Kollektivtrafiken ska vi inte tala om. För då blir jag riktigt ledsen. Jag förstår att bussar, och bilar med för den delen, kan hamna i diket. Men att lokal- och fjärrtåg inte tar sig fram på rälsen när det snöar och är kallt är för mig totalt obegripligt.

Snöat har det gjort så länge järnvägarna funnits i detta land – längre än så till och med – och inte har det hindrat tågen från att komma i tid. Förrän efter senaste millennieskiftet, då vinter och snö tycks komma som en total överraskning minst en gång om året för trafikbolagen.

”Fan, snör det i år också?!”

Som resenär får man vara glad om tågen kommer. Gör dem det, då får man vara ännu gladare om de har värme i kupéerna. Och så får man vara jätteglad om de går ända fram dit man ska.

Jag säger inte att det var bättre förr, för det var det inte. Men med tågen, och snöröjningen, vete fan?

add comment ( 16 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>