Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - ”Skit så länge hängslena håller”
”Skit så länge hängslena håller” 
10 January, 2010, 20:28
Posted by Robert
Tio dagar in på 10-talet ger mig perspektiv på tillvaron. Alldeles nyss var det 70-tal och millenniet såg så avlägset ut. Livet lekte och som så många andra var jag full av tillförsikt om framtiden. Jag hade sett Ingo bli världsmästare i boxning och Armstrong landa på månen.

Ingenting verkade omöjligt. Vi var oövervinnerliga.

Så kom 80- och 90-talen och millennieskifte. Dysterkvistarna hotade med världens undergång. Ja, inte riktigt, men datorerna skulle i alla fall paja. Det gjorde de inte och det får mig att fundera om klimathotet är så överhängande som det påstås.

(Riktigt kul är det att en forskare på KTH i Stockholm stuckit ut näsan och vågat påstå att ”oljan kommer aldrig att ta slut”. Tvärt emot vad politikerna påstår hävdar gästforskaren Vladimir Kutcherov att vi inte står i slutet av petroleumåldern. Enligt hans forskning är vi bara i början, och oljan räcker i oändlighet.)

Millennieskiftet försvann i en blink och nästan lika snabbt gick 00-talet.

Nu är det 2010 och valår i Sverige. När jag får frågan påminner jag om bondeförbundets ledare Gunnar Hedlund, som inte ville ”sälja skinnet innan björnen var skjuten”.


Foto: Robert Sandström
"Sälj inte skinnet innan björnen är skjuten ..."

Gunnar Hedlund, född på förrförra millennieskiftet, 1900, sa de bevingade orden på Bondeförbundets riksstämma i Halmstad 1950, det vill säga samma år som jag föddes. Han lugnade sina anhängare och underströk att partiet stod på egna ben, han hade inte tänkte dansa efter folkpartiledaren Bertil Ohlins pipa.

Då hette Centerpartiet Bondeförbundet och Ohlins dotter Anne Marie var bara sex år. Drygt 40 år senare, 1991, blev hon Sveriges finansminister i Carl Bildts ministär. Och som sådan skulle hon komma att förfäkta den minst sagt uppseendeväckande åsikten att "Alla svenskar borde ha en årslön på banken".

Det hade inte alla svenskar då, och de har inte alla svenskar heller nu. Den sociala välfärden har monterats ned i rasande fart. Även om många knorrar över extra skatt på pensioner och lägre a-kassa befarar jag att egoismen tagit sig sådana proportioner att alltför många röstar med fötterna.

De som gynnas av jobbskatteavdraget lär vara i majoritet, mycket talar för att dessa vill ha kvar sin ”förmån”.

”Skit så länge hängslena håller” sa en värmländsk idrottsledare då han konstaterade att grov- skogs- och byggnadsarbetare tänkte kortsiktigt. Utan att träna kroppen för stora påfrestningar slet de så mycket de orkade för att tjäna på ackordet, utan minsta tanke på att kroppen ska hålla ett helt arbetsliv …

Jag säger inte att det var bättre förr. För det var det inte. Däremot visste vi vad solidaritet betydde, och vi tog hand om varandra på ett annat sätt än idag. Jag hävdar fortfarande att ett mått på vår kultur är hur vi tar hand om varandra.

I dag gör vi inte alltid det och det tycker jag är trist.
add comment ( 19 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>