Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Travel Photographer of the Year i farfars fotspår
Travel Photographer of the Year i farfars fotspår 
17 December, 2009, 21:11
Posted by Robert
Martin Edström kastade som liten längtansfulla blickar efter sin framlidne farfars kamera som stod på en hylla utom räckhåll för det fotosugna barnbarnet. När Martin blev tolv år blev kameran äntligen hans. Resten är, som man säger, historia.

I dagarna har Martins fotograferande i flera delar av världen krönts med 1st prize in Travel Photographer of the Year. Grattis!

Martins farfar var ingen mindre än den legendariske DN-journalisten Mauritz Edström, med rötter i Ådalen, medarbetare i Arbetaren, välrenommerad filmrecensent och författare.

Redan som tonåring skrev Maurtiz Edström fyra (!) ungdomsböcker: Flygarhjälten från Ardennerna (1944), Vävaren som upptäcktes Amerika (1945), Blixtens betvingare (1946) och Stilla oceanens besegrare (1946).

Bland Mauritz Edström övriga verk märks två böcker om Ivar Lo-Johansson och självbiografiska trilogin Medan världen dör (1971), Mitt Ådalen (1978) och I min Faders hus (1984).

Generationsboken Medan världen dör är lika aktuell i dag som när den kom ut 1971 och värd att läsas om och om igen.

Jag nämner Martins farfar, dels för att Martin i högsta grad brås på honom, dels för att han följdriktig går i dennes fotspår - nästan bokstavligt. Det hjälper också till då jag försöker begripa hur Martin hinner med allt det han gör.

Som sagt, inte bara Ådalen, utan snart sagt hela Sverige var för litet för den vetgirige ynglingen Mauritz som kuskade runt om i Europa som hjälparbetare. Folkhögskolestudier i Sigtuna resulterade straxt i en socionomexamen med vilken han beträdde journalistbanan.

Först på den syndikalistiske tidningen Arbetaren, sedan på Dagens Nyheter där han arbetade från 1956 fram till sin död 1987, året innan Martin föddes.

På Dagens Nyheter var Mauritz Edström tongivande och han blev en av Sveriges mest respektera film-, litteratur-, teater-, TV- och mediekritiker.

Barnbarnet Martin har inte suttit fast på kammaren, utan rest kors och tvärs över hela jorden på uppdrag av bland andra Röda Korset, SAAB, Abbott Laboratories, Bergsport, Svenska Klätterförbundet, Escape 360, Stadium och ett antal andra magasin och dagstidningar.

Foto: Robert Sandström


Oftast som fotograf, vilket inte hindrat honom från att författa en och annan artikel.

– Men jag är inte journalist, säger Martin Edström som hittills titulerat sig ”skribent”. Det förstnämnda kommer han tveklöst att bli eftersom han just nu studerar på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMK, på Stockholms universitet.

Ett flertal reportageresor har det redan blivit och sedan 2008 har han för Röda Korsets räkning dokumenterat HIV/AIDS-projekt i Zambia, Tanzania, Uganda, Sydafrika, Mexico, USA och Canada.

Det egna projektet Carpe Diem – Fånga dagen! – ska resultera i en dokumentär om miljöprojekt i världen. I somras avverkade han Amazonas i Peru och Ecuador samtidigt som han luffade runt på Cape Verde där han träffade fiskare som han följde med ut på Atlanten där de fiskar med krok och lina.

I Cape Verde har också Martin tagit de bilder som gett honom årets seger i Travel Photographer of the Year Awards. Det är en årlig fototävling för alla som tycker om att resa och fotografera.

Foto: Robert Sandström


Det är första gången som förstapriset går till en svensk och det kan noteras att utmärkelsen offentliggjordes bara timmarna efter det att Martin kommit hem från Malta där han gjort ett reportage om båtflyktingar.

Martin har naturligtvis inga fritidsproblem och det han gärna ägnar sig åt är bergsklättring. I disciplinen är han instruktör. Frågan är förstås hur han hinner med allt det han gör?

Nämnde jag att Martin är 21 år …? Förstår ni att jag undrar vad han har fått till frukost som jag inte fick?

Foto: Martin Edström
A village on Santo Antao, Cape Verde. Click the image to go to the winner's gallery at TPOTY.com


add comment ( 12 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>