Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Grattis Loppan, Du är bäst i hela Europa
Grattis Loppan, Du är bäst i hela Europa 
1 December, 2009, 21:09
Posted by Robert
Märkligt hur saker och ting hänger ihop. I helgen läste jag Roberto Savianos nyligen på svenska utgivna ”Skönhet och Helvete” (Brombergs förlag). En bok så bra, att den praktiskt taget läser sig själv.

Savianos porträtt av människor är briljanta; Man blir verkligen nyfiken på dem som beskrivs under rubriker som ”Skelett i glas”, ”Att sätta allt på spel” och ”Verklighetens Donnie Brasco”; personer som mot alla odds realiserar sina drömmar och ”likt humlan inte vet att de inte kan flyga men gör det ändå”.

Liknelsen med humlan gäller för ”Loppan” Lionel Messi som ”med sin spensliga kropp, sina små fötter och spinkiga ben, med sin lilla bål och alla sina tillväxtproblem inte skulel kunna spela modern fotboll, som är bara muskler, massa och kraft. Men detta vet inte Messi. Och det är därför han är störst av alla.”

(Måste ärligen säga att jag aldrig tidigare hade hört talas om Messi, än mindre att en fotbollsspelare har varit drabbad av dvärgväxt.)

Messi är lagkamrat med Zlatan, så det var bara några knapptryckningar från att kolla honom på Barcelonas hemsida, och också Wikipedia. Jag blev så imponerad av hans levnadsöde att jag laddade hem en av fotbollsklubbens bilder på honom.

Jag har bilden just nu som skrivbordsbild på en av mina bärbara datorer, för att inspireras och inte glömma bort att ”allt är möjligt”.

Knappt en dag senare utdelas fotbollsvärldens mest prestigefyllda utmärkelse – Ballon d'Or – ut. Ett pris som delas ut av magasinet France Football, där vinnaren röstas fram av fotbollsjournalister i hela Europa. Sveriges röst förvaltas av fotbollsmagasinet Offside.

Ett pris som lätt drunknar av Svenska Dagbladets bragdguld som delas ut samma dag. Det fick inte Zlatan Ibrahimovic, utan skidskytten Helena Jonsson, 25-åringen som tog ett guld, ett silver och ett brons i VM i Pyeongchang.

Europas fotbollsjournalisters röster på Zlatan räckte ”bara” till en sjunde plats bland tio nominerade. Vann gjorde – argentinaren Lionel Messi.

Jag är den förste att gratulera. Och läs gärna Roberto Savianos nya bok på svenska. Boken riktar han till sina läsare. ”Till dem som gjorde det möjligt för Gomorra att bli farlig för vissa krafter som har behov av tystnad och skugga …”.


"La Pulga". Loppan, är smeknamnet på Europas just nu bäste fotbollsspelare, Lionel Messi. Den minsta nu levande fotbollsstjärna. Sedd från läktaren "en okontrollerbar och supersnabb liten prick" enligt Roberto Saviano som beskriver honom i sin nya bok "Skönhet och Helvete" (Brombergs).
Foto: FC Barcelona

Roberto Saviano i "Skönhet och Helvete" om Lionel Messi:
”Ingen springer ifatt honom. Hans tyngdpunkt är låg, motståndarna tacklar honom, men han faller inte och flyttar inte på sig. Han fortsätter att hålla kursen, bollen vid fötterna, stannar inte, dribblar, hoppar över, glider undan, sticker iväg, fintar. Han går inte att stoppa. I Barcelona sägs det elakt att försvarsstjärnorna i Real Madrid, Roberto Carlos och Fabio Cannavaro, aldrig har sett Messi framifrån, för de har aldrig lyckats springa ikapp honom. Leo är snabb som blixten, han pilar iväg på sina små fötter som är som händer i sin förmåga att hålla kvar bollen och han har hela tiden koll på den. När han fintar snubblar motståndarna över sina j ättefötter i storlek fyrtiofem.”
add comment ( 11 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>