Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Man blir som man umgås
Man blir som man umgås 
19 September, 2009, 13:30
Posted by Robert
Kom inte och säg, att valet av kompis inte har betydelse. Det är skitsnack!

När Mona Sahlin väljer att slå följe med Lena Adelsohn Liljeroth och delar av den svenska kändiseliten till Mallorca på inbjudan av festfixaren Micael Bindefeld, som håller 50-årskalas på ett flott hotell i byn Deia, gör hon ett val.

Det visar också, med all tydlighet hennes klasstillhörighet. Snacka om klassresa.


Bindefelds hemsida

Frotterar man sig med kändiseliten är man en del av den, dess värderingar och ideal. Självklart är det dem hon identifierar sig med. Frågan är vilka förmåner dessa kan komma att dra nytta av om/när hon blir statsminister? Vi får vänta och se.

Nej, det saknar inte betydelse av att vara ”kompis” med ledaren för Sveriges största parti, därtill en påtänkt statsminister efter nästa riksdagsval. Sämre kompisar kan man ha; knappast bättre.

Vilken post får Bindefeld? Om inte i regeringen så åtminstone i en påtryckargrupp. Eller rent av en i en ny kulturutredning. (Valet är ju inte märkligare än att Lars Ohly kommer att få en portfölj i Monas ministär; utrikesminister kanske? Nej, jag skojar inte. Jag är bara förbannad.)

I slutet av juli 2007 skrev jag en ledare i Broderskap (som ges ut av Sveriges kristna socialdemokrater, Broderskapsrörelsen) där jag frågade Mona Sahlin vad hon hade för minnen av barnpiss och sill? Och om hon alls hade upplevt det?


Foto: Fiskeriverket

Jag antog och antar att politiker som tjänar upp till sjutton gånger mer än en ”fattigpensionär” har svårt att identifiera sig med vanliga människor.

Sommaren 2007 fick en fattigpensionär 7 326 kronor i garantipension per månad. Som jämförelse angav jag att Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt tjänade 126 000 kronor. Det är nästan en och en halv gång mer än vad pensionärens ”årslön” – per månad!

I sitt tal i Almedalen samma år nämnde Mona Sahlin ordet ”solidaritet” sex gånger. Ordagrant sa hon:

”Det var 25 år sedan jag var 25 år. Men jag har lärt mig stava till solidaritet”.

Jag är tveksam. Kanske har hon lärt sig bokstavera ordet, men innebörden …? Förstår hon den?

Solidaritet förklaras ofta med ”en för alla och alla för en”. Betydelsen ligger djupare än så. Solidarisk kan man bara vara med de sina.

Solidaritet är inget intellektuellt val man gör, utan en instinkt som man får med sig med modersmjölken. När solidaritet var realitet var barnpiss och sill en vanlig lukt i näsborrarna. Den hårda vägen lärde vi oss att vara solidarisk med de våra. Att värna våra kompisar och gelikar som delade samma öde.

Det begriper man bara om varit där. Det går inte studera in på skolbänken.

Jag ifrågasatte om det var rättfärdigt att tjäna 126 000 kronor i månaden. Att en statsminister, som styr landet och har det yttersta ansvaret för drygt nio miljoner invånare, gör rätt för 126 000 kronor i månaden betvivlar jag inte det minsta. Men jag kan varken förstå eller ha fördragsamhet med att Mona Sahlin ska ha samma inkomst.

Vad blir det kvar på 7 326 kronor i månaden när hyra och mat är betald? Räcker det till nya kläder? Nya glasögon? Tandläkarbesök? Livsnödvändig medicin? Nöjen? En tidningsprenumeration? En resa till Deia på Mallorca?

Nej, självklart inte.

Lite naivt frågade jag vem det var som hade bestämt att en socialdemokratisk partiledare ska ha samma lön som statsministern? Det skulle jag vilja veta, men jag fick inget svar.

Jag undrar fortfarande.

Fotnot:

På expressen.se bekräftar Mona Sahlin att hon månar om sina vänner. Precis vad jag påstår. Det är illavarslande ...

Saxat ur artikeln:

"DEIA, MALLORCA. Efter Expressens avslöjande i går - nu talar Mona Sahlin ut om kändisresan till festfixaren Micael Bindefelds 50-årspartaj på ett lyxhotell på Mallorca. Tillsammans med kyrkominister Lena Adelsohn och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni väljer hon bort kyrkovalet i morgon - för att festa och ligga på stranden. - Att måna om sina vänner sedan 20 år är också viktigt - jag gjorde det valet, säger Mona Sahlin till Expressen."

Relaterade länken nedan leder till artikeln.
1 comment ( 37 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>