Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 61 Robert Sandströms Blogg - Tre kilo och åtta hekto
Tre kilo och åtta hekto 
13 September, 2009, 21:40
Posted by Robert
Så mycket väger den av Svenska Akademien nyutgivna Svensk Ordbok; straxt ett oundgängligt standardverk innehållande 65 000 uppslagsord som ska få oss att förstå orden i text och upplysa oss om dess härkomst och ålder. Bland annat.

Bakom verket ligger 45 års arbete och SO, som den förkortas, kommer säkert att bli lika oumbärlig som mobiltelefonen. Åtminstone för oss som har språket som levebröd och aldrig förtröttas över att förundras och glädjas över ordens ”Snille och smak”.


Foto: Robert Sandström
Akademiledamoten Sture Allén presenterade med stolthet Svenska Akademiens Svensk ordbok då den presenterades på källargränd 4 i Gamla stan i Stockholm där Svenska Akademien huserar.

Ja, hur gjorde vi förr? Till exempel innan mobiltelefonen fanns och vi kommunicerade via den väggfasta telefonen i bakelit. Någon som kommer ihåg?

Säkert kommer SO att bli lika självklar som Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, hittills varit för snart sagt gemene man; under årtionden en av vårt lands mest spridda publikationer. Praktiskt taget i var mans hem. På nattygsbordet och pakethållaren hos varje sann journalist.

Idiom, korshänvisningar från morfologiska exempel, stilrutor och beskrivningar i alla ära. Det som mest imponerar på mig är dateringar av 1900-tals ord och källangivelser av förstabelägg. En viktig hjälp för den som vill vara trovärdig i sitt självbiografiska berättande. Att till exempel säga att man åkte moped 1950 låter sig inte göras. Ordet kan dateras tidigast till 1952 med härledning till motor och pedal.

Miljön, som är ett av modeorden för dagen, och nämns i både möjliga och omöjliga sammanhang hade inga aktivister förrän 1971 även om miljöförstöring kom på tal redan 1964.

Minns ni modeorden mobbning, bilateral, infrastruktur, indoktrinering och interurban? För att inte tala om uttryck som ”gräv där du står”, ”synergieffekt” och ”utbrändhet”. Som kom att följas av debriefing och utbrändhet.

Solidaritet, rättvisa och jämlikhet är det väl ingen som kommer ihåg längre? Dessa ord kan vi glömma. Det förstnämnda ska dock icke förväxlas med ”en för alla och alla för en”, ett bättre ord för rättvisa är rättfärdighet och jämlikhet förväxlar vi alltför ofta med jämställdhet. Eller tvärtom; båda eller bägge kan i rätt sammanhang ha sitt berättigande.

Däremot tycker jag att vi kan enas om att det är bara hundar som kan ge upphov till skall. Skriv ska istället.

Bilateral dök upp i svenska språket 1904, mobbning, som också kan stavas utan ”n” började vi använda 1969. Indoktrinering uppträdde redan 1956 även om det skulle dröja ett par decennier till innan det närmast blev en landsplåga och prydde de flesta förstasidor och löpsedlar. Ungefär som när knark och mord ännu hade nyhetens behag; nu så vanligt att man knappt ens tar notis om det när det dyker upp. Mer än en notis blir det också mer sällan i morgontidningen.

Innebörden förändras över tid, till exempel är gärningsmannen en ogärningsman i dag. Annat var det då ordet första gången uppträdde i svenska språket, 1737. Då betydde det ”person som gjort någonting”. Till exempel en hantverkare.

De andra orden får du slå upp själv.

Du ska naturligtvis köpa Svensk Ordbok som presenteras i två band och distribueras av Norstedts förlag. Priset kommer av allt att bli modest (blygsamt; historiskt sedan 1638 ur latinska modes’tus som betyder anspråkslös).

Förlåt, men jag kunde inte hålla mig.

Den som kan det, hålla sig och vill tjäna en hacka kan vänta några veckor. Svensk Ordbok kommer att lanseras på Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg 24-27 september. Därefter följer med största sannolikhet kampanjer av olika slag som nedbringar priset.

Det betyder inte att du kan spara några pengar på att vänta, däremot besparas du från att betala en större utgift.

add comment ( 16 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>