Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Robert Sandströms Blogg
Efterlängtat författarmöte 
26 October, 2014, 19:44
Posted by Administrator
FÖRFATTAREN STIG LARSSON har fyra viktiga råd till invandrarungdomar:

• Börja aldrig med knark.
• Förälska dig bara i kvinnor som du vet inte kommer att blir otrogna.
• Var alltid ärlig.
• Se dig om i paradiset Sverige!

Stig Larsson. Foto: Ulla Montan, Albert Bonniers förlag

Förra sommaren blev jag golvad av Stig Larssons öppenhjärtiga självbiografi ”När det känns att det håller på ta slut”. Som jag recenserat, bland annat på Bokus.com.

Efter denna läsupplevelse har jag ”jagat” författaren och dramatikern. För ett par månader sedan träffades vi och bestämde att vi skulle ses igen, på hans favorithak ”Rosa Drömmar”.

I dag, söndag 26 oktober 2014, blev mötet av. Efter en eftermiddags samtal över en bit mat är vi överens om att ses igen, och prata mer om våra respektive missbruk som vi båda lämnat. Stig amfetaminet, jag alkoholen.

Det jag vill förmedla av vårt samtal är ovanstående fyra punkter, Stigs råd till invandrarungdomar, som också har adressen: alla till dig som är på väg att lämna tonåren och gå in i vuxenåldern!

Av råden är, som Stig säger:

– Tre negativa och ett positivt råd.

– Det positiva, paradiset, är här och nu!

Jag skriver under på det, för med vår egen socioekonomiskt historiska utveckling – från förra seklets trettiotal till detta sekels tiotal – kan jag konstatera att vi alla är ”grevar och baroner”.

Höj blicken, se bortom Sveriges gränser, så inser du att Sverige är ett paradis. Som en trädgård, om än många blommor vissnat, åkrarna byggts om till vägar och allt långtifrån är perfekt, i jämförelse med alldeles för många länder i världen!

Min recension på bokus.com
En klassiker redan innan den kommit ut och...
Robert Sandström, 19 juni 2013
En klassiker redan innan den kommit ut och uppfriskande ärlig i anslaget. Få författare är så öppna med både med- och motgångar. Dramatikern Stig Larsson lyckas dock ännu bättre i intervjusoffor när han förbannar bruket av stimulantia. Men detta är avskräckande nog!
add comment ( 11 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Tack för all respons 
24 October, 2014, 13:27
Posted by Administrator
I SNART 40 år har jag verkat som journalist. Under åren har det blivit tusentals artiklar, texter, reportage och notiser.

Inget jag har skrivit har blivit så uppmärksammat och väl mottaget som min försvarsskrift till Daniel Suhonens bok ”Partiledaren som klev in i kylan” (Leopard förlag) på min blogg.

Tack alla för er respons.

Några citat:

”Far var en ädel socialdemokrat. ÄDEL och mycket seriös. Han trodde på allas lika rättigheter och solidaritet. Själv är jag inte socialdemokrat och det beror verkligen INTE på far, utan på att den socialdemokrat som jag såg i min seriösa far inte finns längre …”

”Det finns det ett parti som jag saknar, och ett folk som odlar sin ideologi, som är värdiga och respektfulla, som läser böcker.”

”Om den socialdemokrati som Greider skriver om fortfarande fanns, om det gick att mobilisera gräsrötter, skulle det glädja mig mycket.”

add comment ( 10 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
R.I.P Göran Johansson 
24 October, 2014, 12:58
Posted by Administrator
JAG VAR FÖRST med nyheten när Göran Johansson beslutade sig för att lämna politiken. Den 25 april 2008 skrev jag i Broderskap: Göran Johansson har bestämt sig ...


Broderskap nr 17/2008 Text och foto: Robert Sandström

Genom att tala klarspråk blev han "Kungen av Göteborg". Efter 20 år som heltidsarvoderad politiker lämnade han uppdragen i januari 2009.

I snart 40 år har jag arbetat som journalist. Jag har träffat många storheter, där det vore orättvist att gradera en människa med en annan.

En har skilt sig ur mängden, och gett mig oförglömliga minnen: Göran Johansson.

Jag fick en timmes audiens i Börshuset vid Gustaf Adolfs torg. Vi pratade i flera timmar och jag njöt av varje minut!

På torsdagen (23 oktober 2014) gick Göran ur tiden, 69 år gammal.

Jag sörjer med Göteborg, Arbetarrörelsen i Västsverige och hela det Socialdemokratiska Sverige.

add comment ( 11 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Greider har fattat poängen 
21 October, 2014, 07:20
Posted by Administrator
EFTER ATT DET samlade svenska kommentariatet närmast gått man ur huse för att hitta fel och brister i Daniel Suhonens bok ”Partiledaren som klev in i kylan” (Leopard förlag) skriver Göran Gredier i dag ett brandtal till publikationen i Aftonbladet (21 oktober 2014).
Gå genast och köp tidningen, slå upp Kultursidan (sid 4), läs och begrunda Greider räfst och rättarting: ”När Lenin kom till stan”. Se där en som äntligen begripit!
Göran Greider Foto: Albert Bonniers förlag
Mer ska jag inte orda i dag om Daniel Suhonens förträffliga bok om Juholts uppgång och fall i ett parti som för länge sedan glömt sitt ursprung och sitt uppdrag, där marknadskrafter fått företräde framför politiska ideologier, och där ingen längre ens kan stava till ”solidaritet och jämlikhet”.
Jag har än inte läst boken klart. Den ligger på nattygsbordet och likt Kungen vänder jag blad, men omsorgsfullt, begrundande och ömsom jublande så att bröstkorgen nästan spricker.
En recension utlovas härmed! Men detta är ingen bok som läses likt en deckare med intriger som fiktion, utan ett verkligt drama här och nu, som bäst förklarar socialdemokraters fall och svek. Att läsa sån’t tar tid.
Jag har varit – och är – socialdemokrat allt sedan jag som sjuttonåring blev medlem i Socialdemokratiska Arbetarekommun; jag kände ingen hemvist i ungdomsförbundet SSU där man blev medlem och grillade korv vid sjöstranden i motsats till Centerns ungdomar som organiserade ungdomsdanserna i Folkets hus …
Så illa var det redan 1967.
Allt sedan dess har jag trott på den representativa demokratin och när jag åtagit mig uppdrag i partiet, oftast på gräsrotsnivå (kommer ni ihåg det uttrycket?), har det varit för att jag tillfrågats och uppmanats, inte för att roffa åt mig eller få egna förtjänster.
Men, likt Daniel Suhonen, har jag mer än en gång ställt mig frågan: ”Varför är jag socialdemokrat, när jag likt tusentals andra inte längre känner tillhörighet med partiet?”
Daniel besvarar frågan på 540 sidor. Jag har gjort det enklare för mig, och nöjt mig med att tidigt bestämma mig för att stå fast vid de ideal som min föräldrageneration gav mig med modersmjölken och som jag kallar värdegrund.
Fortsätter utpekade socialdemokrater i partitoppen att stoppa huvudet i sanden och inte besvarar Suhonens berättigade frågor befarar jag att partiet blir ett i mängden bland andra nästa riksdagsval.
Förvisso, det är länge sedan partiet var en folkrörelse där ledningen lyssnade på gräsrötterna. Men jag vill tro, hoppas, och önska att ”Partiledaren som klev in i kylan” blir en stormklocka som ruskar liv i rörelsen så att fler busschaufförer börjar leta efter nya partiledartal.
(För att förstå det där måste ni köpa dagens Aftonbladet och läsa Göran Grediers kulturartikel).
Fotnot: I motsats till Göran var jag på Leopards releaseparty för boken häromdagen och bilderna till denna artikel tog jag där. Det var uppfriskande att se så många journalistkollegor, bland dem Ulf Kristofferson (TV4Nyheterna) liksom min mångårige vän medietränaren Paul Ronge. För att nu nämna ett par i mängden.

Alla var där. Ulf Kristofferson, TV4Nyheterna liksom ...

Medietränaren Paul Ronge. Foto: Robert Sandström

2 comments ( 27 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Upplyftande regeringsförklaring 
3 October, 2014, 10:13
Posted by Administrator
STEFAN LÖVENS REGERINGSFÖRKLARING är en nystart för Sverige. Den andas tillförsikt samtidigt som den är en tydlig vägvisning mot en rättfärdigare politik för alla människors lika värde.
Valet av Alice Bah Kuhnke som kultur och demokratiminister är lyckosamt, djärvt, och glädjande.

Djärvt val Alice Bah Kuhnke Foto: Olof Holdar

add comment ( 18 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | Nästa> Sista>>