Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Robert Sandströms Blogg
Sevärd film med verklig bakgrund 
25 August, 2010, 20:58
Posted by Administrator
Fantastiskt! Något annat finns inte att säga om tvåfaldigt Oscarnominerade Bruce Beresfords film Mao’s last dancer som är fantastisk av flera skäl.

Först och främst för att den vacker och hoppingivande. För det andra att den har verklighetsbakgrund. Och för det tredje att den ger en icke oviktig glimt av Mao’s ofattbara skräckvälde.


Chi Cao gestaltar Li Cunxin i Mao’s last dancer.

Mao’s last dancer är baserad på den fattige bondpojken Li Cunxins biografi med samma namn som kom ut 2005. Huvudrollen görs av Chi Cao som inte haft några svårigheter att identifiera sig med den världsberömda dansaren vars uppväxt och karriär är minst sagt fantastisk.

Chi Cao uppväxt såg förvisso helt annorlunda ut än Li Cunxins. Som son till en danslärare i Beijing och kom han att studera vid dansakademin i Beijing där också Li Cunxin gått.

Chi Cao flyttade till London där han studerade på Royal Ballet School. Att han inte bara kan dansa visar han genom att spela övertygande. Självklart dansar han med bravur!

Efter sju års hård träning och strikt disciplin utvaldes Li Cunxin att delta i USA:s första kulturutbyte med det kommunistiska Kina. Han var då Kinas främste dansare och hade säkert tänkt återvända.

Tre månader i Houston i Texas blev honom övermäktigt och i Cunxin beslöt sig för att hoppa av från Kina. Ett beslut som gav genklang i hela USA och fick oerhörda konsekvenser.

Foto:
Simon Cardwell, Last Dancer Pty Ltd

Fotnot:
Tycker du att jag skriver för många "fantastiskt"? Se filmen så förstår du varför ...
add comment ( 15 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Briljant, spännande och begåvat 
12 August, 2010, 12:18
Posted by Administrator
Initierat och begåvat har Ninni Schulman skrivit sin första spänningsroman, Flickan med snö i håret (Forum). Jag anar en grundlig research och berättelsen har en verklig händelse i botten där karaktärer knyts ihop på ett remarkabelt sätt.


Spännande och läsvärt. Ninni Schulman bjuder på spänning med Flickan med snö i håret. Foto: Anna-Lena Ahlström

Detaljerna är imponerande och spänningen stiger för varje sida. Det går inte att lägga boken ifrån sig. Flickan med snö i håret är en välskriven historia som har sin uppkomst i trafficking.

Deckare har lätt att bli cyniska men här lyser kärleken till människorna i den värmländska glesbygden. Berättelsen har många bottnar och saknar inte en psykologisk dimension. Moraliska dilemman, kriser, bristen på pengar och liknande vardagsbekymmer skildras med kärlek och respekt.

Glimtvis kan jag se situationer och händelser som jag tror att författaren kan ha upplevt i sin vardag. Huvudpersonen är liksom Ninni Schulman journalist, med ett förflutet i trakten som skildras i boken. Mången ensamredaktör på landsortstidningen känner igen sig, dialogen är äkta och miljön återgiven på pricken.

Slutet är briljant.
add comment ( 16 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Slutproduktion utöver det vanliga 
1 May, 2010, 23:18
Posted by Robert
Många slutproduktioner har jag sett genom åren, men aldrig någon så bra som premiären av mimarnas slutproduktion 6 mimare och 6 levande hästar Första maj på Orionteatern i Stockholm.

Tre års studier på Teaterhögskolan har resulterat i en helt igenom professionell föreställning av högsta klass.


Foto: Elias Lindén/Orionteatern

Djärvt och spännande är det med sex frisiska hästar i ensemblen, vilket skapar liv och autenticitet i manegen. Så fyller de en viktig roll också då tanken är att de snart utexaminerade mimarna ska lära sig av varandras erfarenheter, och också skapa något nytt tillsammans med varmbloden.

Lats Rudolfsson, Orionteaterns konstnärlige ledare som svarat för regin, har förstås bidrag till det lyckade resultatet. Men utan elevernas vilja, glädje och skaparlust hade de inte resulterat i rungande applåder och stående ovationer från premiärpubliken.


Foto: Elias Lindén/Orionteatern

Andre Kaliff, Camilla Monsén, Isabell Skarby Hay, Katarina Rodopoulos, Thea Elisabeth Skallevold och Tobias Andersson har all anledning att känna stolthet. Naturligtvis ska Astor, Quintos, Suleyman, Romeo, Joopy och Othello och också vara glada, men jag vet inte hur jag ska framföra det till hästarna. Kanske kan Suzanne Berdino, som tränar dem, vara till min hjälp. Av allt att döma kan hon kommunicera med varmblodsrasen.

Den som vill uppleva en föreställning utöver det vanliga bör hasta till verket och boka biljett. Men gör det nu! Efter 9 maj är det för sent.
add comment ( 14 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Tack för en minnesvärd sextioårsfest 
21 March, 2010, 17:00
Posted by Robert
Min femtioårsdag föregicks av mycket ångest. Skulle jag fira högtidsdagen eller inte? Vilka skulle jag bjuda och på vad?

Det löste sig, och blev några minnesvärda dagar år 2000.

Nu, tio år senare, har jag fyllt sextio. Utan föregående ångest.

Jag visste ju att det skulle gå bra, och de som ville komma den 2 mars var välkomna hem till mig på kaffe och hembakat bröd.

Lördag den 6 mars hade jag en liten fest till vilken jag bjudit in både nya och gamla vänner. Några har jag känt sedan jag var i begynnande tonåren, andra i mer än trettio år. Ytterligare ett antal har tillkommit genom åren. Allt som allt blev vi ett trettiotal i den hyrda festlokalen på Kungsholmen.

Foto: Marcus Lantto
Jag citerar ofta Elise Ottesen-Jensen som hellre tände ett ljus än förbannade mörkret. För mig blev 60-årsfirandet ett klart ljus i en tid som av många med mig betecknas som mörk med tanke på arbetslöshet, höga mat- och elpriser och brist på solidaritet och värme människor emellan.

Wienergulasch och pilaffris stod på menyn och jag bakom grytorna. Det gick åt fem kilo oxkött, tre kilo lök, tre kilo paprika och ett par kilo ris. Bland annat.

Jag steg upp klockan fyra på morgonen och bakade brödet så att det skulle vara nybakat och färskt. Jag stod sedan i köket hela dagen.

Tårtorna överlät jag jag till mina vänner som fixade dem i ett nafs med hjälp av färdiggjorda tårtbottnar, laktosfri grädde, sylt och frysta bär.

Tack för det!

Tack också för alla blommor, presenter, hälsningar, tal och hurrarop. Ingen nämnd och inget glömt.

Jo, en sak måste jag få nämna: Resan ni gav mig till Thailand.

Jag blev mållös, men är överväldigad. Passet har jag tagit fram.

Så straxt bär det av bara snön har smält…

add comment ( 25 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Låt oss ta striden – NU! 
3 March, 2010, 04:48
Posted by Robert
”Dagens Nyheter saknar för första gången verklig chefredaktör. Gunilla Herlitz agerar bara som vd och Jonas Bonnier som styrelsens ordförande. Båda med chockdoktrinen som arbetsmetod. Rymmer krispolitiken någon enda publicistisk idé om framtidens morgontidning?”

Det skriver Per Wirtén i sin ledare på dagensarena.se. Det är inte bara så sant som det är sagt, utan också en uppmaning till protester, buller och bång. Kort sagt: Strid!


Faksimil: Dagens Arena (dagensarena.se) 3 mars 2010.

”När Dagens Nyheter försöker stoppa sina förluster drabbas kulturredaktionen hårdast av alla. Förra veckan blev klart att 40 procent av kulturens anställda ska bort, dubbelt så hårt som för resten av tidningen. Frilansbudgeten har redan skurits med 45 procent.”

I sin blogg på Aftonbladet skriver Åsa Linderborg att ”kulturredaktionens strid är vår”. Och med "vår" menar hon inte bara journalisternas, utan också prenumeranternas och läsararnas kamp.

Per Wirtén konstaterar att stridslusten inte verkar finnas. I stället för högljudda protester i journalistkåren visas mest skadeglädje:

”Den avlövade och tillplattade journalistkåren har utvecklat en svårbegriplig rädsla för sin egen yrkesheder. Det allvar som fortfarande präglar kultur- och ledarsidornas arbete skapar avundsjuka och aggressiva reaktioner från andra tidningsmiljöer. Bristen på ryggrad håller på att sänka en hel yrkeskår. Anpassligheten verkar blivit norm.”

Vi som försvarar det fria ordet har slagläge och nu om någonsin borde vi ta kampen. I förlängningen är nedrustningarna på landets tidningsredaktioner inte bara ett hot mot yttrandefrihet. Ytterst och i sin förlängning hotar det demokratins grundvalar.

Sociala medier, som bloggar, twitter, facebook och youtube på Internet kan aldrig ersätta den traditionella journalistiken.

Vår uppgift, journalistens och medias, är att ge våra uppdragsgivare – läsaren, tittaren och lyssnaren – en orientering i tillvaron. Det är en ansvarsfull uppgift som vi ska ta på fullaste allvar.

Ingen kan säga detta bättre än Per Wirtén på Dagens Arena. Läs och begrunda. (se related link nedan).
add comment ( 19 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>