Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Robert Sandströms Blogg
Tre kilo och åtta hekto 
13 September, 2009, 21:40
Posted by Robert
Så mycket väger den av Svenska Akademien nyutgivna Svensk Ordbok; straxt ett oundgängligt standardverk innehållande 65 000 uppslagsord som ska få oss att förstå orden i text och upplysa oss om dess härkomst och ålder. Bland annat.

Bakom verket ligger 45 års arbete och SO, som den förkortas, kommer säkert att bli lika oumbärlig som mobiltelefonen. Åtminstone för oss som har språket som levebröd och aldrig förtröttas över att förundras och glädjas över ordens ”Snille och smak”.


Foto: Robert Sandström
Akademiledamoten Sture Allén presenterade med stolthet Svenska Akademiens Svensk ordbok då den presenterades på källargränd 4 i Gamla stan i Stockholm där Svenska Akademien huserar.

Ja, hur gjorde vi förr? Till exempel innan mobiltelefonen fanns och vi kommunicerade via den väggfasta telefonen i bakelit. Någon som kommer ihåg?

Säkert kommer SO att bli lika självklar som Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, hittills varit för snart sagt gemene man; under årtionden en av vårt lands mest spridda publikationer. Praktiskt taget i var mans hem. På nattygsbordet och pakethållaren hos varje sann journalist.

Idiom, korshänvisningar från morfologiska exempel, stilrutor och beskrivningar i alla ära. Det som mest imponerar på mig är dateringar av 1900-tals ord och källangivelser av förstabelägg. En viktig hjälp för den som vill vara trovärdig i sitt självbiografiska berättande. Att till exempel säga att man åkte moped 1950 låter sig inte göras. Ordet kan dateras tidigast till 1952 med härledning till motor och pedal.

Miljön, som är ett av modeorden för dagen, och nämns i både möjliga och omöjliga sammanhang hade inga aktivister förrän 1971 även om miljöförstöring kom på tal redan 1964.

Minns ni modeorden mobbning, bilateral, infrastruktur, indoktrinering och interurban? För att inte tala om uttryck som ”gräv där du står”, ”synergieffekt” och ”utbrändhet”. Som kom att följas av debriefing och utbrändhet.

Solidaritet, rättvisa och jämlikhet är det väl ingen som kommer ihåg längre? Dessa ord kan vi glömma. Det förstnämnda ska dock icke förväxlas med ”en för alla och alla för en”, ett bättre ord för rättvisa är rättfärdighet och jämlikhet förväxlar vi alltför ofta med jämställdhet. Eller tvärtom; båda eller bägge kan i rätt sammanhang ha sitt berättigande.

Däremot tycker jag att vi kan enas om att det är bara hundar som kan ge upphov till skall. Skriv ska istället.

Bilateral dök upp i svenska språket 1904, mobbning, som också kan stavas utan ”n” började vi använda 1969. Indoktrinering uppträdde redan 1956 även om det skulle dröja ett par decennier till innan det närmast blev en landsplåga och prydde de flesta förstasidor och löpsedlar. Ungefär som när knark och mord ännu hade nyhetens behag; nu så vanligt att man knappt ens tar notis om det när det dyker upp. Mer än en notis blir det också mer sällan i morgontidningen.

Innebörden förändras över tid, till exempel är gärningsmannen en ogärningsman i dag. Annat var det då ordet första gången uppträdde i svenska språket, 1737. Då betydde det ”person som gjort någonting”. Till exempel en hantverkare.

De andra orden får du slå upp själv.

Du ska naturligtvis köpa Svensk Ordbok som presenteras i två band och distribueras av Norstedts förlag. Priset kommer av allt att bli modest (blygsamt; historiskt sedan 1638 ur latinska modes’tus som betyder anspråkslös).

Förlåt, men jag kunde inte hålla mig.

Den som kan det, hålla sig och vill tjäna en hacka kan vänta några veckor. Svensk Ordbok kommer att lanseras på Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg 24-27 september. Därefter följer med största sannolikhet kampanjer av olika slag som nedbringar priset.

Det betyder inte att du kan spara några pengar på att vänta, däremot besparas du från att betala en större utgift.

add comment ( 16 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Det går inte att lagstifta om civilkurage 
11 September, 2009, 15:47
Posted by Robert
Civilkurage, sug på ordet. Vet du ens vad det betyder?

Svenska Akademiens nyutgivna Svensk Ordbok ((Norstedts) förklarar att det handlar om ”förmåga att utan fruktan hävda sin egen ståndpunkt gentemot överhet eller dylikt, och trots risk för straff.” Justitiedepartementet tar det bokstavligt och vill med lag tvinga allmänheten att ingripa.

Som om en lagstiftning skulle ändra på någonting!?

Förmyndarsamhället vet inga gränser. Det som borde vara en självklarhet ska nu upphöjas till lag. Vem tror att någon sätter sitt liv på spel bara för att det påbjuds i lag? Inte jag i alla fall.

Det är lika dumt som att det en gång var förbjudet att gå mot röd gubbe i trafiken. Efter att en av Hagasessorna trotsat lagen togs den bort; om jag minns rätt (vilket jag tror att jag gör?).

Nej, information och kunskap är det enda som hjälper.

Med all rätt ska man känna rädsla i vissa situationer, och inse att man ingenting kan göra. Har själv ett färskt exempel. För någon vecka sedan var jag inne i centrala Stockholm. Från Åhléns kom en man rusande med, som det visade sig, en stulen ryggsäck. Hack i häl kom ett butiksbiträde och efter honom en väktare.

Rusande och villt frustande rakt mot mig!

Vad skulle jag göra? Lägga krokben? Ställa mig i vägen?

Men om den flyende bar kniv? Eller var ”påtänd” av knark”?

Hur skulle jag kunna veta det och avgöra om jag utsatte mig för fara för mitt eget liv? På två – tre sekunder?

Nej, jag ingrep inte. Och känner ingen skuld för att jag inte gjorde det. Jag vågar ändå påstå att jag har ett mått av civilkurage, inympat med modermjölken. Från en tid då etik och moral var levande begrepp. Uppfostran kallas det visst.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/lag-om ... s-1.949338
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3499841.svd

add comment ( 18 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Ole, dole, doff ... 
8 September, 2009, 07:17
Posted by Robert
Ett år före nästa riksdagsval visar en ny opinionsundersökning från Synovate att de borgerliga partierna stärkt sitt grepp om landets största kommun, Stockholm. Förtroendet för Socialdemokraterna är det sämsta sedan allmänna rösträtten infördes.

Enligt en annan opinionsundersökning, Demoskop, vill socialdemokratiska väljare ha Margot Wallström som partiledare. På andra plats kan de tänka sig Thomas Bodström. Mona Sahlin kommer först i tredje hand när de leker ”Ole, Dole, Doff”.

Socialdemokratiska väljare vill således inte ha Mona Sahlin vare sig som partiledare eller statsministern. Situationen blir inte lättare av att förstahandsalternativet inte vill.

Margot Wallström har varit väldig tydlig härvidlag, och jag är övertygad om att hon inte går att rubba. Jag är den första att beklaga det, men jag respekterar hennes beslut.

Thomas Bodström däremot, han vill säkert bli både partiledare och också statsminister. Det är jag övertygad om, vilket diskvalificerar honom.

Socialdemokraterna behöver ingen ny Göran Persson. ”HSB” sa förvisso ”Nej”, ”Nej”, ”Nej” varenda gång han fick frågan. Det kommer också Thomas Bodström att svara.

Man känner lössen på gången ...

Opinionsundersökningarna talar sitt tydliga språk. Socialdemokraterna har ett strukturproblem. Det är hög tid att revitalisera den representativa demokratin.

Foto: Anna-Lena Ahlström
Mona Sahlin
1 comment ( 33 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Tärningen är kastad 
7 September, 2009, 10:43
Posted by Robert
”Jag har aldrig i mitt liv skrivit någon dagbok; jag har aldrig fått någon tid över för denna sysselsättning. Så snart jag får någon ledig stund så arbetar jag, skrev en gång Albert Engström, och jag skulle kunna säga, att jag gör sammaledes.

Hur går man nu tillväga vid dagboksskrivande? Jag vet inte. Som en tafatt nybörjare får jag därför försöka famla mig fram i arbetet. Men jag vill bara be läsarna betänka faktum: Detta ar en debutverk och sålunda i särskilt behov av vanligt bemötande.”

Dessa inledningsrader är hämtade ur Vilhelm Mobergs ”Otrons artiklar” (Författarförlaget 1973); om jag minns rätt så kom boken ut strax innan han på kvällen den 8 augusti 1973 dränkte sig i sjön utanför sitt boningshus. I depression på grund av skrivkramp. Ett öde som ofta slutar med döden hos framstående författare som tyngs av krav och överkrav.

För Moberg var dagboken ett uppdrag. Han skrev den på beställning av redaktören för tidningen Vi och publicerades i tidningens julnummer 1971. Anteckningarna fördes under sju veckodagar i författarens liv under oktober månad samma år.

I likhet med Moberg är det här något nytt för mig, efterlängtat. Jag är däremot inte deprimerad och lider för närvarande inte av skrivkramp. Jag har heller ingen tanke på att dränka mig.
Att ha en egen blogg är stort, att ha den kopplad till en egen hemsida är större. Ödmjukt tar jag min an uppgiften med liv och lust.

August Strindberg
För att citera Strindberg, så kommer ”det bli fullskrivet med flera stilar, somt redigt med bläck, annat klottrat med blyerts eller rödpenna.” (Ett halvt ark papper, ur novellsamlingen Sagor från 1903).
– A´lea iacta est.

Ämnen saknas icke, det bara att stava och lägga ihop.

Eller som Caesar sa när han gick över floden Rubicon:
Tärningen är kastad. Häng med!
2 comments ( 25 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Bojkotta fattigmansutgåvan av Nationalencyklopedin 
4 September, 2009, 08:33
Posted by Robert
Då Nationalencyklopedin är ett standardverk som inte får förändras på överskådlig tid får man förstå att det kan vara svårt att finna nya köpare.

”Business as usual” och då är inga knep otillåtna. Mediekoncernen Bonnier gör en ohelig allians med Bra Böcker i Höganäs och distribuerar en fattigmansutgåva.

Vår tids vetande har blivit Vår tids letande.

Lika fel som att teori är detsamma som hypotes och etik moral. Båda begreppen har missbrukats. Hur smart är det?
Foto: NE
add comment ( 10 views )   |  0 trackbacks   |  permalink

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>