Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Robert Sandströms Blogg
Arbetslöshet väntar Sven-Otto, Göran och Maria 
11 December, 2009, 14:44
Posted by Robert
Plötsligt går det åt rätt håll i opinionsmätningarna. Det kan ju inte ha undgått någon att S+MP+V når upp till 50 procent i SCB:s partisympatimätning, landets mest omfattande och som presenteras två gånger om året.

Gapet ner till Alliansen har ökat till 7,5 procentenheter!

Det ger alla som tröttnat på Alliansen Råg i ryggen och fungerar minst lika bra som kick off som den LO, Landsorganisationen, genomfört på ett antal platser i landet för att uppmärksamma att 405 000 svenskar står utan arbete.

I Skellefteå, till exempel, utplacerades 418 ljus på Möjligheternas torg i Skellefteå. Ett ljus för var 10:e arbetslös.

En påminnelse för regeringen och arbetsmarknadsministern att dagens arbetsmarknadspolitik inte accepteras av den politiska oppositionen.

Just nu förefaller det faktiskt som om att Alliansen gör allt vad den kan för att förlora riksdagsvalet 2010. Först särbehandlingen av pensionärer, som inte får något jobbskatteavdrag, och nu senast flåsandet i nacken på tusentals svårt sjuka som tvingas till Arbetsförmedlingen när de blir utförsäkrade 1 januari 2010.

Ett mått på vår kultur är enligt min mening hur vi tar hand om varandra. Borgarnas sjukförsäkringspolitik saknar motstycke och är minst sagt ovärdig.

Som det förefaller nu vinner Oppositionen nästa val. Det är straxt dags för arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, socialminister Göran Hägglund och äldre- och folkhälsominister Maria Larsson att anmäla sig som arbetssökande. Om tre kvarts år torde de vara arbetslösa.


Foto: Erland Segerstedt

418 av 40 500 ljus tändes på Möjligheternas torg i Skellefteå och därmed har LO dragit igång valkampanjen med sikte på regeringsskifte. Littorin, Hägglund och Larsson får straxt anmäla sig på Arbetsförmedlingen.add comment ( 11 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Grattis Loppan, Du är bäst i hela Europa 
1 December, 2009, 21:09
Posted by Robert
Märkligt hur saker och ting hänger ihop. I helgen läste jag Roberto Savianos nyligen på svenska utgivna ”Skönhet och Helvete” (Brombergs förlag). En bok så bra, att den praktiskt taget läser sig själv.

Savianos porträtt av människor är briljanta; Man blir verkligen nyfiken på dem som beskrivs under rubriker som ”Skelett i glas”, ”Att sätta allt på spel” och ”Verklighetens Donnie Brasco”; personer som mot alla odds realiserar sina drömmar och ”likt humlan inte vet att de inte kan flyga men gör det ändå”.

Liknelsen med humlan gäller för ”Loppan” Lionel Messi som ”med sin spensliga kropp, sina små fötter och spinkiga ben, med sin lilla bål och alla sina tillväxtproblem inte skulel kunna spela modern fotboll, som är bara muskler, massa och kraft. Men detta vet inte Messi. Och det är därför han är störst av alla.”

(Måste ärligen säga att jag aldrig tidigare hade hört talas om Messi, än mindre att en fotbollsspelare har varit drabbad av dvärgväxt.)

Messi är lagkamrat med Zlatan, så det var bara några knapptryckningar från att kolla honom på Barcelonas hemsida, och också Wikipedia. Jag blev så imponerad av hans levnadsöde att jag laddade hem en av fotbollsklubbens bilder på honom.

Jag har bilden just nu som skrivbordsbild på en av mina bärbara datorer, för att inspireras och inte glömma bort att ”allt är möjligt”.

Knappt en dag senare utdelas fotbollsvärldens mest prestigefyllda utmärkelse – Ballon d'Or – ut. Ett pris som delas ut av magasinet France Football, där vinnaren röstas fram av fotbollsjournalister i hela Europa. Sveriges röst förvaltas av fotbollsmagasinet Offside.

Ett pris som lätt drunknar av Svenska Dagbladets bragdguld som delas ut samma dag. Det fick inte Zlatan Ibrahimovic, utan skidskytten Helena Jonsson, 25-åringen som tog ett guld, ett silver och ett brons i VM i Pyeongchang.

Europas fotbollsjournalisters röster på Zlatan räckte ”bara” till en sjunde plats bland tio nominerade. Vann gjorde – argentinaren Lionel Messi.

Jag är den förste att gratulera. Och läs gärna Roberto Savianos nya bok på svenska. Boken riktar han till sina läsare. ”Till dem som gjorde det möjligt för Gomorra att bli farlig för vissa krafter som har behov av tystnad och skugga …”.


"La Pulga". Loppan, är smeknamnet på Europas just nu bäste fotbollsspelare, Lionel Messi. Den minsta nu levande fotbollsstjärna. Sedd från läktaren "en okontrollerbar och supersnabb liten prick" enligt Roberto Saviano som beskriver honom i sin nya bok "Skönhet och Helvete" (Brombergs).
Foto: FC Barcelona

Roberto Saviano i "Skönhet och Helvete" om Lionel Messi:
”Ingen springer ifatt honom. Hans tyngdpunkt är låg, motståndarna tacklar honom, men han faller inte och flyttar inte på sig. Han fortsätter att hålla kursen, bollen vid fötterna, stannar inte, dribblar, hoppar över, glider undan, sticker iväg, fintar. Han går inte att stoppa. I Barcelona sägs det elakt att försvarsstjärnorna i Real Madrid, Roberto Carlos och Fabio Cannavaro, aldrig har sett Messi framifrån, för de har aldrig lyckats springa ikapp honom. Leo är snabb som blixten, han pilar iväg på sina små fötter som är som händer i sin förmåga att hålla kvar bollen och han har hela tiden koll på den. När han fintar snubblar motståndarna över sina j ättefötter i storlek fyrtiofem.”
add comment ( 11 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Så ska Taube sjungas! 
5 November, 2009, 23:08
Posted by Robert
Något annat kan jag inte säga då jag lyssnar på Mikael Samuelson andra Taubealbum, femton år efter hans första Taubeskiva ”Personligt samtal” 1994.


Foto: Robert Sandström

Vid skivsläppet på Strindbergs Intima Teater i Stockolm (5 november 2009) visade Mikael Samuelson att han är en stor estradör som behärskar sin Taube.

Det märks inte minst i textningen och fraseringen, och med den pondus, lust och kärlek som visorna framförs. Och även om det är längesedan visorna skrevs så känns de nya och musiken modern.

För det konststycket ska Mats Bergström ha en eloge, som ackompanjerar på gitarr med den äran!

Likt mäster själv, Evert Taube alltså, berättar Mikael Samuelson förtjänstfullt om hur visorna kom till och i vilken tidsanda de skrevs.

”Taube i Ligurien” tar avstamp i Bohuslän för att straxt landa i Ligurien där vi möter en ung och förälskad Evert Taube som oförtröttligt begär Astris lov.

Visorna lyser av kärlek vilket inte hindrar att allvaret också finns där. ”Målaren och Maria Pia” visar att det var en Taube före, och en annan Taube efter det Andra världskriget.

I Målaren och Maria Pia protesterar poeten mot krigets grymheter och fasor. Abessinien, nuvarande Etiopien, var vid visans tillkomst en italiensk koloni som styrdes av Mussolini. När Evert några år senare återser Maria Pia i italienska Ligurien har kriget tagit både hennes make och barn …

Följdriktigt avslutas albumet stämningsfullt med Evert Taubes kanske vackraste visa, Natt i Ligurien:

Hölj mig, liguriska natt,
stjärnströdd, doftande sval!
Skänk sinnena ro,
tanken vila och frid!
Näktergal, börja din sång!
Hav, låt strändernas svall
bryta din dånande gång
nu mot Liguriens kust!


Minne, slumra nu in!
Glömma är bäst till slut.
Ängslan för morgondag –
dig har jag sagt farväl!
Domna drift i mitt blod!
Hjärta, slå lugnt och tryggt!
Famna mig, tag min sång,
trofasta ensamhet.

Evert Taube


add comment ( 59 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Ömsom vin, ömsom vatten 
28 October, 2009, 23:38
Posted by Robert
Det finns mycket att kommentera, men tiden rent privat räcker inte riktigt till. Vill dock ge Mona Sahlin ett plus i kanten för ett inspirerande inledningsanförande på S-kongressen.

Det ger råg i ryggen och väcker hopp.

Mindre än ett år före valet förefaller dock inget av de politiska blocken att riktigt veta vad de vill. Opinionsmätningarna är lika vimsiga, än leder det borgerliga blocket, än det socialistiska. Jämt visar det sig dock vara – i de allra flesta fall.

Det är med andra ord ömsom vin, ömsom vatten. Det kan knappast bli mer spännande än så här!

add comment ( 18 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Klart att man blir förbannad! 
17 October, 2009, 12:40
Posted by Robert
Häromdagen redovisade Aftonbladet.se 16 riksdagsledamöter – från vänster till höger – som tjänar mer än 210 000 kronor på sidouppdrag utöver riksdagslönen. Det vill säga: Två och en halv gång mer än vad en fattigpensionär har att leva på under ett helt år - utöver riksdagsarvodet.


Foto: www.fotoakuten.se

Listan toppas av Staffan Anger, M. Civilekonom från Västmanland som 2008 hade en förvärvsinkomst på 5 390 000 kronor. Utöver riksdagslönen på 624 000 kronor tjänade han drygt 4,7 miljoner kronor på sitt ”extraknäck”.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin står på andra plats med en förvärvsinkomst på 1,54 miljoner kronor. För sitt uppdrag i riksdagen får hon 630 000 kronor och till det kan hon lägga nästan en miljon kronor som hon får i bonus av Socialdemokratiska partiet för att hon är partiledaren. (Vad hennes man Bo tjänar som VD för partiets mediebolag AiP Media vill jag inte sia om, men säkert rör det sig om en rejäl hacka.)

Mona är inte den anda sossen på listan. I topp finns också Bosse Ringholm (1,29 miljoner kronor), Håkan Juholt (1,06 miljoner kronor) och Gossen Ruda, förlåt Thomas Bodström.

Thomas Bodström lär få minst två löneavier från statskassan varje månad eftersom hans sidoinkomst kommer från advokatbyrån som han driver tillsammans med tidigare Jämställdhetsombudsmannen, JämO, Claes Borgström. Det kanske inte är allom bekant, men de flesta advokatarvodena betalas via ”statskassan” där kostnaden för advokatarvoden i brottmål brukar stanna.

Riksdagsledamöterna ska företräda folket. Fan tro’t.


Fotocollage: www.aftonbladet.se

Nu är det långt ifrån alla pensionärer som bara har sin garantipension att leva av, det vill säga 6 777 kronor för den som är gift, 7 597 kronor för den som är ensamstående.

Barbro Westerholm, FP, är också pensionär. Hon kan dessutom titulera sig professor emerita och för sina sidouppdrag som ledamot i ett antal styrelser, Cancerfonden med flera, får hon 662 000 kronor per år. Tillsammans med riksdagsarvodet på 638 000 kronor är hennes sammanlagda årsinkomst 1,3 miljoner kronor. Att jämföra med fattigpensionären som får nöja sig med drygt 80 000 kronor.

Som arvodena rusat i höjden tror jag inte att riksdagsledamöternas lönande extraknäck spär på politikerföraktet. Däremot förstår jag den S-väljare som blir förbannad och i ren protest röstar på SD i nästa års riksdagsval. Det är också ett sätt att säga ifrån.

Har partistrategerna tänkt på det?

1 comment ( 30 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>