Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 41 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 48 Warning: strpos(): needle is not a string or an integer in /storage/content/52/146552/blog.robertsandstrom.net/public_html/index.php on line 55 Robert Sandströms Blogg
Grattis Loppan, Du är bäst i hela Europa 
1 December, 2009, 21:09
Posted by Robert
Märkligt hur saker och ting hänger ihop. I helgen läste jag Roberto Savianos nyligen på svenska utgivna ”Skönhet och Helvete” (Brombergs förlag). En bok så bra, att den praktiskt taget läser sig själv.

Savianos porträtt av människor är briljanta; Man blir verkligen nyfiken på dem som beskrivs under rubriker som ”Skelett i glas”, ”Att sätta allt på spel” och ”Verklighetens Donnie Brasco”; personer som mot alla odds realiserar sina drömmar och ”likt humlan inte vet att de inte kan flyga men gör det ändå”.

Liknelsen med humlan gäller för ”Loppan” Lionel Messi som ”med sin spensliga kropp, sina små fötter och spinkiga ben, med sin lilla bål och alla sina tillväxtproblem inte skulel kunna spela modern fotboll, som är bara muskler, massa och kraft. Men detta vet inte Messi. Och det är därför han är störst av alla.”

(Måste ärligen säga att jag aldrig tidigare hade hört talas om Messi, än mindre att en fotbollsspelare har varit drabbad av dvärgväxt.)

Messi är lagkamrat med Zlatan, så det var bara några knapptryckningar från att kolla honom på Barcelonas hemsida, och också Wikipedia. Jag blev så imponerad av hans levnadsöde att jag laddade hem en av fotbollsklubbens bilder på honom.

Jag har bilden just nu som skrivbordsbild på en av mina bärbara datorer, för att inspireras och inte glömma bort att ”allt är möjligt”.

Knappt en dag senare utdelas fotbollsvärldens mest prestigefyllda utmärkelse – Ballon d'Or – ut. Ett pris som delas ut av magasinet France Football, där vinnaren röstas fram av fotbollsjournalister i hela Europa. Sveriges röst förvaltas av fotbollsmagasinet Offside.

Ett pris som lätt drunknar av Svenska Dagbladets bragdguld som delas ut samma dag. Det fick inte Zlatan Ibrahimovic, utan skidskytten Helena Jonsson, 25-åringen som tog ett guld, ett silver och ett brons i VM i Pyeongchang.

Europas fotbollsjournalisters röster på Zlatan räckte ”bara” till en sjunde plats bland tio nominerade. Vann gjorde – argentinaren Lionel Messi.

Jag är den förste att gratulera. Och läs gärna Roberto Savianos nya bok på svenska. Boken riktar han till sina läsare. ”Till dem som gjorde det möjligt för Gomorra att bli farlig för vissa krafter som har behov av tystnad och skugga …”.


"La Pulga". Loppan, är smeknamnet på Europas just nu bäste fotbollsspelare, Lionel Messi. Den minsta nu levande fotbollsstjärna. Sedd från läktaren "en okontrollerbar och supersnabb liten prick" enligt Roberto Saviano som beskriver honom i sin nya bok "Skönhet och Helvete" (Brombergs).
Foto: FC Barcelona

Roberto Saviano i "Skönhet och Helvete" om Lionel Messi:
”Ingen springer ifatt honom. Hans tyngdpunkt är låg, motståndarna tacklar honom, men han faller inte och flyttar inte på sig. Han fortsätter att hålla kursen, bollen vid fötterna, stannar inte, dribblar, hoppar över, glider undan, sticker iväg, fintar. Han går inte att stoppa. I Barcelona sägs det elakt att försvarsstjärnorna i Real Madrid, Roberto Carlos och Fabio Cannavaro, aldrig har sett Messi framifrån, för de har aldrig lyckats springa ikapp honom. Leo är snabb som blixten, han pilar iväg på sina små fötter som är som händer i sin förmåga att hålla kvar bollen och han har hela tiden koll på den. När han fintar snubblar motståndarna över sina j ättefötter i storlek fyrtiofem.”
add comment ( 11 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Så ska Taube sjungas! 
5 November, 2009, 23:08
Posted by Robert
Något annat kan jag inte säga då jag lyssnar på Mikael Samuelson andra Taubealbum, femton år efter hans första Taubeskiva ”Personligt samtal” 1994.


Foto: Robert Sandström

Vid skivsläppet på Strindbergs Intima Teater i Stockolm (5 november 2009) visade Mikael Samuelson att han är en stor estradör som behärskar sin Taube.

Det märks inte minst i textningen och fraseringen, och med den pondus, lust och kärlek som visorna framförs. Och även om det är längesedan visorna skrevs så känns de nya och musiken modern.

För det konststycket ska Mats Bergström ha en eloge, som ackompanjerar på gitarr med den äran!

Likt mäster själv, Evert Taube alltså, berättar Mikael Samuelson förtjänstfullt om hur visorna kom till och i vilken tidsanda de skrevs.

”Taube i Ligurien” tar avstamp i Bohuslän för att straxt landa i Ligurien där vi möter en ung och förälskad Evert Taube som oförtröttligt begär Astris lov.

Visorna lyser av kärlek vilket inte hindrar att allvaret också finns där. ”Målaren och Maria Pia” visar att det var en Taube före, och en annan Taube efter det Andra världskriget.

I Målaren och Maria Pia protesterar poeten mot krigets grymheter och fasor. Abessinien, nuvarande Etiopien, var vid visans tillkomst en italiensk koloni som styrdes av Mussolini. När Evert några år senare återser Maria Pia i italienska Ligurien har kriget tagit både hennes make och barn …

Följdriktigt avslutas albumet stämningsfullt med Evert Taubes kanske vackraste visa, Natt i Ligurien:

Hölj mig, liguriska natt,
stjärnströdd, doftande sval!
Skänk sinnena ro,
tanken vila och frid!
Näktergal, börja din sång!
Hav, låt strändernas svall
bryta din dånande gång
nu mot Liguriens kust!


Minne, slumra nu in!
Glömma är bäst till slut.
Ängslan för morgondag –
dig har jag sagt farväl!
Domna drift i mitt blod!
Hjärta, slå lugnt och tryggt!
Famna mig, tag min sång,
trofasta ensamhet.

Evert Taube


add comment ( 59 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Ömsom vin, ömsom vatten 
28 October, 2009, 23:38
Posted by Robert
Det finns mycket att kommentera, men tiden rent privat räcker inte riktigt till. Vill dock ge Mona Sahlin ett plus i kanten för ett inspirerande inledningsanförande på S-kongressen.

Det ger råg i ryggen och väcker hopp.

Mindre än ett år före valet förefaller dock inget av de politiska blocken att riktigt veta vad de vill. Opinionsmätningarna är lika vimsiga, än leder det borgerliga blocket, än det socialistiska. Jämt visar det sig dock vara – i de allra flesta fall.

Det är med andra ord ömsom vin, ömsom vatten. Det kan knappast bli mer spännande än så här!

add comment ( 18 views )   |  0 trackbacks   |  permalink
Klart att man blir förbannad! 
17 October, 2009, 12:40
Posted by Robert
Häromdagen redovisade Aftonbladet.se 16 riksdagsledamöter – från vänster till höger – som tjänar mer än 210 000 kronor på sidouppdrag utöver riksdagslönen. Det vill säga: Två och en halv gång mer än vad en fattigpensionär har att leva på under ett helt år - utöver riksdagsarvodet.


Foto: www.fotoakuten.se

Listan toppas av Staffan Anger, M. Civilekonom från Västmanland som 2008 hade en förvärvsinkomst på 5 390 000 kronor. Utöver riksdagslönen på 624 000 kronor tjänade han drygt 4,7 miljoner kronor på sitt ”extraknäck”.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin står på andra plats med en förvärvsinkomst på 1,54 miljoner kronor. För sitt uppdrag i riksdagen får hon 630 000 kronor och till det kan hon lägga nästan en miljon kronor som hon får i bonus av Socialdemokratiska partiet för att hon är partiledaren. (Vad hennes man Bo tjänar som VD för partiets mediebolag AiP Media vill jag inte sia om, men säkert rör det sig om en rejäl hacka.)

Mona är inte den anda sossen på listan. I topp finns också Bosse Ringholm (1,29 miljoner kronor), Håkan Juholt (1,06 miljoner kronor) och Gossen Ruda, förlåt Thomas Bodström.

Thomas Bodström lär få minst två löneavier från statskassan varje månad eftersom hans sidoinkomst kommer från advokatbyrån som han driver tillsammans med tidigare Jämställdhetsombudsmannen, JämO, Claes Borgström. Det kanske inte är allom bekant, men de flesta advokatarvodena betalas via ”statskassan” där kostnaden för advokatarvoden i brottmål brukar stanna.

Riksdagsledamöterna ska företräda folket. Fan tro’t.


Fotocollage: www.aftonbladet.se

Nu är det långt ifrån alla pensionärer som bara har sin garantipension att leva av, det vill säga 6 777 kronor för den som är gift, 7 597 kronor för den som är ensamstående.

Barbro Westerholm, FP, är också pensionär. Hon kan dessutom titulera sig professor emerita och för sina sidouppdrag som ledamot i ett antal styrelser, Cancerfonden med flera, får hon 662 000 kronor per år. Tillsammans med riksdagsarvodet på 638 000 kronor är hennes sammanlagda årsinkomst 1,3 miljoner kronor. Att jämföra med fattigpensionären som får nöja sig med drygt 80 000 kronor.

Som arvodena rusat i höjden tror jag inte att riksdagsledamöternas lönande extraknäck spär på politikerföraktet. Däremot förstår jag den S-väljare som blir förbannad och i ren protest röstar på SD i nästa års riksdagsval. Det är också ett sätt att säga ifrån.

Har partistrategerna tänkt på det?

1 comment ( 30 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link
Huvudlös repris i huvudlöst parti 
11 October, 2009, 16:40
Posted by Robert
Ja, ja. Kör allt i repris en gång till. Det går ändå åt helvete.

Så måste hon ha tänkt, Mona Sahlin, då hon valde att återinsätta Anna Helsén som partiets presschef. Samma syssla hade nämnda Anna Helsén hos Persson, och vi vet ju alla hur det gick i förra valet. Åt helvete! Persson avgick och Helsén följde med honom till JKL.


Ur DN.se 2009-10-11


Före dagens intervju med Anna Helsén i Dagens Nyheter (11 oktober 2009) förstod jag inte hur Mona Sahlin tänkte då hon gjorde det valet. Efter att ha läst artikeln förstår jag att Mona Sahlin inte har tänkt alls:

”Klart att jag måste ge tjejen en ny chans, det fick ju jag …”.

De har ju båda de gemensamt att de saknar minnen av barnpiss och sill i sina näsborrar. Uppväxt i en läkarfamilj i den burgna Stockholmsförorten Bromma kan ju ingen begära att nya presschefen ska känna till hur vanligt folk lever. Vilket hade haft en poäng med tanke på att Mona Sahlin inte vet det.

Så kommer det att gå som det går, tro mig!

Nu behöver inte S skylla det kommande valnederlaget på samarbetet med V och MP, vilket annars hade varit naturligt:

”Väljarkåren har gett oss bakläxa. De vill inte att vi ska samregera med vänster- och miljöpartister” skulle Mona Sahlin kunnat säga innan hon tvingas avgå efter det, som jag tror, sämsta valresultatet i socialdemokratins historia.

Istället kan hon skylla på presschefen, för någon måste ju göras till syndabock.

Det bästa vore förstås att Mona Sahlin inser allvaret och kastar in handduken före höstens S-kongress. Fast det kan hon inte, för då blir både hon och maken arbetslös.


Rödgrön röra. Foto: SAP

Bo Sahlin är som bekant VD för Socialdemokraternas mediebolag AiP Media som bland annat ger ut Husbondens röst. Förlåt, Aktuellt i Politiken heter tidningen vars uppgift borde vara att granska partiet. För vem ska annars göra det?

(Huvudlöst är det förstås, att partiledarens make kan vara VD för partiets mediebolag. Men detta är ju Sverige, så vem kan bli överraskad? För övrigt är det inte det enda som är huvudlöst …).

Partistrategerna har säkert redan räknat ut nästa hösts valresultat, men partiledaren kan inte offras nu. Det vore detsamma som att lägga sig platt för Alliansen. Därför måste man fortsätta så som ingenting har hänt. Titta, det regnar!

Jag gillar det inte, verkligen inte, men bereder mig ändå på fyra år till med regeringen Reinfeldt.

Huva, som de säger hemma i Norrbotten.
add comment ( 25 views )   |  0 trackbacks   |  permalink   |  related link

<<Första <Tillbaka | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> Sista>>